Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Ing. Razvan Parlapan: In urmatorii 10 ani se pot renova toate casele din Romania
Ing. Razvan Parlapan: In urmatorii 10 ani se pot renova toate casele din Romania
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cornel Dinu 19 Nov 2021 06:45
Programul Casa Eficienta Energetic este un proiect util pentru ca incurajeaza romanii sa apeleze la specialisti in domeniu, astfel incat sa realizeze lucrari de crestere a eficientei energetice in conformitate cu normele tehnice si legislative in vigoare, este de parere ing. Razvan Parlapan, managerul biroului de proiectare si consultanta omonim. In opinia sa, pentru a putea renova toate casele din Romania, prin acest tip de program, trebuie efectuate anumite modificari ale ghidului de referinta. Totodata, este absolut necesar a se realiza programul pe zone, astfel incat miile de dosare de finantare sa poata fi analizate cu celeritate. "Ca si orizont de timp, cred ca in 10 ani se pot renova toate casele din tara noastra", a declarat ing. Razvan Parlapan, in cadrul unui interviu acordat Revistei Agenda Constructiilor.
Specialistul are o experienta profesionala de peste 12 ani in proiectare, instalatii pentru cladiri si este auditor energetic certificat din 2016.
 
- Ce s-a schimbat pe piata de constructii din 2021, odata cu intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii nZEB? Este pregatita Romania sa construiasca cladiri nZEB?
- Odata cu aparitia Legii nr. 101/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, conceptul nZEB a inceput sa prinda contur pe piata constructiilor. Avand in vedere ca, pana la acest moment, nu a fost aprobata noua metodologie Mc001 pe baza careia proiectantii vor stabili toti indicatorii pentru cladirile zero energie, in calitate de proiectant si manager de proiect, consider ca este destul de greu sa promovez anumite solutii tehnice, dar care inca nu au norme de aplicare. Am participat la cursul de formare continua a auditorilor energetici organizat de OAER in martie 2021 si pot spune ca legislatia in domeniu este foarte bine pusa la punct, iar auditorii energetici au un rol marcant in promovarea cladirilor nZEB. Tara noastra nu este inca pregatita sa construiasca cladiri nZEB, deoarece multi specialisti in domeniu (arhitecti, auditori energetici, ingineri proiectanti, manageri de proiect) nu amelioreaza conceptul de cladiri consumatoare de energie la cladiri nZEB. Pe de alta parte, cladirile nZEB sunt, de cele mai multe ori, solicitante pentru beneficiar, din punctul de vedere al conturilor de investitie, iar beneficiarii prefera costuri de investitii mici. In cadrul biroului de proiectare ma ocup si de pregatirea ofertelor tehnico-economice pentru licitatii, in calitate de contractant general, si pot spune ca beneficiarii din sectorul public, prin caietele de sarcini lansate in SICAP, nu acorda suficiente resurse financiare pentru o proiectare si o constructie de buna calitate si, practic, un proiect de buna calitate. In cele mai multe cazuri, cerintele sunt minimale, fondurile bugetare reduse, iar pretul de achizitie cel mai scazut primeaza. Acest lucru face ca proiectantii care studiaza conceptul nZEB si propun solutii inovatoare de eficienta energetica sa evite, de cele mai multe ori, sa realizeze acest concept.
 
