SAINT-GOBAIN RIGIPS: Acustica optima prin Ecophon Master Rigid |
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 30 Sep 2014 10:02 |
Plafonul fonoabsorbant Ecophon Master Rigid asigura o acustica optima si un nivel ridicat de inteligibilitate a discursului. Conform clasificarii stabilite in cadrul standardului EN ISO 11654, valoarea practica a coeficientului de absorbtie fonica αρ este cuprinsa intre 0,6 pentru o frecventa a sunetului de 125 Hz si 1,0 pentru 4 KHz, in cazul variantei complete, ce include un strat de Ecophon Extra Bass. Parametrul respectiv este situat intre 0,35 si 0,95 in cazul folosirii exclusive a Ecophon Master Rigid, respectiv intre 0,35 si 0,2 pentru varianta cu strat de reflexie a sunetului. In aceasta situatie, performanta maxima (αρ = 0,4) este atinsa si la nivelul de frecventa de 500 Hz. Din punct de vedere vizual, produsul este livrat intr-o nuanta alba (cod S 0500 N), reflexia radiatiei luminoase fiind de 85%, din care mai mult de 90% constituie componenta sa difuza. Placile au o anduranta optima pana la o umiditate relativa a aerului de 95% si o temperatura de 30 °C, fara a se incovoia, deforma sau delamina.
Incadrare in clase superioare de performanta
Sistemul Ecophon Master Rigid - format din placi de tip Master Rigid, elemente Extra Bass si structura impreuna cu accesoriile Ecophon Connect, avand o masa totala de aproximativ 4 kg/mp - este certificat de diverse institutii internationale in ceea ce priveste emisia de substante periculoase, incadrandu-se in clasa M1 a materialelor de constructii, ceea ce inseamna ca nu prezinta riscuri de imbolnavire pentru persoanele care sufera de alergii sau cele cu deficiente respiratorii. Placile sunt fabricate din vata minerala de sticla de inalta densitate, folosind tehnologia 3RD (ceea ce inseamna ca materialul este complet reciclabil si certificat din punct de vedere al protectiei mediului), iar suprafata este prevazuta cu un sistem ranforsat de tip sandwich. Suprafata vizibila a panourilor este finisata cu Akutex FT, pentru aplicatiile speciale fiind disponibila varianta cu proprietati de reflexie a sunetului (gamma). Spatele placilor este acoperit cu un strat de sticla, iar marginile sunt vopsite. Materialul din vata minerala este clasificat in grupa de produse incombustibile, conform prevederilor EN ISO 1182, ceea ce il recomanda ca element de protectie la foc, in conformitate cu legislatiile nationale in vigoare existente in statele membre ale Uniunii Europene. Din punct de vedere al rezistentei la impact, Ecophon Master Rigid se incadreaza in clasa 3A, conform prevederilor standardului EN 13964 referitor la tavanele suspendate.
Proprietati de imbunatatire neta a caracteristicilor acustice
Placile de baza Ecophon Master Rigid au rolul de a reduce reverberatiile si de a estompa intensitatea zgomotelor. In ceea ce priveste elementul Ecophon Extra Bass, acesta este amplasat in partea superioara a ansamblului si pozitionat in forma de U, acoperind aproximativ 45% din suprafata plafonului. Sistemul este livrat intr-o folie de material plastic, ceea ce ii confera flexibilitate si facilitate in montaj. Rolul acestuia este de a absorbi zgomotele de joasa frecventa si de a imbunatati, in consecinta, claritatea sunetelor transmise in incinta. Acoperirea reflexiva de tip gamma prezinta beneficiul de a facilita transmisia optima a mesajelor orale, fara a fi necesara un efort suplimentar din partea emitatorului. O ultima componenta este reprezentata de placa fonoabsorbanta pentru perete Ecophon Akusto Wall, livrata in diferite nuante si finisaje exterioare care are sarcina de a accentua proprietatile mentionate anterior. Structura Ecophon Connect asigura posibilitatea demontarii facile a intregului ansamblu.
Diminuare cu 60% a timpului de reverberatie, obtinuta la un proiect local
Solutia a fost testata in Romania, unde plafonul Ecophon Master Rigid a fost montat intr-o sala de curs a Colegiului National Ion Creanga, din Bucuresti. Ansamblul fonoabsorbant a fost instalat in luna aprilie 2014, iar pana la finalul lui iunie elevii si profesorii care au participat la cursuri in aceasta clasa au experimentat beneficiile asigurate de produsul Saint-Gobain. Masuratorile acustice realizate de specialistii, institutului ICECON - laborator acreditat RENAR - au demonstrat o reducere cu 60% a timpului de reverberatie fata de situatia initiala, nivelul acestuia reducandu-se de la 1,43 s la 0,51 s. Practic, aceasta inseamna un zgomot de fond redus in mod semnificativ, o claritate a vorbirii mult imbunatatita si, implicit, o calitate superioara a procesului de comunicare.
***
Prezent de 20 de ani pe piata din Romania si ocupand pozitia de lider al segmentului materialelor de constructii pe baza de ipsos, Saint-Gobain Rigips a investit in mod continuu in cresterea performantelor solutiilor promovate, numele firmei devenind sinonim al categoriei elementelor din gips-carton. In fiecare an, Saint-Gobain a reusit sa introduca cu succes pe piata noi solutii pentru pereti, podele, finisaje si tavane, revolutionand, astfel, forma unor obiective importante, cum ar fi centre comerciale, teatre, spitale, spatii destinate educatiei, precum si imobile rezidentiale. Produsele Rigips au fost folosite pentru renovarea si construirea unor obiective reprezentative cum ar fi: Sky Tower, Promenada Mall, World Trade Center, hotelul Athenee Palace Hilton, Ateneul Roman, Teatrul National Ion Luca Caragiala, spitalul Grigore Alexandrescu, clinica Regina Maria (toate din Bucuresti), precum si hotelurile Continental - Sibiu si Central Plaza - Piatra Neamt.
|