Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - ANDIS: Au inceput lucrarile de constructii la toate cele 3 spitale regionale
ANDIS: Au inceput lucrarile de constructii la toate cele 3 spitale regionale
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 12 Iun 2024 06:20
Au inceput primele lucrari de constructii pe santierele tuturor celor 3 spitale regionale de urgenta (SRU) ce se vor construi in Cluj-Napoca, Iasi si Craiova pana la finalul anului 2028. In timp ce se pregatesc terenurile pentru realizarea viitoarelor cladiri, urmeaza sa fie atribuite si contractele majore pentru realizarea acestor lucrari, licitatia pentru SRU Iasi fiind deja lansata. Valoarea cumulata a investitiilor depaseste doua miliarde euro.
Pentru o gestionare eficienta a implementarii celor trei proiecte majore de investitii, Ministerul Sanatatii a infiintat Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sanatate (ANDIS), structura care va gestiona constructia spitalelor regionale, dar si celorlalte proiecte sanitare ce vor beneficia de finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Potrivit Ministerului Sanatatii, in acest moment, sunt 20 de proiecte de spitale cu finantare din PNRR care se afla in constructie sau ale caror lucrari vor incepe intr-o perioada imediata. 
 
Ness Proiect avanseaza cu lucrarile la santierul SRU Iasi
Lucrarile pregatitoare construirii SRU Iasi au ajuns la un stadiu de executie de 20% in mai 2024, la o luna de la deschiderea santierului, iar constructorul spune ca lucrarile vor fi finalizate cu cel putin doua saptamani mai devreme fata de termenul din contract, stabilit la 4 luni. Antreprenor general al acestei etape a proiectului este compania Ness Proiect Europe, avand ca subcontractanti Academia Romana si companiile General Tehnic, Herson Group si Monitor Security. Lucrarile pregatitoare constructie SRU Iasi includ organizarea de santier, excavarile, devierile de utilitati, sapatura generala, imprejmuirea etc. Valoarea contractului este de 26,3 milioane de lei (fara TVA). Potrivit ANDIS, excavarile din urmatoarele trei luni vor genera o cantitate de 500.000 mc, echivalentul a aproximativ 30.000 de autocamioane. Pana in acest moment, a fost excavat tot pamantul vegetal (circa 50.000 mc), care va fi transportat pe un teren al Primariei Iasi pentru a fi utilizat ulterior in amenajari peisagistice din municipiul Iasi.
Supervizarea lucrarilor de constructii este asigurata de asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania (lider) - Tümas Türk Mühendislik Müsavirlik ve Müteahhitlik AS, valoarea contractului fiind de aproape 37 milioane de lei.
In ceea ce priveste Pachetul 2 de lucrari, ce vizeaza constructia propriu-zisa a cladirii, licitatia este inca in desfasurare, termenul pentru depunerea ofertelor, stabilit initial la 3 aprilie 2024, fiind prelungit pana pe 7 iunie 2024. Potrivit ANDIS, aceasta decizie de prelungire a fost luata in urma solicitarilor venite din partea constructorilor interesati sa participe la licitatie, care au solicitat o perioada mai mare pentru intocmirea ofertei si au formulat o serie de observatii la documentatia de atribuire, care au necesitat clarificari. Contractul de executie a SRU Iasi are o valoare estimata la 1,82 miliarde lei (circa 367 milioane de euro), fara TVA, si o perioada de implementare de 106 luni.
Proiectarea SRU Iasi a fost realizata de asocierea formata din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design si Rheinbrucke SRL.
SRU Iasi va avea o suprafata construita totala de 202.689 mp, distribuita pe 9 niveluri (2S+P+5E+E6-tehnic), pe o suprafata de teren de 120.000 mp. Unitatea va avea 850 de paturi, 20 de sali de operatie si circa 3.000 de angajati, va inlocui actualul Spital Judetean de Urgente "Sf. Spiridon", vechi de 260 de ani, si va imbunatati activitatea de predare si cercetare de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa". Costul total al SRU Iasi a fost actualizat la 3,3 miliarde lei (circa 668 milioane de euro), din fonduri europene, un imprumut de la Banca Europeana de Investitii si de la bugetul de stat.
 
