Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
PAGINA PERSONALIZATA


RAZVAN BÂRSAN+PARTNERS SRL

RAZVAN BÂRSAN+PARTNERS SRL

Adresa: Strada Menuetului nr. 8, București, S1
Telefon: 0732-125.601
E-mail: office@razvanbarsan.com
Web site: www.razvanbarsan.com
Domenii: Proiectare si inginerie | Certificare: calitate, produse & cladiri verzi | Arhitectura & design | Management de proiect
Descriere activitate
Proiectare de arhitectură, structură, instalații, securitate la incendiu, sistematizare verticală, studii nZEB, amenajare și design interior, management de proiect pentru construcții rezidențiale și clădiri de birouri.
Prezentare companie/institutie
RB+P: Metaverse vine cu noi perspective si posibilitati pentru arhitecti
 
 
 
 
 
 
Arh. Razvan Barsan (40 de ani)
Functia/Firma: fondatorul biroului Razvan Barsan + Partners;
Experienta profesionala: 17 ani de arhitectura si proiectare.
 
Anul 2021 a reprezentat o perioada productiva si foarte profitabila pentru biroul de arhitectura si proiectare Razvan Barsan + Partners (RB+P), in care a initiat proiecte noi, cu diferite concepte. Inceputul anului 2022 este, in continuare, marcat de potentialul unor proiecte indraznete, in contextul in care investitorii studiaza piata si incearca sa anticipeze ce tip de investitii vor deveni profitabile. Arh. Razvan Barsan, fondatorul companiei care ii poarta numele, este optimist privind activitatea pe termen scurt si mediu, chiar daca pe termen mediu se estimeaza o prelungire sau decalare a termenelor de executie. Factorul care creeaza o situatie tensionata este mai degraba legat de componenta economica, pe fondul scumpirilor generalizate, insa jucatorii mari din piata folosesc acest moment sa planuiasca mai bine investitiile, nu sa se retraga, spune specialistul.
Compania RB+P se afla in continua dezvoltare, arhitectii si proiectantii fiind in permanenta la curent cu noile tehnologii din domeniu. "Avem in dezbatere un nou mediu de lucru, prin utilizarea tehnologiilor VR, care pot completa fluxurile traditionale de lucru si care ne pot ajuta la asistarea unui nou univers, cel virtual - Metaverse. In Metaverse, arhitectii se vor axa pe modelare 3D si isi vor integra cunostintele profesionale in multiple ramuri: user interface, content design si chiar character design", precizeaza Razvan Barsan, asteptand cu interes implementarea procesului arhitectural new-age.
 
- Cum evolueaza activitatea companiei in aceasta perioada?
- In ultimii doi ani am dezvoltat predominant proiecte pe zona de rezidential - atat locuinte colective, cat si individuale, private si in complexuri rezidentiale. Exista o cerere constanta pentru locuinte noi, de tip apartamente, in cadrul unor ansambluri rezidentiale ce vin cu concepte indraznete, dar si facilitati pe masura. Pentru locuintele individuale, amplasate pe terenuri private sau in cadrul unui complex, cererea a crescut considerabil in contextul pandemiei, in acest moment primeaza suprafata locuibila si cererea pentru o oaza de liniste si verdeata. Un tip de investitie de care ne bucuram ca este in plina dezvoltare, este redescoperirea patrimoniului si transformarea unor cladiri iconice in spatii de birouri sau locuinte. In continuare, exista cerere pentru cladiri de birouri si functiuni publice atat in zone centrale, cat si in zonele predominate de cladiri office.
O mare parte din proiectele noastre sunt recent finalizate sau in executie, urmand sa intre pe piata cel tarziu in 2023. Exista si proiecte care sunt in faza de autorizare, dar avand in vedere etapele de parcurs, demararea executiei pentru acestea se estimeaza pentru toamna anului 2023.
Impreuna cu echipa interna si partenerii nostri, oferim servicii complete de proiectare. In calitate de proiectant general, Razvan Barsan + Partners realizeaza servicii de proiectare pe specialitatile Arhitectura, Structura, Instalatii, Securitate la Incendiu, Sistematizare verticala, studii specifice precum Studii nZEB, Amenajare si Design Interior, dar si Project Management.
Anul 2021 pentru noi a fost productiv, foarte profitabil, am initiat proiecte noi cu diferite concepte, in care ne-am dezvoltat creativitatea si am oferit o perspectiva arhitecturala "verde" clientilor nostri. Oamenii vor medii tot mai sigure, mai curate, mai moderne atat in mediul urban, cat si in suburbii.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2022 si cum credeti ca se va dezvolta acesta, in noul context?
- Inceputul anului este, in continuare, marcat de potentialul unor proiecte indraznete; investitorii studiaza piata si incearca sa anticipeze ce tip de investitii vor deveni profitabile. Pe termen scurt, din experienta pe care o avem cu clientii nostri, este o perioada buna pentru cercetare si proiectare, chiar daca pe termen mediu se estimeaza o prelungire sau decalare a termenelor de executie. Factorul care creeaza o situatie tensionata este mai degraba de componenta economica, pe fondul scumpirilor generalizate, insa jucatorii mari din piata folosesc acest moment sa planuiasca mai bine investitiile, nu sa se retraga.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, cresterile de preturi din domeniul constructiilor?
- De cand a intrat in vigoare Nearly Zero Energy Buildings (nZEB), la inceputul anului 2021, am inceput sa dezbatem acest subiect impreuna cu colaboratorii nostri - ingineri. Odata cu cresterea preturilor materialelor de constructie, tindem sa credem ca aceasta tema este resimtita de toata societatea. Aceste scumpiri au generat bugete mai mari de investitii, iar o parte dintre clientii nostri le integreaza deja in planurile de afaceri, tocmai pentru a nu se opri dezvoltarea. Prima majorare a pretului a fost a energiei electrice, care contribuie la cresterea bugetului de executie, iar apoi au urmat pretul lemnului si al metalului.
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, la un an de la intrarea in vigoare a standardelor nZEB?
- Avand in vedere obligativitatea studiilor impuse prin Certificatele de Urbanism, majoritatea investitorilor se aliniaza la normele privind optimizarea consumului. Lucram indeaproape cu specialisti avizati in acest domeniu, care studiaza pentru fiecare proiect performantele cladirilor. Se vad schimbari privind utilizarea unor echipamente de instalatii performante sau cel putin optimizate pentru un consum mai redus si un nivel scazut de poluare, dar si prin recomandarea unor sisteme diferite sau a unor materiale potrivite din punct de vedere termic. Cel mai mare impact il vedem la investitorii ansamblurilor rezidentiale cu peste 50 de unitati de locuinte, unde implementarea standardelor nZEB este deja normalitate.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada, avand in vedere contextul actual?
- Observam o diversitate in tipul de solicitari primite atat din partea clientilor privati, cat si a investitorilor mari. Cu siguranta, ne dedicam o mare parte din timp procesului de creatie, iar arhitectura pe care dorim sa o materializam este moderna, indrazneata si actualizata pentru secolul tehnologiei. Viziunea estetica trebuie sa impresioneze fara a face rabat de la functionalitate, facilitati pentru utilizatori si fara a afecta sau a avea un impact negativ asupra zonei in care se dezvolta.
- Ce impact credeti ca vor avea accelerarea tendintei de digitalizare si noile tehnologii, in arhitectura si constructii?
- Ca si societate, suntem intr-o continua dezvoltare, intotdeauna apar software-uri noi care ne pot eficientiza munca, incepand de la arhitectura pana la managementul proiectelor. Avem in dezbatere un nou mediu de lucru prin utilizarea tehnologiilor VR care pot completa fluxurile traditionale de lucru si care ne pot ajuta la asistarea unui nou univers, cel virtual - Metaverse. In Metaverse, arhitectii se vor axa pe modelare 3D si isi vor integra cunostintele profesionale in multiple ramuri: user interface, content design si, de ce nu, character design. Dar provocarile sunt multiple si pentru noi: vom avea limitari in ceea ce priveste arhitectura? Putem dezvolta "fantezii" ale orasului ideal? Ce tip de arhitectura vom folosi? Universul va fi infinit? Abia asteptam sa implementam procesul arhitectural new-age!
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2022)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
quadratum
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
DRS
theda mar
Ubitech
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
MCA
EURO BUILD
concelex
GEWISS
Acvatot 2019
AED
rigips
VEGO
CDS
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
BogArt
konsent
EDIT-Structural
MAKITA
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<