Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
PAGINA PERSONALIZATA


SIPEX COMPANY SA

SIPEX COMPANY SA

Adresa: DN 72, KM 8, Aricestii-Rahtivani, Judet Prahova
Telefon: 0244/434.039
E-mail: sipexsediu@sipex.ro
Web site: www.sipex.ro
Domenii: Materiale pentru constructii | Retele de magazine si depozite
Descriere activitate
Distributie de materiale si finisaje pentru constructii la nivel national, prin intermediul a 12 centre logistice. Consultanta tehnica. Laborator de colorare.
Prezentare companie/institutie
SIPEX si-a propus un business de 100 milioane euro pana la finalul lui 2026
 
 
 
 
 
 
Irinel Gheorghe (57 de ani)
Functia/Firma: director general, SIPEX;
Experienta profesionala: 26 de ani pe piata materialelor de constructii.
 
SIPEX, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de constructii din Romania, a inregistrat, in primul semestru al acestui an, o crestere de 5,5% a cifrei de afaceri, pana la 145 milioane de lei, si a obtinut un profit net de 3,32 milioane de lei. Conform datelor companiei, aceasta evolutie s-a datorat mai ales vanzarilor pe canalul B2B, care a consemnat o crestere semnificativa, de 33%, in primele 6 luni din 2023, ajungand la 57 milioane de lei, fata de 43 milioane de lei in aceeasi perioada a anului precedent. Investitiile anterioare in extinderea retelei de puncte de lucru, reorganizarea acestora pentru a se potrivi cu cerintele tot mai exigente ale pietei, dar si diversificarea portofoliului de produse au contribuit, de asemenea, la aceasta evolutie optima. De-a lungul celor 26 de ani de activitate, SIPEX a construit parteneriate pe termen lung, are aproximativ 300 de angajati, detine 12 centre logistice si un parc auto de 191 de autovehicule. Punctele de lucru si de desfacere ale companiei sunt localizate in Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ilfov (Pantelimon), Focsani, Piatra Neamt, Prahova (Aricestii Rahtivani), Ramnicu Valcea, Suceava si Timisoara. La nivel national, tinta companiei este sa ajunga la o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro pana la finalul anului 2026.
 