 
Ubitech Constructii a inceput constructia noului SRU Cluj
Compania Ubitech Constructii a inceput lucrarile la SRU Cluj, inaugurate cu ocazia desfasurarii ceremoniei de spargere a solului, ce a avut loc pe 18 mai 2024, pe amplasamentul spitalului, in prezenta mai multor oficiali de stat. In prima etapa a proiectului, constructorul va realiza lucrari de organizare de santier, excavare grosiera a pamantului, devierea retelelor de utilitati si amenajarea cailor temporare de acces, construirea unei incinte etanse de pereti mulati, ziduri de sprijin din piloti forati, precum si lucrari pregatitoare pentru extinderea organizarii de santier in etapa a doua a proiectului, care urmeaza sa fie scoasa la licitatie, pentru constructia propriu-zisa a spitalului. Din echipa de proiect mai fac parte, ca subcontractanti, companiile Electroplus, Emgaz Construct si Terratest Geotehnic SA. Valoarea contractului de lucrari pentru Pachetul 1 este de 52,27 milioane de lei (fara TVA).
"Noi suntem aici sa facem treaba. Pana acum, am fost implicati in proiecte de infrastructura critica, iar prin profesionalismul echipei am reusit sa ne incadram in termene si pe alocuri chiar sa le devansam. Suntem incarcati de responsabilitatea acestui proiect si va asigur ca atat eu, cat si echipa noastra, dincolo de obligatia profesionala si obligatiile contractuale, suntem insufletiti si de importanta participarii in proiecte despre care sa le povestim si nepotilor nostri. Ubitech, ca parte a Leviatan Group, crede in tehnologie, iar pe aceasta cale vreau sa felicit ANDIS pentru ca licitatia si cerintele pentru aceasta licitatie in constructii a avut cerinte dintre cele mai moderne din punct de vedere al implementarii standardului BIM in constructii. Noi am pus deja platforma la punct si sunt sigur ca, prin intermediul acestor tehnologii moderne, vom putea livra performanta ceruta. Sa avem parte cu totii de sanatate", a declarat Catalin Podaru, CEO Leviatan Group.
Supervizarea lucrarilor este asigurata de asocierea Venturo Investment (lider) - Koltek Musavirlik - Darcom Energy Solutions, pe intreaga perioada de dezvoltare a SRU Cluj (Pachetele 1 si 2) valoarea contractului de consultanta fiind de 25,25 milioane de lei (fara TVA).
Constructia urmeaza sa se realizeze intre comuna Floresti si municipiul Cluj-Napoca, pe locul unei unitati militare, in prezent dezafectata. Lucrarile de proiectare au fost realizate de asocierea italo-romana 3TI Progetti Italia - Ingineria Integrata SpA, Aduro Impex, ATI Project. De asemenea, cele 4 companii vor mai asigura 60 de luni de asistenta tehnica (inclusiv pe perioada executiei lucrarilor de constructie) si alte 60 de luni perioada de notificare a defectelor (garantia lucrarilor). Bugetul pentru lucrarile de proiectare si asistenta tehnica este de aproximativ 10 milioane de euro.
In calitate de reprezentant al asociatilor care s-au ocupat de proiectare, Cezar Serban, Manager General al Aduro, a evidentiat colaborarea stransa si coordonarea eficienta dintre Aduro, 3TI Progetti si ATI Project, subliniind rolul esential pe care acestia l-au jucat in indeplinirea standardelor de excelenta si inovatie pentru acest centru medical de ultima generatie. "Participarea noastra la acest proiect nu ar fi fost posibila fara sprijinul si dedicarea echipei de profesionisti pe care am avut onoarea sa o conduc. Proiectul promite sa devina un punct de referinta in ingrijirea medicala de urgenta, dotat cu facilitati de varf si tehnologie avansata, destinat sa serveasca nevoile medicale ale intregii regiuni", a subliniat Cezar Serban in discursul sau de la ceremonia de incepere a lucrarilor.
La finalizare, SRU Cluj va avea o suprafata construita totala de 184.013 mp, din care 176.638 cladirea principala, structurata pe 8 niveluri (S+P+5E+E6-tehnic) si heliport, cu 850 de paturi. Suprafata terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 3,35 miliarde lei, iar finantarea va fi asigurata, in principal, de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, cu doua miliarde de lei (dintre care 1,64 miliarde lei contributie nationala si 350 de milioane lei fonduri europene), precum si printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeana de Investitii (BEI).
 
 
Synergy Construct a demarat constructia SRU Craiova
Asocierea formata din companiile Synergy Construct si Dramirom Trade, alaturi de subcontractantii Elipsoid si Iulius Energy au inceput constructia SRU Craiova, investitie de circa 800 de milioane de euro. In urmatoarele 4 luni, constructorii vor lucra la devierea/ desfiintarea retelelor existente pe amplasament (LEA 0,4 KV), la demolarea cladirii existente, imprejmuirea terenului, organizarea de santier, excavatiile generale, imbunatatirea terenului si protectia taluzurilor, precum si forajele necesare asigurarii alimentarii cu apa. Contractul de lucrari pentru Pachetul 1 a fost atribuit la valoarea de 44,55 milioane de lei (fara TVA). Serviciile de supraveghere a lucrarilor la SRU Craiova vor fi asigurate de asocierea Venturo Investment - Koltek Musavirlik - Darcom Energy, contractul avand valoarea de 26,8 milioane de lei (fara TVA).
Momentul startului lucrarilor a fost marcat simbolic printr-o prima sapatura si prin zidirea unei borduri. Durata estimata pentru executia lucrarilor este de 4 luni, iar perioada de garantie a lucrarilor este de 12 luni, in care primele 8 luni vor implica lucrari de mentenanta, pana la atribuirea contractului de executie a lucrarilor principale.
SRU Craiova va avea peste 800 de paturi. Cladirea principala a spitalului (2S+P+5E) va include toate departamentele spitalului principal. Intreaga unitate va avea o amprenta la sol de 34.110 mp si impreuna cu restul constructiilor auxiliare, o suprafata desfasurata totala de 212.318,63 mp. In afara de UPU si spatii de asistenta medicala, spitalul va avea aproape 5.000 mp pentru spatii de invatamant.
Proiectarea a fost asigurata de companiile NKY Mimarlik Mühendislik Insaat ve Ticaret Limited Sirketi si Popaescu & Co.
 
