Agenda Constructiilor
Marti, 08 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - Crosspoint: 27 hoteluri cu 3.800 de camere vor fi deschise pana in 2026 in Romania
Crosspoint: 27 hoteluri cu 3.800 de camere vor fi deschise pana in 2026 in Romania
Info-Santiere Publicat de AG&F 26 Aug 2024 11:05
Cea mai recenta editie a raportului Romania Hotel Market al Crosspoint Real Estate ofera o analiza detaliata a situatiei actuale a pietei hoteliere din Romania, acoperind atat facilitatile de cazare traditionale, cat si dezvoltarea industriei inchirierilor de apartamente in regim hotelier.
Dupa o recuperare dificila, piata ospitalitatii din Romania evolueaza spre standarde de calitate mai ridicate, indicand un potential semnificativ de crestere, in pofida provocarilor continue, cum ar fi lipsa fortei de munca, cererea internationala limitata si durata scurta a sejururilor.
Anul 2023 a marcat o revenire aproape completa la nivelul pre-pandemic pentru piata hoteliera in ceea ce priveste cererea, iar cifrele pentru primele sase luni ale anului 2024 indica rezultate similare. In prima jumatate a anului s-a inregistrat un grad mediu de ocupare de 25% pentru toate tipurile de cazare si de 33% pentru hoteluri. In total, s-au inregistrat 11,3 milioane de innoptari in primul semestru din 2024, dintre care 7,6 milioane de nopti au fost rezervate in hoteluri. Atat in ceea ce priveste gradul de ocupare, cat si veniturile, hotelurile moderne performeaza peste medie, inregistrand un procent de 59,6% rezervari si un RevPAR (venit pe camera disponibila) de 53 de euro la nivel national, in timp ce, in Bucuresti, hotelurile au un grad de ocupare de 67% si un RevPAR de 69 de euro.
Desi cererea din sectorul hotelier a ramas relativ stabila comparativ cu prima jumatate a anului 2023, performanta financiara a industriei turismului intampina dificultati in mentinerea aceluiasi nivel, cresterea diferentei dintre cheltuielile turistilor straini in Romania si cele ale turistilor romani in strainatate, din prima jumatate a anului 2024, fiind unul dintre factori.
"Intrarea Romaniei in Spatiul Schengen si, implicit, deschiderea frontierelor aeriene si maritime, a continuat sa faciliteze turismul extern, contribuind, in acelasi timp, la cresterea deficitului intern. Drept urmare, balanta serviciilor de turism a inregistrat in prima jumatate a anului un deficit de peste 2,2 miliarde de euro, de la 1,7 miliarde de euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.", spune Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate.
 
 
Unul dintre principalele motive pentru acest dezechilibru a fost stocul redus de facilitati de cazare de calitate. La nivel mondial se estimeaza ca industria turismului de lux va atinge 2,3 bilioane de dolari[ O mie de miliarde] pana in 2030, iar numarul camerelor de lux la nivel global ar putea ajunge la 1,9 milioane, de la 1,6 milioane in 2023. Romania, insa, este in urma standardelor globale in ceea ce priveste piata hoteliera de lux, cu o pondere mult mai mica de facilitati high-end. Cu toate acestea, perioada post-pandemica a oferit proprietarilor si investitorilor oportunitatea de a se alinia la tendintele internationale prin modernizarea proprietatilor existente sau achizitionarea celor cu potential semnificativ de dezvoltare. „Exista o schimbare evidenta pe piata interna catre produse de lux, atat in ceea ce priveste cererea, cat si oferta. Aceasta tendinta se extinde de la hoteluri tip boutique la proiecte mai mari in zonele urbane, inclusiv renovarea unor conace si monumente istorice din zonele rurale ale Romaniei. Drept urmare, piata de lux capteaza o cota din ce in ce mai mare din industrie.”, adauga Timofte. 
In 2024, se asteapta ca 13 proiecte hoteliere importante sa fie livrate pe piata romaneasca, inclusiv cinci hoteluri de cinci stele si sase hoteluri de patru stele. Mai mult, Romania atrage atentia operatorilor de hoteluri de lux, Kempinski, Mondrian, The Crest Collection si Hyatt sunt asteptate sa intre pe piata in urmatorii cinci ani. Acest aflux de branduri hoteliere high-end este de asteptat sa ridice standardele industriei ospitalitatii din Romania si sa atraga mai multi turisti internationali.
In plus, este foarte probabil ca acest upgrade, in ceea ce priveste calitatea facilitatilor de cazare din Romania, sa incurajeze investitiile. In intreaga Europa, tranzactiile hoteliere au depasit 15 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2024, cu un accent puternic pe proprietati de 4 si 5 stele, precum si pe cele de lux. 
"Pe piata investitiilor hoteliere din Romania, ultimele 18 luni au inregistrat o crestere a tranzactiilor de dimensiuni mai mici (sub 5 milioane de euro). Este de remarcat faptul ca, chiar si in cazul tranzactiilor mai mari, investitorii s-au concentrat pe active destinate renovarilor si rebranduirilor, mai degraba decat pe proprietati moderne. Aceasta indica atat o abordare precauta din partea investitorilor, cat si o lipsa de produse high-end disponibile pentru vanzare. In prezent, pe piata hoteliera din Romania, investitoriiprioritizeaza proprietatile de tip value-add in detrimentul proprietatilor premium, de tip turnkey, care sunt de obicei tranzactionate la nivel european.”, concluzioneaza Timofte. 
Cu toate acestea, in prima jumatate a anului 2024,volumul investitiilor hoteliere din tara noastra a depasit deja volumul total al investitiilor din 2023, din acest sector, ajungand la o valoare estimata de 29 de milioane de euro, respectiv 7% din volumul total al investitiilor in prima jumatate a anului 2024.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
noark
SSAB
BogArt
konsent
CDS
ELECTROGRUP
DRS
theda mar
strabag nivel 1
EDIT-Structural
concelex
Ubitech
viarom
SIGM
quadratum
Arduro
Acvatot 2019
MAKITA
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander