Agenda Constructiilor
Luni, 31 Martie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - Investitiile din PNRR creeaza premisele unui an foarte bun pe piata constructiilor
Investitiile din PNRR creeaza premisele unui an foarte bun pe piata constructiilor
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 28 Mar 2025 15:30
Anul 2025 ar putea fi foarte bun pentru sectorul constructiilor din Romania, daca sunt continuate investitiile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a declarat Cosmin Raileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de constructii, la evenimentul Forecast Brunch - Forumul managerilor din industria materialelor si echipamentelor de constructii, organizat de Vindem-Ieftin.ro, in parteneriat cu Alt.Real, si ajuns la cea de-a doua editie.
"Avand in vedere provocarile care au fost in 2024, fabricile au fost nevoite sa gaseasca solutii rapide, iar multe dintre ele s-au dus din zona B2C (business-to-consumer) inspre zona industriala, ca sa poata sa compenseze pierderile, pentru ca proiectele rezidentiale s-au oprit putin. Norocul industriei a fost cu investitiile in infrastructura, in zona de industrie, si atunci au avut cresteri companiile producatoare. Daca vor fi aceleasi investitii si anul acesta, s-ar putea prin PNRR sa avem in continuare de construit si sa fie un an foarte bun", a declarat Cosmin Raileanu, citat de Agerpres.
Managerul a reclamat existenta, pe piata constructiilor, a multor produse de o calitate indoielnica, care provin din import, in special din Bulgaria sau Turcia, si sunt vandute apoi drept produse superioare calitativ. "In piata sunt foarte multe produse slabe calitativ pe care clientii nu le cunosc si din aceasta necunoastere ei sunt ori indrumati gresit sa le sa le cumpere ori pur si simplu nu au alta alternativa, pentru ca ele sunt peste tot. Din pacate, legislatia din Romania nu prea descurajeaza vinderea acestor produse. Sunt compromisuri foarte mari pe calitatea materialelor pentru ca folosim produse neconforme si sunt scoase din proiect produsele bune si folosite produsele proaste", a mentionat Cosmin Raileanu.
 
 
Un alt antreprenor, Florin Enache, de la Equitone Romania, a spus ca legislatia in domeniu exista, dar nu se aplica. "Din pacate, nefiind o piata nici suficient de mare, nici suficient de mica, Romania este o piata in care se face foarte mult revanzare. Atunci modelul de business al unui producator care are un plan pe termen lung, se implica in comunitatea din jurul fabricii, este total diferit de activitatea de revanzare, cu o alta responsabilitate, iar in multe situatii se dau comisioane catre toata lumea din toate pozitiile", a explicat antreprenorul, citat de Agerpres.
Raluca Tautu, arhitecta Arkia Creative Home, a afirmat ca in constructii exista o legislatie supra-saturata si ca problema principala se afla mai ales in faza de executie, cand sunt echipe de project manageri care nu au facut vreo facultate de constructii. "Taiem de acolo de unde oricum nu intelegem sau de acolo de unde nu ne luam comisionul si se taie din calitate", a aratat arhitecta.
Andrei Petru, director de dezvoltare la DEKRA Romania, a evidentiat, la randul sau, lipsa de reglementari functionale si blocajele legislative: "Vorbim de spitale, scoli, cladiri administrative. Nu exista bugete de mentenanta, nu exista responsabilitate. Este o problema sistemica, care afecteaza direct siguranta cetatenilor".
 
Antreprenorii romani din constructii sunt sceptici ca vor putea participa la reconstructia Ucrainei
Antreprenorii romani din sectorul constructiilor sunt sceptici ca vor putea participa la reconstructia Ucrainei, a mai reiesit din dezbaterea Forecast Brunch.
Iulian Bucur, directorul de vanzari Caretta Romania, producator de sisteme pentru acoperisuri din tigla metalica, a declarat ca reconstructia Ucrainei a inceput de mai multa vreme. "Reconstructia Ucrainei a inceput din momentul razboiului. Americanii au investit imediat acolo. Polonezii vand in Ucraina deja materiale pentru constructii de hale din momentul inceperii razboiului. Deci, reconstructia a inceput si jucatorii importanti nu cred ca o sa fim noi", a precizat reprezentantul Caretta, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, in momentul in care va incepe oficial reconstructia Ucrainei, pretul materiei prime folosite de companie va fi unul in Ucraina si altul, mai mare, in Romania, "asa cum s-a intamplat si in pandemie".
"Reconstructia Ucrainei nu o sa fie facuta si cu sprijinul Romaniei. Am avut afaceri acolo si este greu sa le faci concurenta. Au un stil de lucru foarte bun, sunt muncitori, sunt competitivi, sunt si multi si foarte bine pregatiti. Sunt foarte multi producatori din Ucraina care deja exporta foarte mult in Romania acum, cand e razboi. Deci ma indoiesc sa fim noi cei care salveaza Ucraina si o reconstruiesc. Nu cred ca vom fi parte a reconstructiei", a spus, la randul sau, un alt antreprenor, Petru Ruben Ursachi, fondator Ursaki RSP Group, firma care executa constructii industriale si civile.
 