- Cum ati caracteriza, pe scurt, evolutia pietei locale de constructii in primele 8 luni ale acestui an si ce perspective sunt in domeniu?
- Sectorul constructiilor din Romania a traversat o perioada caracterizata de incertitudine in primele opt luni ale anului 2023. Evolutiile economice la nivel global si deciziile guvernamentale din piata au contribuit la crearea unui mediu dificil de prognozat. In plus, restrictiile privind creditarea au avut un impact semnificativ asupra pietei, determinand o scadere a activitatii, mai putine proiecte noi si o acumulare semnificativa a stocului de locuinte in sectorul rezidential. Un alt aspect notabil in acest an se refera la volatilitatea sezoniera a afacerii noastre, influentata de schimbarile climatice si alti factori. Am observat deja ca lunile de vara, precum iulie si august, care erau considerate anterior perioade favorabile pentru constructii, sunt acum afectate de temperaturi extrem de ridicate, limitand astfel posibilitatile de lucru in aer liber. In cazul in care aceste schimbari climatice persista, lunile de octombrie, noiembrie si chiar decembrie ar putea deveni perioade de interes major pentru constructori. Cu toate acestea, suntem increzatori ca vom depasi aceasta perioada dificila. Avem flexibilitatea pentru a ne adapta si am demonstrat de-a lungul celor 26 de ani de activitate ca suntem o companie rezilienta, intotdeauna in cautarea oportunitatilor de dezvoltare. In ceea ce priveste perspectiva pentru anii 2024-2025, este dificil sa facem previziuni precise. Cu toate acestea, speram ca sectorul constructiilor va inregistra o crestere semnificativa, in special in domeniul lucrarilor publice, odata cu finalizarea unor proiecte majore.
- Cum estimati ca vor evolua vanzarile SIPEX, in acest context?
- Anul 2022 este unul de referinta pentru compania noastra, in care am inregistrat cele mai bune rezultate de la infiintarea companiei in 1997, profitul net depasind estimarile. Cifra de afaceri inregistrata in anul 2022 a fost de 292 milioane de lei (+12,5% fata de anul anterior), iar profitul net a ajuns la 20 de milioane de lei (+25,45% fata de anul anterior). Am avut o evolutie favorabila pe toate cele 3 canale de distributie, canalul B2B contribuind cel mai mult la cresterea cifrei de afaceri, ca urmare a majorarii numarului de clienti. Promovarea canalelor de distributie este in sarcina fiecarui centru regional deschis de catre companie si in 2022 toate cele 12 centre au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri anuale. Pentru 2023 estimam o noua crestere a afacerilor, pe baza fundamentelor pe care le-am construit in primele luni ale acestui an. In ceea ce priveste profitabilitatea, situatia nu va ramane la nivelul anului precedent. Speram sa ne apropiem cat mai mult de nivelul din 2022 al cifrei de afaceri, insa este posibil sa avem o scadere a profitabilitatii, probabil in jur de 30-35%, in contextul actual din Romania.
- Ce obiective aveti planificate pentru anii urmatori?
- In ciuda provocarilor din piata mentionate, avem planuri ambitioase de extindere si diversificare a activitatii noastre. Recent, am incheiat parteneriate strategice cu doua companii de prestigiu, respectiv Policolor-Orgachim, in august 2022, si Teraplast, in aprilie 2023. De asemenea, suntem in curs de negociere pentru a incheia un nou parteneriat cu un producator de elemente prefabricate din beton, astfel incat sa putem extinde gama de produse pe care le distribuim. In ceea ce priveste infrastructura noastra logistica, avem in plan deschiderea a doua centre logistice noi. Unul dintre acestea va fi amplasat in Bucuresti, in zona limitrofa de nord a Capitalei, iar celalalt in judetul Constanta. De asemenea, continuam sa exploram oportunitatile in domeniul fuziunilor si achizitiilor si suntem in discutii avansate cu doi jucatori regionali. Pentru a ramane conectati la nevoile clientilor nostri din segmentul B2B, vom consolida parteneriatele existente si vom urmari evolutiile lor pe piata. Observam ca multi dintre acesti clienti si-au adaptat activitatea, orientandu-se acum catre lucrari destinate institutiilor publice. Prin urmare, ne propunem sa dezvoltam produse si solutii personalizate pentru a le satisface cerintele specifice. Un alt obiectiv important in planul nostru de dezvoltare este intrarea in zona productiei, care va contribui semnificativ la cresterea cifrei noastre de afaceri. Acest demers ne va permite sa ajungem la un nou tip de client, care in prezent nu se regaseste in portofoliul nostru, dar care are o prezenta considerabila in piata din Romania. Intentionam sa finantam aceasta initiativa prin intermediul programului anuntat de Guvernul Romaniei pentru sprijinirea productiei locale de materiale de constructii. Tinta noastra este atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane de euro pana la finalul anului 2026. De asemenea, ne propunem listarea in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti in functie de conditiile din piata.
- Care sunt principalele dificultati/provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Deciziile guvernamentale si conditiile economice pot avea un impact semnificativ asupra orientarii industriei constructiilor din Romania. Chiar daca compania are strategii bine definite, schimbarile neasteptate pot influenta in mod semnificativ planurile acesteia. Este recunoscut faptul ca Romania ofera numeroase oportunitati in sectorul constructiilor, dar in acelasi timp exista provocari semnificative, precum modificarile fiscale si deficitul de forta de munca, care pot avea un impact asupra realizarii acestor oportunitati. In ceea ce priveste materiile prime, trebuie subliniat faptul ca Romania nu dispune de o industrie petrochimica dezvoltata care sa produca materiile prime necesare, un exemplu notabil fiind polistirenul. Ca urmare, suntem dependenti de importurile de materii prime din tari precum China, Iran, Cehia sau Polonia. Aceste materii prime reprezinta aproximativ 70% din costul total al produsului finit, in cazul polistirenului. Cu toate acestea, suntem optimisti cu privire la producatorii locali din Romania si credem ca preturile vor deveni mai stabile in viitor, creand astfel o atmosfera mai previzibila in industrie. Acest lucru reprezinta un semn pozitiv in ceea ce priveste evolutia preturilor si este benefic pentru intreaga industrie. In legatura cu aprovizionarea cu marfurile destinate sectorului de constructii, este important de mentionat ca aproximativ 80% dintre furnizorii SIPEX provin din Romania. Aceasta constituie un avantaj semnificativ, mai ales avand in vedere intarzierile cauzate de blocajele din anumite porturi internationale. Alegerea de a lucra cu furnizori locali contribuie la stabilitatea lantului de aprovizionare si ajuta la gestionarea mai eficienta a riscurilor asociate cu problemele logistice internationale.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
SIGM
DRS
VEGO
GEWISS
strabag nivel 1
konsent
Ubitech
theda mar
noark
ELECTROGRUP
leviatan
Arduro
CDS
BogArt
EDIT-Structural
rigips
EURO BUILD
concelex
AED
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<