BRASOV: Studiu de fezabilitate pentru Spital de Psihiatrie si Neurologie cu 512 paturi |
Info-Santiere Publicat de AG&F 18 Mar 2024 11:58 |
Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Todorica-Constantin Serban, a semnat contractul incheiat de autoritatea administrativa cu firma 2GMG Construct din Cluj-Napoca, pentru furnizarea serviciilor de intocmire a Studiului de Fezabilitate in vederea construirii unui spital nou de psihiatrie.
Contractul prevede ca se vor efectua toate analizele necesare la nivel de SF privind posibilitatea de realizare a noului spital pe doua amplasamente aflate in proprietatea Judetului Brasov, respectiv un teren situat la Sanpetru si unul in municipiul Brasov. In urma analizelor va rezulta varianta optima de amplasament pe care Consiliul Judetean o va lua considerare pentru realizarea investitiei.
Valoarea cu TVA a serviciilor prevazute in contract este de 267.690,50 lei.
Durata contractuala este de 240 de zile, incepand de la data emiterii ordinului de incepere, pana la semnarea procesului-verbal de receptie a serviciilor de proiectare si eliberarea garantiei de buna executie.
Obiectivul Studiului de Fezabilitate este construirea unui nou corp de cladire pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie Brasov, unde sa fie tratati si ingrijiti pacientii cu patologie psihiatrica. Necesitatea acestei investitii rezida in faptul ca infrastructura medicala ce deserveste aceasta specialitate este fragmentata, determinand intarzieri in furnizarea serviciilor, costuri crescute si utilizarea ineficienta a resurselor, fapt care afecteaza calitatea si eficienta ingrijirilor medicale.
Viitoarea cladire va include toate sectiile psihiatrice care in prezent sunt adapostite in Stationarul Central al Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie Brasov si in cladirile de la Zarnesti si Vulcan. Aceste imobile sunt vechi si nu mai corespund cerintelor actuale pentru acordarea unor servicii de ingrijiri medicale de calitate. Mai mult, infrastructura actuala este subdimensionata fata de necesar, din moment ce incepand cu anul 2022 activitatea de psihiatrie la nivelul judetului Brasov se desfasoara cu un numar de paturi redus cu 66 fata de numarul aprobat de Ministerul Sanatatii (478 paturi).
Consiliul Judetean Brasov, in parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie propune prin intermediul acestui proiect gruparea tuturor sectiilor psihiatrice intr-o singura unitate spitaliceasca moderna, care sa raspunda standardelor actuale de calitate in ingrijirile furnizate, sa asigure diversificarea serviciilor medicale, reducerea timpului de asteptare si scaderea costurilor in ceea ce priveste consulturile interdisciplinare, investigatiile paraclinice si cheltuielile cu personalul nemedical.
Construirea unui spital nou de psihiatrie reprezinta o nevoie obiectiva, de interes public major pentru judetul Brasov, pe care presedintele CJ Todorica-Constantin Serban a enuntat-o si a lansat-o in dezbatere inca din iulie 2023.
Potrivit necesitatilor identificate de administratia judeteana, proiectarea noii constructii se va face pentru un numar de 512 de paturi, din care 500 de paturi de spitalizare continua (180 de paturi pentru spitalizare pe termen scurt si mediu, si 320 paturi pentru spitalizare de lunga durata), precum si 12 paturi destinate spitalizarii de zi.
Din punctul de vedere al structurarii, se propune un nou spital de psihiatrie avand trei sectii clinice de adulti, cu cate 50 de paturi – incluzand compartimente pentru cronici, pentru tratarea adictiilor si pentru cazuri medico-legale, o sectie de psihiatrie pediatrica cu 30 paturi si doua sectii pentru spitalizarea de lunga durata a pacientilor cu afectiuni cronice, insumand 320 de paturi.
Noua cladire va mai cuprinde un compartiment de primire urgente, un ambulatoriu integrat, laboratoare pentru investigatii-explorari si alte spatii pentru servicii complementare (bloc administrativ, farmacie, bloc alimentar, spalatorie, depozit de medicamente, zona de gestionare a deseurilor).
"Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie Brasov se confrunta cu o acuta lipsa de spatii, iar mutarea unei sectii de psihiatrie in cladirea fostei unitati de asistenta medico-sociala de la Sanpetru nu rezolva problema intru totul. Sectia de la Zarnesti urmeaza sa intre intr-un amplu proiect de reabilitare si renovare energetica pe care il finantam din fonduri PNRR si din resurse bugetare proprii, iar celelalte cladiri functionale in prezent, respectiv sediul din Brasov al Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie si cladirea de la Vulcan, necesita la randul lor renovari ample. Avem nevoie de o unitate spitaliceasca moderna, care sa asigure standardele si cerintele actuale de calitate, dar si sa raspunda provocarilor generate de cresterea numarului de cazuri psihiatrice. Prin semnarea contractului pentru realizarea Studiului de Fezabilitate facem primul pas concret in materializarea acestui mare proiect investitional pe care il vom implementa in urmatorul mandat”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Todorica-Constantin Serban.
|