 
In acelasi timp, antreprenorii romani se tem ca forta de munca calificata din Romania s-ar putea indrepta catre tara vecina, in urma razboiului. Arhitectul Florin Enache, Brand Ambassador la Equitone Romania, spune ca, cel mai probabil, muncitorii si specialistii romani vor fi subcontractati de companii mai mari, din alte tari, care sunt deja pe lista de reconstructie.
 
Constructii modulare si sustenabile, intre tendintele din constructii in 2025
In domeniul constructiilor se observa o preferinta tot mai mare pentru constructiile modulare si rapide. Se prefera tot mai mult solutiile de tip "build fast": hale, spatii comerciale, birouri modulare, ateliere, potrivit lui Gica Molnar, directorul de vanzari al companiei TeraSteel, producator de panouri termoizolante. "Sustenabilitatea, economia circulara si refolosirea materialelor reprezinta un trend mondial care prinde contur si in Romania. Astfel, clientii sunt interesati de panourile cu amprenta redusa de carbon, panouri reciclabile, mai ales in cazurile proiectelor mari, finantate cu fonduri UE. De asemenea, observam o crestere pe segmente nisate de piata: piata agro - ferme de animale, hale frigorifice, abatoare, depozite, piata de retail mic, dar si de spatii comerciale mici, depozite last-mile si proiecte sociale si publice - scoli, dispensare, centre comunitare cu constructie rapida", a delcarat Gica Molnar.
In ceea ce priveste evolutia companiei TeraSteel, managerul s-a aratat increzator in capacitatea de adaptare a acesteia, in parteneriatele strategice construite in timp cu clientii si furnizorii si, nu in ultimul rand, in echipa TeraSteel. Compania va deschide, in acest an, cea de-a patra sa fabrica, in Lehliu Gara de unde vor fi asigurate livrari in Romania, dar si in intreg spatiul Europei Centrale si de Est.
Lucian Toader, fondator Altreal.ro, a adaugat ca "viitorul va fi al comunitatilor energetice, deja dezvoltate in alte tari - care stocheaza, folosesc si vand altor consumatori productia proprie de energie regenerabila - si sunt independente energetic in proportie de 80%". Tot in directia sustenabilitatii, Tamas Torok, fondatorul RVS Energy s-a exprimat dorinta ca UAT-urile sa devina complet independente energetic. "Avem know-how, avem echipe, avem proiecte pilot in derulare. Industria trebuie sa fie parte activa in aceasta tranzitie verde", a precizat managerul.
Digitalizarea este un alt mare trend care va trebui adoptat la scara tot mai larga si in sectorul productiei si furnizarii de materiale de constructii. "Industria materialelor de constructii trebuie sa se apropie de client, iar digitalizarea ne poate ajuta enorm in asta. Dar avem nevoie si de o schimbare de mentalitate. Nu mai putem construi business-uri in tacere, izolare sau suspiciune reciproca", a precizat Cristian Gavan, fondatorul MAM Bricolaj.
 
 
In cadrul dezbaterii au mai intervenit Andrei Silvasanu, fondator Project Terra, care a anuntat lansarea platformei Team Terra, Ruben Ursachi (Ursachi RSP Group), Marian Teodorescu si Romica Merauta (BuildONE), Stefan Pastia (co-fondator compania romano-canadiana inoSolar), Ruben Perju (NCLAV), Cristina Szigyarto (Prefcon), Tiberiu Stoica (JTS Instal Construct), Raluca Tautu (ARKIA) si Alexandru Chirila (One Concept Distribution).
Printre subiectele abordate s-au numarat si presiunea tot mai mare a reglementarilor europene, necesitatea optimizarii costurilor cu ajutorul tehnologiei, birocratia in crestere, deficitul de personal calificat, lipsa comunicarii eficiente intre client si prestator etc.
"FORECAST Brunch 2025 a fost nu doar un eveniment de networking, ci o platforma de schimb de idei si un catalizator pentru actiuni comune. Evenimentul a adus impreuna lideri ai industriei care au vorbit deschis despre probleme reale, dar mai ales despre solutii. Este un pas important spre o industrie mai responsabila, mai transparenta si mai conectata la nevoile clientului final", a subliniat Cosmin Raileanu.
***
Platforma Vindem-Ieftin.ro. este primul market network din domeniul materialelor de constructii din Romania, infiintat in 2014. In decurs de 10 ani, compania a acumulat un portofoliu de peste 300 de producatori si importatori de materiale de constructii si mai mult de 100.000 de clienti. vindem-ieftin.ro a lansat in 2022 conceptul inovator Depozitul Virtual, singura franciza de materiale de constructii din Romania. Pana in prezent, au fost create 48 de depozite virtuale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
strabag nivel 1
Eco Garden Construct
SSAB
concelex
BogArt
AED
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
rigips
GEWISS
VEGO
DRS
quadratum
konsent
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
CDS
EURO BUILD
Ubitech
leviatan
noark
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
MAKITA
MCA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<