Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - Fluor Corp si RoPower vor elabora studiile de inginerie pentru Centrala SMR Doicesti
Fluor Corp si RoPower vor elabora studiile de inginerie pentru Centrala SMR Doicesti
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 25 Iul 2024 12:38
SN Nuclearelectrica SA si RoPower Nuclear, compania de proiect dedicata reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicesti, anunta semnarea contractului Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation. Ceremonia de semnare a avut loc in cadrul summit-ului Parteneriatul pentru cooperare transatlantica in domeniul energiei si climei (P-TECC) si marcheaza o etapa importanta in parcursul Romaniei spre dezvoltarea tehnologiilor energetice curate si sigure. Proiectul SMR Doicesti vizeaza dezvoltarea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.
"Aceasta investitie are potentialul de a pune tara noastra pe harta celor mai importante centre globale de inovare in domeniul energiei. Romania isi propune sa devina un exemplu pentru alte tari din regiune, unde sunt zeci de termocentrale pe carbune similare si care ar putea fi transformate mai rapid, prin tehnologia SMR, in capacitati de productie de energie nucleara - productie in banda cu emisii zero de CO2. Energie sigura, curata si la un pret competitiv. Mai mult, acest obiectiv va avea un rol crucial si in echilibrarea sistemului energetic national, fiind mult mai flexibil din punct de vedere al ajustarii productiei de energie fata de reactoarele nucleare de mari dimensiuni", a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
"Cu sprijinul ferm al Statelor Unite, Romania isi va dubla productia de energie nucleara si va fi printre primele state ale lumii care vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici. De asemenea, printr-un volum istoric de investitii in energie verde, nucleara, geotermala, modernizarea sistemului national si imbunatatirea capacitatii de interconectare cu toate tarile din jur, Romania are toate argumentele sa devina lider regional in sectorul energetic", a precizat Alexandru-Mihai Ghigiu, seful Cancelariei Prim-Ministrului.
"Dezvoltarea continua a acestui proiect nuclear avansat este o dovada a parteneriatului puternic dintre Romania si Statele Unite, reflectand obiectivele noastre comune de securitate energetica si de gestionare a mediului. Proiectul se aliniaza strategiei noastre de a imbunatati mixul energetic al Romaniei si de a sprijini tranzitia catre energia curata", a declarat Cosmin Ghita, CEO al Nuclearelectrica.
"Construim o baza solida de proiect pentru viitoarea centrala SMR de la Doicesti. Semnarea FEED 2 marcheaza inceputul unui parteneriat puternic cu compania americana Fluor, cu experienta bogata si globala in dezvoltarea de proiecte industriale mari, in domeniul energiei", a mentionat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.
"Suntem incantati sa ne continuam rolul in sprijinirea acestui proiect important de implementare a urmatoarei generatii de energie nucleara pentru a produce energie electrica de baza curata si fiabila pentru Romania si Europa. Cand va fi finalizata, centrala va fi prima de acest tip din Europa", a adaugat Pierre Bechelany, presedintele diviziei LNG & Power a Fluor.
"Romania ramane lider intre tarile care vizeaza implementarea centralelor de tip SMR, o tehnologie esentiala in conditiile tranzitiei europene catre un mix energetic stabil si fara emisii de carbon. Astfel, tara noastra isi confirma locul de jucator in prima liga din industria nucleara", a spus Teofil Muresan, CEO si Presedinte al E-INFRA, societatea holding din care face parte NOVA Power & Gas.
 
 
Proiectul NuScale are termen de finalizare stabilit in 2029
Proiectul Doicesti a primit sprijin substantial atat din partea guvernului roman, cat si din partea partenerilor internationali, inclusiv un grant semnificativ din partea Agentiei SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA).
"NuScale Power Modules™ a fost tehnologia aleasa de RoPower pentru centrala lor de la Doicesti in sprijinul nevoilor de energie curata ale Romaniei. Energia nucleara avansata va juca un rol crucial in tranzitia energetica globala", a declarat John Hopkins, Presedinte si Director Executiv al NuScale.
Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation si Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea si implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale in Romania, valorificand expertiza acestor companii in domeniul energiei nucleare.
Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajeaza sa furnizeze catre RoPower Nuclear serviciile de proiectare si inginerie necesare implementarii proiectului nuclear SMR Doicesti.
Furnizarea acestor servicii va fi in conformitate cu cele mai bune practici din industria nucleara, precum si cu conditiile si specificatiile tehnice si comerciale stabilite de RoPower Nuclear, inclusiv standardele de siguranta, neproliferare si de securitate cibernetica si informatica.
La finalul etapei FEED 2 va fi disponibila o estimare actualizata a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar si proiectarea si toate analizele de siguranta si securitate nucleara aferente proiectului, necesare pentru decizia finala de investitie. Centrala SMR care utilizeaza tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de munca permanente in centrala, 1.500 de locuri de munca in etapa de constructie si 2.300 de locuri de munca in productie. Centrala SMR de la Doicesti va ajuta Romania sa evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
Potrivit datelor ambasadei americane la Bucuresti, proiectul NuScale va fi finalizat in 2029.
 
 
Nuclearelectrica a majorat la 243 milioane USD plafonul de imprumut pentru RoPower Nuclear
Nuclearelectrica a majorat plafonul imprumutului acordat catre filiala RoPower Nuclear, compania de proiect pentru dezvoltarea SMR in Romania, la 243 milioane USD. "Precizam faptul ca valoarea plafonului de finantare acordat de Imprumutator sub forma de imprumut actionar catre Imprumutat pana la concurenta sumei de 243.000.000 USD depaseste 10% din cifra de afaceri neta aferenta celei mai recente raportari financiare", precizeaza Nuclearelectrica in anuntul transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Valoarea estimata a studiilor ce vor fi realizate de Fluor Corporation este de minimum 153 milioane USD, procedurile fiind estimate a dura pana la 15 luni.
In cadrul proiectului, in iulie 2023 DS Private Equity (DSPE) a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica si Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), actionarii RoPower, cu intentia de a investi 75 milioane de euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2. Investitia financiara angajata de DSPE va contribui la finantarea dezvoltarii Proiectului, incepand cu Faza 2 a studiului FEED, care consta in activitatile de caracterizare detaliata a amplasamentului, initierea activitatilor pentru obtinerea autorizatiilor, licentelor si reglementarilor, stabilirea exacta a calendarului proiectului, planificarea bugetului pentru executia proiectului si pregatirea pentru achizitionarea materialelor cu ciclu lung de fabricatie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ness project
MAKITA
Ubitech
SSAB
Arduro
rigips
konsent
EDIT-Structural
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
viarom
noark
CDS
BogArt
quadratum
siniat
Acvatot 2019
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander