INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
ARHIPLUS DESIGN SRL |
Adresa: Str. Frumoasă nr. 9A, Ap. 3, Cam. 1, București, S1 |
Telefon: 0757-502.000 |
E-mail: office@arhi-plus.ro |
Web site: www.arhi-plus.ro |
Domenii: Proiectare si inginerie |
Descriere activitate
Servicii de proiectare completă pentru lucrări de construcții civile și industriale. |
Prezentare companie/institutie
ARHIPLUS: Cererea de proiecte nu este afectata major de contextul regional
Arh. Mihnea Stef (35 de ani)
Functia/Firma: arhitect, Arhiplus Design;
Experienta profesionala: peste 15 ani in arhitectura si proiectare.
Activitatea Arhiplus Design, companie de proiectare si arhitectura activa in principal in domeniul constructiilor industriale, s-a stabilizat in ultimii doi ani, fara fluctuatii semnificative la nivelul cererii de proiecte. Potrivit lui Mihnea Stef, arhitect asociat al biroului, contextul pandemic a creat o oarecare dificultate in adaptarea la noile conditii de lucru, dar acestea au fost depasite odata cu trecerea timpului. "Ca latura pozitiva a intregii situatii, am constatat o deschidere din partea autoritatilor avizatoare catre comunicarea la distanta, online sau prin telefon, ceea ce putem spune ca ne bucura - este de mare ajutor pentru noi, mai ales avand in vedere ca proiectele noastre sunt localizate in intreaga tara", subliniaza specialistul. In prezent, Arhiplus Design are in curs de elaborare cateva proiecte industriale noi, de diverse dimensiuni, de la hale de cateva mii de metri patrati, pana la proiecte de centre logistice regionale (de peste 70.000 mp). Acestea se afla in diverse stadii de dezvoltare, unele in faze incipiente de concept design, iar altele sunt pregatite de demararea executiei. Termenele de realizare a proiectelor sunt, in general, foarte scurte, un proiect desfasurandu-se de obicei pe o perioada de 9-12 luni de la lansarea temei de proiectare pana la momentul receptiei finale.
- Cum evolueaza activitatea din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2022, avand in vedere noul context geopolitic si inflatia generalizata?
- Nu am putea spune ca am identificat neaparat o corelare directa intre piata constructiilor din Romania si contextul geopolitic regional. Da, intr-adevar constatam o usoara retinere a unor investitori in lansarea de proiecte noi, cauzata de incertitudinea creata de razboiul de peste granita insa, pe de alta parte, detectam si oportunitati noi avand acelasi factor declansator. Este o situatie pe care anumiti agenti economici o pot specula si pot dezvolta proiecte noi sau reloca anumite obiective, pentru a compensa suspendarea anumitor activitati productive din Ucraina. In privinta scumpirilor, consideram ca acestea sunt cauzate de un cumul de factori, incepand cu pandemia Covid-19 si continuand cu razboiul, plus sanctiunile decurse ca urmare a acestuia. Totodata, intuim si o crestere speculativa, fara o cauzalitate directa in factori reali. Ceea ce putem spune cu certitudine este ca nu constatam o tendinta de scadere a numarului de proiecte din piata. Am avut cazuri de proiecte sistate temporar, insa toate s-au relansat la scurt timp.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, aceste efecte?
- Fara dubiu, pandemia Covid-19 a afectat aproape orice sector al economiei in diferite masuri. Am observat, in episoadele incipiente ale declansarii pandemiei, o destabilizare a pietei constructiilor, insa pe masura ce acest fenomen a evoluat, sectorul in discutie s-a reechilibrat prin adoptarea unor masuri compensatorii, asa cum am facut-o si noi, in cadrul biroului. Pretul materialelor de constructii creste anual din cauza inflatiei (situatie cu care antreprenorii se intalneau si anterior perioadei pandemice) insa, coroborat cu reducerea disponibilitatii anumitor articole si materiale, in special cele ce isi regasesc anumite componente din lantul de aprovizionare in piata din China, aceasta crestere uzuala a capatat o noua amploare, pentru care multi dintre cei implicati nu au fost pregatiti corespunzator.
Dupa cum am mentionat anterior, nu consideram ca pandemia este exclusiv factorul declansator al cresterii preturilor, ci un cumul de circumstante. In cadrul biroului, noi ne-am adaptat destul de rapid noilor date ale problemei, prin adoptarea unor masuri de prevenire a indisponibilizarii colegilor, precum lucrul de acasa, spre exemplu. Cererea de proiecte nu a scazut, dar intr-adevar, s-a mentinut la nivelul anului anterior. Aceasta este cel putin constatarea la nivelul companiei noastre, iar acesta a si fost obiectivul nostru - sa mentinem un volum de lucru constant pe parcursul acestei perioade, tinta pe care am atins-o. - Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, la un an de la intrarea in vigoare a standardelor nZEB?
- Da, observam o crestere a eco-initiativelor clientilor nostri, insa a le asocia intrarii in vigoare a standardelor nZEB este optimist. Investitorii care urmareau o imagine "verde" o faceau cu mult inainte de alinierea normelor romanesti la tendinta globala in acest sens. Da, categoric, credem si promovam eficientizarea energetica a cladirilor si proceselor pe care le proiectam si poate ca, in timp, va ajuta si legislatia locala in acest demers. Cred ca un efect mai semnificativ in constientizarea necesitatii eficientizarii energetice l-a avut scumpirea combustibililor si a energiei electrice, decat adoptarea legislatiei in domeniul nZEB. Legat de subiectul legislatiei in acest domeniu la nivel national, consideram ca, fara a se publica un set de norme metodologice de aplicare a legislatiei nZEB clare si corect formulate, acestea nu vor genera nimic altceva decat confuzie si incertitudine in procesul de avizare si autorizare.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design industrial, in aceasta perioada?
- Specializarea in care activam este, prin definitie, un sector in care eficienta, din toate punctele de vedere, primeaza. Arhitectura industriala intotdeauna a tins catre motto-ul: "maxim de efect cu minim de efort". Unii privesc asta ca austeritate, insa noi vedem o oportunitate, iar provocarile create de contextul global au scos la iveala avantajele acestui tip de abordare. Trendurile precum automatizarea, robotizarea, simplificarea proceselor tehnologice si-au dovedit, in perioada pandemica, avantajele si observam tendinta clientilor nostri spre a implementa din ce in ce mai multe sisteme in aceasta directie, reducand astfel dependenta proceselor de factorul uman.
Ca si concluzie a tuturor punctelor discutate anterior, putem spune ca acum, mai mult decat in perioadele anterioare, putem observa dinamismul domeniului constructiilor per ansamblu. Dintotdeauna acest sector a fost unul foarte schimbator, usor influentabil de factorii externi, uneori intr-o directie buna, alteori intr-una mai putin constructiva. Insa, este clar ca interdependenta de celelalte sectoare ale economiei genereaza o predictibilitate a tendintelor atat timp cat exista o flexibilitate in abordare, iar factorii implicati sunt atenti la semnalele ce vin din sectoarele conexe ale pietei si pregatesc masuri timpurii pentru a preintampina eventuale blocaje.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2022)
|