 
Investitii de peste doua miliarde euro
Pentru constructia celor trei spitale regionale sunt prevazute investitii cumulate de peste doua miliarde de euro, din care cele mai mari sume vor veni din Programul Sanatate 2021-2027, respectiv circa 1,25 miliarde euro. Celelalte surse de finantare sunt: Programul Operational Regional 2014-2020 (141 milioane de euro), imprumuturile de la Banca Europeana de Investitii, in valoare totala de 923 milioane de euro (250 milioane de euro pentru SRU Iasi, 305 milioane de euro pentru SRU Cluj si 368 milioane de euro pentru SRU Craiova), dar si alte sume ce vor fi alocate din bugetul de stat.
Toate cele trei contracte majore de finantare, din Programul Sanatate 2021-2027, au fost semnate in luna februarie 2024.
"La fel ca toate proiectele de constructii din tara si proiectele celor trei Spitale Regionale de Urgenta sunt afectate de cresterile de preturi din domeniul constructiilor. In etapa elaborarii proiectelor tehnice, proiectantii au propus o serie de optimizari ale solutiilor tehnice de la studiul de fezabilitate, care au mai redus impactul preturilor mari din ultima perioada. Pe de alta parte, au fost propuse si o serie de solutii noi sau mai performante fata de cele de la studiul de fezabilitate, avand in vedere diferenta aproximativ 3 ani intre definitivarea SF-urilor si inceperea proiectarii, care au venit cu anumite costuri suplimentare. Totusi, cu toate aceste cresteri de preturi din sectorul constructiilor, nu a fost depasit bugetul asigurat din finantarile mentionate mai sus. In momentul de fata, nu am identificat alte posibile majorari de costuri, in afara celor generate de inflatie sau variatia cursului de schimb", a precizat George-Adrian Popa.
 
 
Licitatiile, derulate in pachete de lucrari pentru accelerarea implementarii
Strategia de accelerare a dezvoltarii celor trei proiecte, pe scurt, consta in impartirea lucrarilor de constructii in doua pachete separate: 
• Pachetul 1 - lucrari preliminare (organizare de santier, deviere retele, sapatura generala, ziduri de sprijin si incinta etansa de pereti mulati in cazul SRU Cluj);
• Pachetul 2 - lucrari principale (restul lucrarilor de constructii si amenajare teren, plus o serie de echipamente, inclusiv medicale, care necesita montaj inca din etapa de constructie).
"Avand in vedere complexitatea si dimensiunile lucrarilor din Pachetul 2 (in cazul fiecarui spital vorbim de peste 180.000 mp suprafata construita), dar si valoarea mare a investitiei, estimarea a fost ca exista sanse ca procedura de licitatie pentru acest pachet sa fie una dificila si pentru care sa existe solicitari de prelungiri sau chiar contestatii. Astfel, prin impartirea lucrarilor in doua pachete, din care primul de o valoare si o complexitate mai redusa, dar cu o cantitate de lucrari considerabila (in special de sapatura), au fost create premisele ca acest pachet sa poata fi lansat si atribuit mai repede, licitatia pentru cel de-al doilea derulandu-se astfel in paralel cu lucrarile preliminare", a explicat presedintele ANDIS.
Potrivit lui Adrian Popa, principala provocare in dezvoltarea proiectelor de spitale este aceea de a atrage specialisti in domeniul constructiilor in cadrul echipei ANDIS, desi au fost scoase si urmeaza sa mai fie scoase la concurs posturi ce necesita calificari in acest domeniu sau domenii conexe. Totodata, o alta dificultate, avand in vedere complexitatea procedurilor, o reprezinta numarul mare de clarificari din timpul procedurilor de licitatie, precum si contestarea rezultatelor evaluarilor, ceea ce poate duce la intarzieri in atingerea termenelor.
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Ubitech
BogArt
Arduro
leviatan
viarom
CDS
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
siniat
konsent
ness project
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
noark
concelex
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander