Agenda Constructiilor
Sambata, 18 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - BERD aloca Romaniei 216 milioane euro pentru modernizarea unor cladiri culturale
BERD aloca Romaniei 216 milioane euro pentru modernizarea unor cladiri culturale
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 10 Iun 2022 09:21
La capatul a doi ani de la transmiterea scrisorii de intentie privind acordarea creditarii pentru co-finantarea unor noi investitii in infrastructura culturala si odata incheiata negocierea conditiilor tehnice si financiare, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a semnat, ieri, 9 iunie a.c., Acordul-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de 216 milioane euro, destinat Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit si modernizarea unor cladiri culturale din Romania.
Costul total net al proiectului se ridica la 270 milioane euro, din care 216 milioane euro (80% din cost) din imprumutul BDCE si 54 milioane euro (20% din cost), contributia de la bugetul de stat.
„Sectorul cultural are in continuare nevoie stringenta de investitii, mai ales in cazul edificiilor de mare anvergura, aflate intr-o stare precara si imposibil de finantat din surse nerambursabile, disponibile prin fondurile structurale sau de alta natura, date fiind alocarile foarte mici din cadrul acestora raportate la necesarul real. Cu sprijinul BDCE, cu o gandire pe termen lung, cu respectul cuvenit fata de traditiile culturale ale acestui popor si fata de patrimoniul mostenit, putem asigura conservarea valorilor arhitecturale si istorice ale Romaniei. Proiectul de fata se alatura celorlalte doua proiecte aflate in implementare, in valoare totala de 350 mil. Euro, prin care 16 obiective culturale dintr-un total de 21 au fost reabilitate si repuse in circuitul public. Dintre acestea, as mentiona Teatrul National Bucuresti, Palatul Culturii din Iasi, Biblioteca Nationala a Romaniei sau Palatul Regal din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei”, a declarat Lucian Romascanu, ministrul Culturii.
La randul sau, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a aratat ca „Finantarea primita de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea si modernizarea unor obiective istorice din Romania este esentiala pentru pastrarea si protejarea patrimoniului national".
„Suntem foarte incantati sa continuam sprijinul nostru de lunga durata pentru conservarea patrimoniului cultural al Romaniei. Acest proiect, pe langa beneficii culturale si educationale, va crea si oportunitati directe si indirecte de angajare”, a declarat Carlo Monticelli, Guvernatorul Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Finantarea acordata in prezent va sustine realizarea proiectarii si executia lucrarilor pentru opt obiective de investitii in scopul restaurarii complete a sase monumente istorice emblematice pentru Romania, precum si reabilitarea si construirea unor spatii adecvate pentru desfasurarea si diversificarea activitatilor culturale, structurate conform Acordului-cadru de imprumut in doua componente:
 
1. Reabilitarea de monumente istorice, care vizeaza, cu precadere, restaurarea in profunzime a urmatoarelor obiective de anvergura:
- Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti (care va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat si restaurat in Romania, cu o suprafata totala de 32.000 mp);
- Teatrul National si Opera Romana - Cluj-Napoca;
- Vila „Florica” de la Stefanesti - jud. Arges, data in folosinta Muzeului National „Bratianu” in anul 2020;
- Conacul „Varnav Liteanu” de la Liteni - jud. Suceava;
- Vila „Ion I.C. Bratianu” din Bucuresti, sediu al Serviciului Colectii Speciale al Bibliotecii Nationale a Romaniei;
- Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989, Timisoara.
 
2. Reabilitarea si construirea de cladiri cu destinatie culturala, ce vizeaza:
- Reabilitarea cladirii Teatrului National „Marin Sorescu” Craiova;
- Construirea unei noi sali de concerte in Iasi, destinata Operei Nationale Romane Iasi.
Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii prin structura sa specializata - Unitatea de Management a Proiectului - careia i se va delega intreaga autoritate si responsabilitate privind activitatile preconizate si utilizarea sumelor alocate. Perioada de implementare este de circa 7 ani, iar operationalizarea proiectului va avea loc in cursul acestui an, dupa ratificarea prin lege a imprumutului.
Parafarea Acordului-cadru de imprumut va asigura, indiferent de fluctuatiile politice sau guvernamentale, toate sumele necesare realizarii celor opt obiective investitionale intr-un context critic pentru starea monumentelor istorice din Romania si pentru infrastructura culturala in genere, ca rezultat al lipsei sistemice de finantare sau al subfinantarii acestei ramuri a culturii.
 
SISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
CDS
konsent
theda mar
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
siniat
Ubitech
rigips
ness project
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
quadratum
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander