Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - URBAN SCOPE a atras finantari europene de 1,6 miliarde euro pentru parteneri
URBAN SCOPE a atras finantari europene de 1,6 miliarde euro pentru parteneri
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 11 Dec 2024 06:25
Urban Scope, companie specializata in domeniul proiectarii si consultantei profesionale, si-a extins activitatea in 2024 datorita proiectelor majore abordate, concentrandu-se, in acelasi timp, pe "core business-ul" de solutii integrate pentru mobilitate si infrastructura urbana. Cifra de afaceri realizata in anul trecut a fost substantiala, depasind 7 milioane de euro, iar pentru 2024, Radu Dragomir, CEO Urban Scope si Vicepresedinte al Patronatului Proiectantilor in Constructii din Romania, estimeaza o evolutie pozitiva, datorita initiativelor si contractelor incheiate. Perspectivele pentru intervalul 2025-2030 includ extinderea solutiilor si competentelor in domeniul "smart city" si realizarea de proiecte strategice in sectorul infrastructurii critice, inclusiv implementarea de solutii digitale ce utilizeaza inteligenta artificiala. Prin proiectele desfasurate in ultimii ani, compania a reusit sa atraga finantari de peste 1,6 miliarde euro pentru beneficiarii din administratia publica locala si companii private. Cu o echipa formata din 30 de experti permanenti si 26 de specialisti asociati, Urban Scope este liderul furnizorilor romani de servicii de proiectare in domenii precum «smart city», regenerare si mobilitate urbana, eficienta energetica si accesare de finantari nerambursabile. Despre toate acestea ofera in continuare detalii Radu Dragomir. 

- La ce proiecte lucrati in aceasta perioada si ce ne puteti spune despre acestea?
- Urban Scope lucreaza la multiple proiecte in sfera mobilitatii urbane, regenerarii urbane si eficientei energetice. Printre acestea se numara hub-uri de transport, terminale intermodale, proiecte de management inteligent adaptiv al traficului, zone pietonale si "shared space", parcuri si zone de agrement, abordand si piete internationale prin platforme de mobilitate in patru tari - Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Polonia. Cele mai importante orase din tara noastra care beneficiaza de expertiza si competentele Urban Scope sunt: Buzau, Focsani, Constanta, Sibiu, Iasi, Botosani, Calarasi, Bistrita, Targu Mures si alte localitati cu potential in dezvoltare urbana. Dintre proiectele curente, pot fi amintite: hub-ul de transport din Buzau (cu 150 de platforme pentru autobuze electrice, un terminal intermodal si parcare park & ride, in valoare de 150 de milioane de lei); modernizarea transportului public din Sibiu, incluzand vehicule electrice, vehicule CNG si statii de incarcare (50 de milioane de lei); regenerarea urbana in Constanta, incluzand solutii de crestere a calitatii vietii in cartierele orasului (250 de milioane de lei). De asemenea, pot fi amintite proiectele de management inteligent al traficului, cum ar fi cel din Focsani, cu 30 de intersectii semaforizate in regim adaptiv si un centru de monitorizare, dar si cele din Brasov, Targu Mures si Piatra Neamt, cu o valoare totala de 200 de milioane de lei.

- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniile de smart cities si eficienta energetica in 2024 si cum credeti ca se vor dezvolta acestea pe termen scurt si mediu?
- Dezvoltarea domeniului "smart cities" va fi accelerata de investitii in solutii inteligente de transport si infrastructura verde. Urban Scope considera ca Romania este intr-un stadiu de tranzitie, beneficiind de fonduri europene, dar necesita imbunatatiri legislative si investitii la nivel local si regional, pentru a accelera progresul. Urban Scope previzioneaza o dezvoltare accentuata a proiectelor integrate de tip smart city, ce promoveaza sustenabilitatea si utilizarea tehnologiilor de varf, inclusiv inteligenta artificiala. Aceasta tendinta este alimentata de accesul la fonduri europene si de initiative nationale pentru imbunatatirea infrastructurii publice si reducerea amprentei de carbon. Cresterile de preturi din ultima perioada au avut un impact mixt. Pe de o parte, incertitudinile politice si economice au incetinit unele investitii, insa, pe de alta parte, au crescut interesul pentru solutii de eficienta energetica, care sa reduca dependenta de surse externe si sa optimizeze consumul. In ceea ce priveste pozitia Romaniei, tara se afla intr-un stadiu de dezvoltare in care exista un potential semnificativ, dar progresul este impiedicat de factori precum necesitatea de modernizare legislativa si de reglementare, pentru a facilita proiectele de infrastructura smart si initiativele de eficienta energetica, respectiv si cresterea investitiilor locale si nationale, nu doar din fonduri europene, ci si din parteneriate public-private (PPP), care ar putea accelera tranzitia catre orase inteligente si reducerea consumului energetic. Urban Scope sustine ca este crucial ca autoritatile guvernamentale si locale sa adopte politici de sprijin si sa promoveze initiativele verzi.

- Ce tendinte remarcati in urbanism, in aceasta perioada, avand in vedere contextul actual?
- Principalele tendinte actuale in urbanism includ adoptarea spatiilor multifunctionale, integrarea transportului sustenabil si proiectele de regenerare urbana care prioritizeaza mobilitatea alternativa si eficienta energetica. Urban Scope contribuie activ la acest trend prin proiecte de regenerare urbana in principalele orase din Romania. Compania noastra promoveaza proiecte care includ transformarea zonelor centrale in spatii pietonale si multifunctionale, cum ar fi reabilitarea Pietei Daciei din Buzau, care a adus imbunatatiri pe o suprafata extinsa de spatiu pietonal si zone verzi. Implementarea solutiilor inteligente de gestionare a traficului a devenit o prioritate pentru a optimiza fluiditatea acestuia si pentru a integra sisteme de monitorizare si semaforizare adaptiva. Astfel de proiecte sunt evidente in orasele Focsani si Piatra Neamt, unde solutiile includ camere de supraveghere, centre de management si tehnologii de comunicatie avansata. Urbanismul modern pune accent pe crearea unor ecosisteme urbane conectate care sa includa infrastructuri digitale si automatizari, sustinute de date (Big Data) pentru o mai buna planificare si administrare a resurselor. Trendurile in urbanism sunt definite de o orientare puternica spre sustenabilitate si eficienta, promovand o infrastructura moderna care prioritizeaza sanatatea comunitatii, reducerea poluarii si eficienta energetica. Urban Scope contribuie la acest trend prin implicarea sa activa in proiecte de dezvoltare urbana si implementarea de solutii avansate de mobilitate si infrastructura inteligenta.

- Ce investitii si planuri de dezvoltare aveti stabilite pe termen scurt, mediu si lung?
- In urmatorii ani, ne propunem sa extindem parteneriatul pentru a forma cat mai multi "City Changemaker-i" abordand solutii integrate si infrastructura inteligenta pentru zonele urbane din Romania. Obiectivele pe termen lung includ consolidarea pozitiei companiei de lider in furnizarea de solutii "smart city" si crearea de parteneriate strategice pentru dezvoltarea durabila a oraselor. Urban Scope vizeaza extinderea serviciilor de proiectare si consultanta in implementarea solutiilor integrate in orase noi. Planurile pe termen lung includ dezvoltarea de parteneriate public-private (PPP) pentru a stimula investitiile si a sprijini dezvoltarea proiectelor cu impact ridicat asupra comunitatilor, consolidarea pozitiei pe piata serviciilor de consultanta pentru dezvoltare urbana prin implementarea celor mai noi tehnologii in infrastructura, cum ar fi retelele de comunicatii avansate si sistemele de management al energiei, atingerea pragului de doua miliarde euro atrase pentru clientii Urban Scope din fonduri europene, consolidarea pozitiei la nivel international prin strategii de fuziuni si achizitii (M&A) in Republica Moldova, Bulgaria si Polonia. De asemenea, ne dorim sa fim prima companie de proiectare complet digitala din Romania care va adopta inteligenta artificiala pentru optimizarea proceselor interne, pana in anul 2027. Pe termen lung, firma vizeaza sa contribuie la transformarea oraselor din Romania in centre urbane moderne si eficiente, utilizand tehnologia pentru a imbunatati calitatea vietii si a promova sustenabilitatea in toate aspectele infrastructurii urbane. Ramanem compania care punem "oamenii in centrul solutiilor digitale", conform sloganului "Urban Scope - City Changermaker". 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
AED
leviatan
CDS
konsent
EDIT-Structural
MAKITA
Arduro
SIGM
theda mar
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
VEGO
ELECTROGRUP
concelex
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
SSAB
quadratum
noark
Acvatot 2019
GEWISS
DRS
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<