GUVERN: Investitii de 124 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii scolare |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 07 Dec 2020 09:50 |
Guvernul Romaniei a aprobat Acordul de principiu privind contractarea de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare a unui imprumut, in valoare de aproximativ 100 milioane de euro, pentru sustinerea proiectului „Scoli mai sigure, incluzive si sustenabile”.
Obiectivele majore ale proiectului sunt: modernizarea infrastructurii scolare din Romania, asigurarea standardelor minime privind instalatiile sanitare, canalizarea, accesul universal, incalzirea, ventilatia si eficienta energetica. Astfel, se vor crea conditii adecvate pentru protectia elevilor si a profesorilor in caz de cutremure, incendii, furtuni sau inundatii.
Totodata, se vor realiza investitii integrate in infrastructura scolara, in sali de clasa inteligente, se va oferi sprijin pentru investitii viitoare in infrastructura scolilor durabile si moderne, respectiv a managementului proiectului privind componenta de raspuns la situatii de urgenta de natura contingenta.
Proiectul va fi implementat intr-o perioada de circa cinci ani si va cuprinde aproximativ 70 de scoli selectate pentru reabilitarea cu prioritate, atat din zona urbana, cat si din cea rurala. Scolile ce urmeaza a fi selectate se afla in aria cu cel mai mare risc seismic din Romania (Bucuresti si judetul Ilfov - zona 4, pentru care nu se pot accesa fonduri europene nerambursabile), precum si in judetele Buzau, Vrancea, Prahova, Arges, Braila, Galati, Iasi.
In selectia scolilor vor fi luate in considerare o serie de criterii, precum: nivelul de rezistenta in cazul producerii unor eventuale dezastre (cutremure, inundatii etc.), fluctuatia demografica, procentul elevilor apartinand comunitatilor minoritare si/sau defavorizate, nivelul de trai al comunitatii respective etc.
Ministerul Educatiei si Cercetarii va derula proiectul prin Unitatea de Management a Proiectului privind Modernizarea Retelei Scolare si Universitare (UMPMRSU), care dispune de personalul calificat si de experienta necesara pentru implementarea proiectelor finantate de institutii financiare internationale (BIRD, BDCE etc.).
In toata perioada de implementare a proiectului „Scoli mai sigure, incluzive si sustenabile”, Ministerul Educatiei si Cercetarii va urmari respectarea cadrului general privind elaborarea programarii bugetare anuale si va intreprinde toate masurile necesare pentru cuprinderea in bugetele anuale a sumelor necesare implementarii acestui proiect.
De asemenea, Ministerul Finantelor Publice va intreprinde demersurile corespunzatoare pentru solicitarea acestui imprumut din partea BIRD, precum si pentru parcurgerea celorlalte etape pentru contractarea imprumutului, respectiv pentru negocierea, semnarea si aprobarea acordului de imprumut, conform legislatiei in vigoare, in corelare cu desfasurarea procesului de aprobare la nivelul finantatorului.
De asemenea, Executivul a aprobat Hotararea prin care bugetul proiectului „Reforma educatiei timpurii in Romania (PRET)” se suplimenteaza cu suma de 24,08 milioane de euro. Acest proiect, implementat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Unitatea de Management a Proiectului privind Modernizarea Retelei Scolare si Universitare, presupune construirea si dotarea cu mobilier a 400 de gradinite. Dintre acestea, pentru 235 de gradinite lucrarile au fost finalizate, 135 se afla in executie, iar restul de 32 de gradinite sunt in diferite faze ale procedurilor de achizitie. Proiectul este cofinantat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si Guvernul Romaniei.
Principalul obiectiv al proiectului „Reforma educatiei timpurii in Romania” este imbunatatirea infrastructurii educatiei timpurii, cu scopul de a reduce dezechilibrele de calitate intre zonele sarace si zonele urbane, prin construirea de gradinite noi, dezvoltarea profesionala si pregatirea personalului, respectiv asigurarea materialelor educationale si a infrastructurii-suport.
|