Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - IASI: Buget pentru proiectarea noului Stadion Municipal si a Salii Polivalente
IASI: Buget pentru proiectarea noului Stadion Municipal si a Salii Polivalente
Info-Santiere Publicat de Cosmin Dincu 26 Apr 2019 17:48
Reuniti la Palatul Roznovanu, consilierii locali din Iasi au aprobat la 25 aprilie 2019 bugetul de venituri si cheltuieli totale pentru anul in curs, care va avea o valoare de 763,894 milioane de lei. Astfel, 465,952 milioane lei se aloca pentru sectiunea de functionare si 297,942 milioane lei se aloca pentru sectiunea de dezvoltare, aceasta din urma reprezentand circa 38,92% din total, dupa cum informeaza un comunicat al municipalitatii din Iasi.
Bugetul centralizat al institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii este de 255,977 milioane lei, din care 248,433 milioane lei la sectiunea de functionare si 7,543 milioane lei la sectiunea de dezvoltare. Luand in calcul bugetul centralizat al institutiilor din subordine, bugetul creditelor si excedentul din anii trecuti, bugetul general consolidat al Municipiului Iasi ajunge astfel la 970,467 milioane lei (echivalentul a circa 204 milioane euro), fata de 844,6 milioane lei in 2018.
Cheltuielile prevazute sunt, printre altele, de 70,984 milioane lei la sectiunea de dezvoltare - buget local, cu un excedent de 35,822 milioane lei, iar la sectiunea de dezvoltare - buget de stat si fonduri europene se aloca 191,242 milioane lei (circa 25% din total). Strict pentru proiectele europene, edilii municipiului Iasi estimeaza cheltuieli de 179,417 milioane lei, insotite insa de rambursari de 131,571 milioane lei.
Primaria si-a propus, printre noile proiecte, alocarea a 500.000 de lei pentru proiectare si executie iluminat arhitectural la sediul sau. Bugetul pentru 2019 mai prevede si 6 milioane lei pentru locuintele rezervate tinerilor, din zona Gradinari. Se are in vedere si construirea a doua blocuri ANL (prin credit ipotecar) pe str. Smardan si pe str. Fantanilor si construirea a doua blocuri ANL in zona Gradinari pentru personalul medical.
Invatamantul ramane insa o prioritate a municipalitatii iesene, cu o alocare totala de 65,092 milioane lei. Astfel din 10,994 milioane lei, 10 mii lei vor fi repartizate pentru studii de proiecte noi (proiectarea unor sali de sport la Scoala „Ion Creanga” si la Liceul „Vasile Alecsandri), dotari de 855 mii lei, proiecte si studii de 425 mii lei si reabilitari si reparatii capitale de 9,594 milioane lei. Vor fi sustinute modernizarea, extinderea si dotarea Cresei nr. 1 - 2,551 milioane lei si a Cresei nr. 10 - 1,583 milioane lei. De asemenea, va fi continuat programul de reparare si modernizare a 93 de spatii de joaca pentru copii, in acest an urmand a incepe lucrarile la 70 de spatii de joaca, suma alocata fiind de 5 milioane lei.
Pentru domeniul sanatatii, municipalitatea a prevazut o suma de 33,586 milioane lei, din care cheltuieli de capital de 1 milion lei pentru Spitalul „Dr. C. I. Parhon” si 500 mii lei pentru Spitalul de Recuperare. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru proiecte si utilitati la viitorul Spital Regional de Urgenta de la Iasi.
De asemenea, in domeniul sportului este prevazuta suma de 3 milioane lei. Bugetul prevede fonduri pentru proiectarea unui nou Stadion Municipal - 3,7 milioane lei si proiectarea unei Sali Polivalente - cu un milion de lei.
Pentru protejarea si valorificarea monumentelor, este prevazuta o suma de 36,163 milioane lei, cea mai mare parte din fonduri europene prin POR - Axa 5. Va fi continuata politica de protectie a monumentelor istorice. In acest an, vor fi restaurate monumentele din Cimitirul Eternitate, pentru care a fost distribuita o suma de 320.000 de lei si vor fi alocate 2 milioane lei pentru proiectarea si reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Razboi Mondial. De asemenea, 2,5 milioane de lei sunt rezervate reabilitarii Casei Berthelot.
In buget sunt prevazute continuari de investitii in suma de 842,43 mii lei pentru canalul de evacuare a apelor pluviale din zona Cicoarei, dar si investitii noi, cum ar fi 100 mii lei pentru studiu de fezabilitate pentru platforme Park & Ride, 200 mii lei pentru studii pentru statii de incarcare electrica etc.
Pentru intretinere de gradini publice, parcuri, spatii verzi, baze sportive si de agrement este prevazuta suma de 18,907 milioane lei, din care 15,093 milioane lei pentru spatii verzi, iar 2 milioane lei pentru bazele administrate de Directia Exploatare Patrimoniu.
Pentru servicii si dezvoltare publica, este estimata suma de 35,396 milioane lei, din care 967 mii lei pentru locuinte, 7,885 milioane lei pentru iluminat public si electrificari, fiind pregatita lansarea unui proiect de modernizare cu fonduri europene de 21,868 milioane lei.
Energia termica are rezervata suma de 74,794 milioane lei, din care 8 milioane lei pentru subventii, iar 45,196 milioane lei sunt directionati pentru proiectele cu finantare europeana de modernizare a retelelor de termoficare.
Capitolul „Transporturi” acopera mai mult de un sfert din bugetul local: 217,635 milioane lei. Vor fi continuate investitiile in calea de rulare a tramvaielor si pregatite documentatiile pentru noi investitii finantate cu fonduri europene. De asemenea, vor fi modernizate toate liniile de tramvai si vor fi achizitionate 44 de autobuze electrice si 32 de tramvaie noi cu fonduri europene. Pentru strazi sunt alocate nu mai putin de 72,224 milioane lei, din care 20,095 milioane lei - bunuri si servicii, iar 42,767 milioane lei - cheltuieli de capital (28,956 milioane lei de la bugetul local).
In ceea ce priveste investitiile in continuare, sunt alocate 6 milioane lei pentru podul peste Bahlui din zona Cicoarei, 300 mii lei pentru proiecte de modernizare de strazi, 13,81 mii lei pentru proiectul unui nou pod peste Bahlui, alte studii pentru proiectele cu finantare europeana pe POR - Axa 4, 17,5 milioane lei pentru lucrarile in continuare la sos. Barnova, al. Tudor Neculai, al. si str. Strugurilor, sos. Iasi - Voinesti, str. Olteniei, str. Bucovinei, str. Semanatorului, 6,5 milioane lei pentru Splai Bahlui - Mal Drept. Strazile din zonele Copou, Bucium si Pacurari, printre care si str. Cazarmilor, urmeaza sa fie receptionate pana la jumatatea anului, acestea fiind fundac Bucium, fundac Paun, fundac Socola, str. Petre Vancea, str. Ogorului, str. Iancu Bacalu, str. Petru Movila, str. Sf. Andrei, str. Tanasescu, str. Smardan, str. Mihail Kogalniceanu, str. Theodor Pallady, str. Ralet si bd. Primaverii.
O alta categorie de strazi sunt cele pentru care se executa proiecte la solicitarea cetatenilor: str. Vascauteanu, str. Victor Babes, str. Titu Maiorescu, str. Pojarniciei, str. Nicolae Istrati, str. Turcu, aleea Dumbrava Rosie, str. Dr. Vicol, str. G. Cosbuc, str. Vlahuta, str. Cantacuzino, str. Luca Arbore, str. Sergent Grigore Ioan si str. Lupitei, varianta Rediu, str. si sos. Muntenimii, str. Mironescu, str. Barnutiu, str. Ticaul de jos, str. Albinet, str. Dochia, str. Roscani si str. Hotin.
Proiectele pentru refacerea acestor strazi vor fi finalizate in luna mai, dupa care vor fi demarate procedurile publice de achizitie a lucrarilor.
De asemenea, au fost alocate 380,50 mii lei pentru proiectarea lucrarilor de consolidare a versantului Ticau si 456,48 mii lei pentru extinderea sistemului de parcometre. In buget sunt alocate 9,522 milioane lei pentru reabilitarea de trotuare si alei pietonale si 561 mii lei pentru finalizarea lucrarilor de modernizare a pasarelei pietonale de la Gara (ascensoare pentru persoane cu dizabilitati).
„Este o premiera absoluta ca primariile din Romania sa ajunga sa isi aprobe bugetele la sfarsitul lunii aprilie, practic dupa o treime din an. In ansamblu, proiectul bugetului local pe acest an este unul echilibrat, dar destul de «strans», in care am dramuit cu mare grija toate categoriile de cheltuieli. Am urmarit sa asiguram cheltuielile de functionare in toate domeniile si la toate directiile si societatile subordonate, precum si fonduri suficiente pentru asigurarea salariilor si plata creditelor. Apoi, am incercat sa rezervam o suma suficienta pentru sectiunea de dezvoltare astfel incat sa putem sustine contractele de lucrari deja semnate, multe aflate in derulare, o serie de proiecte noi de investitii, precum si cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, care sunt in continuare marea sansa de dezvoltare a Iasului. In concluzie, avem un buget echilibrat, care acopera toate ramurile vietii orasului, iar speranta noastra este sa fie un buget pe care sa il putem duce la bun sfarsit, astfel incat iesenii sa aiba de castigat din implementarea acestuia”, a declarat primarul Mihai Chirica.
 
hiltiRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
noark
AED
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
rigips
Arduro
EDIT-Structural
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CDS
viarom
BogArt
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
leviatan
VEGO
DRS
MAKITA
konsent
quadratum
SIGM
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<