- Ce parere aveti despre programul Casa Eficienta Energetic? Ce influenta credeti ca va avea asupra reducerii impactului asupra mediului? Timp de cati ani ar trebui implementat un asemenea program, pentru a fi incluse toate casele din Romania?
- Programul Casa Eficienta Energetic este un proiect care incurajeaza oamenii sa apeleze la specialisti in domeniu, astfel incat sa realizeze lucrari de crestere a eficientei energetice in conformitate cu normele tehnice si legislative in vigoare. Persoanele fizice isi renoveaza casele, de cele mai multe ori, fara un audit energetic sau fara un specialist in domeniu atestat (arhitect, auditor energetic, expert tehnic etc.). Din aceasta cauza, se poate observa ca nu avem un concept arhitectural in anumite zone, fiecare persoana renovandu-si casa dupa cum se pricepe mai bine. Asadar, este bine venit programul Casa Eficienta Energetic si sper ca oamenii sa inteleaga ca cel mai bine este sa apelezi la specialisti atestati in domeniu. Impactul asupra mediului, generat de lucrarile la casele rezidentiale, este destul de redus, dat fiind ca exista cladiri foarte mari consumatoare de energie, care nu sunt inca reabilitate. Pentru a putea renova toate casele din Romania, prin acest tip de program, consider ca trebuie efectuate anumite modificari ale ghidului de referinta, astfel incat persoanele interesate de accesarea fondurilor pentru reabilitarea locuintelor sa reuseasca si sa nu fie descurajate de toate actele necesare. Totodata, este absolut necesar a se realiza programul pe zone, astfel incat miile de dosare de finantare sa poata fi analizate cu celeritate. Ca si orizont de timp, cred ca in 10 ani se pot renova toate casele din tara noastra.
 
- Ce abordare ar trebui sa aiba autoritatile (centrale/locale) in problematica eficientei energetice? Considerati suficiente programele si initiativele actuale pentru atingerea obiectivelor de eficienta energetica? Ce considerati ca ar trebui facut urgent, in acest sens?
- Autoritatile centrale au publicat in Monitorul Oficial "Strategia nationala de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovarii parcului national de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, atat publice, cat si private, si transformarea sa treptata intr-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficienta energetica si decarbonat pana in 2050", elaborata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Consider ca acest document strategic este un manual pentru toti specialistii interesati de promovarea investitiilor din domeniul eficientei energetice. Chiar daca, in acest moment, Romania sta foarte bine la capitolul legislatie si strategii pentru acest domeniu, problema majora este forta de munca calificata si specialistii. Pe de alta parte, lansarea anunturilor de achizitie directa pentru diverse tipuri de servicii de inginerie nu creeaza o competitivitate de concept tehnic. Cred ca trebuie sa se impuna imbunatatirea cerintelor de achizitie publica sau anunturile de licitatii, prin stabilirea unor conditii mai exigente pentru specialistii care doresc sa castige proiecte si sa livreze beneficiarului proiecte cu un orizont bun.
 
- Ce rol va avea certificarea verde in noul context, in care toate cladirile vor trebui sa fie nZEB?
- Certificarea verde este foarte importanta si cred ca aceasta va influenta preturile constructiilor foarte mult, mai ales pentru obiectivele mari.
 
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada?
- In aceasta perioada lucram la cateva proiecte de crestere a eficientei energetice faza D.A.L.I. si proiecte tehnice pentru cladiri de invatamant, respectiv unitati de utilitate publica, in general. Avem proiecte in comuna Tilisca (judetul Sibiu), in municipiul Buzau, in comuna Bestepe (Tulcea).
In 2021, activitatea biroului a fost sub asteptari. De obicei, la 10 oferte lansate se castiga una. Speram ca in 2022, odata ce vor fi deschise si apelurile POR 2021-2027, PNRR si ghidurile AFM, sa putem castiga mai multe proiecte.
 
- Care a fost impactul pandemiei asupra activitatii dumneavoastra? Ati inregistrat modificari in ceea ce priveste cererea de servicii in ultimele 12 luni?
- Pandemia a afectat foarte putin activitatea noastra, pentru ca toti specialistii nostri lucreaza out of office, iar munca online era oarecum utilizata de noi si inainte de pandemie. Pot spune ca nu mai sunt la fel de multe anunturi ca inainte de pandemie, cumva au scazut la 50% numarul anunturilor de achizitie pentru proiecte de eficienta energetica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
theda mar
GEWISS
SIGM
Arduro
strabag nivel 1
quadratum
SSAB
Ubitech
Acvatot 2019
rigips
EDIT-Structural
leviatan
MAKITA
EURO BUILD
concelex
CONCEPT STRUCTURE
DRS
konsent
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
AED
noark
VEGO
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<