Centrala Termoelectrica Iernut de 430 MW avanseaza greu spre punerea in functiune |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 20 Aug 2024 16:08 |
Lucrarile de constructie la Centrala Termoelectrica de la Iernut au ajuns la un stadiu fizic de 91%, termenul de finalizare si punere in functiune fiind stabilit la sfarsitul acestui an, potrivit Raportului Administratorilor Romgaz pentru Semestrul I 2024. Antreprenor general este constructorul spaniol Duro Felguera, iar compania de consultanta Hill International - in asociere cu Hill International NV asigura serviciile de management de proiect si supervizare a lucrarilor.
"Progresul Noului Contract de Lucrari, semnat la data de 31 martie 2023, cu Duro Felguera (respectiv «Contractul de proiectare si executie lucrari avand ca obiect finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a obiectivului de investitii Dezvoltarea CTE Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze») este, la finalul lunii iulie 2024, de 54,8%. Pentru incadrarea in termenul de executie este necesara finalizarea montajului mecanic, electric, de instrumentatie si control, compresoare de gaz, grupuri diesel de oprire in siguranta si restaurare SEN, instalatii PSI, statie de finisare apa demineralizata. De asemenea, sunt necesare spalari/ suflari de conducte, spalare chimica, realizarea de teste de presiune, finalizarea conexiunilor de cabluri + DCS (sistemul de control al proceselor), realizarea de teste la rece si la cald a echipamentelor principale, probe de tip "first fire" la turbinele cu gaz si operatiunie de spalare cu aburi. Din acest motiv este necesara organizarea si mobilizarea exceptionala a executantului (Duro Felguera) in santier, precum si implementarea eficienta a Planului privind accelerarea ritmului de progres al lucrarilor pentru punerea in functiune a CCGT Iernut la data asumata prin contractul de lucrari", se arata in documentul citat.
Termocentrala Iernut beneficiaza de o pozitionare strategica, fiind amplasata in centrul sistemului energetic national. Prin acest proiect se are in vedere acoperirea consumului national de electricitate prin actionarea pe pietele de energie electrica angro si de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic national, eliminarea posibilelor blocaje in reteaua din nord-vestul Romaniei. Puterea instalata a centralei pe gaz este de 430 MW.
Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune si doua turbine cu abur. Proiectul, dezvoltat de Romgaz, a fost suspendat in 2021, din cauza intarzierilor foarte mari inregistrate in executie de constructorul spaniol Duro Felguera, si a fost reluat, recent, cu aceeasi companie iberica de constructii. Romgaz a platit deja pentru centrala de la Iernut aproape 200 de milioane de euro, iar constructia are un grad de finalizare de peste 80%. Valoarea contractului semnat pentru finalizarea lucrarilor de constructii este de 345 milioane de lei (fara TVA).
|