Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - MLDPA: 800 de milioane euro pentru constructie stadion, muzee, instante si spitale
MLDPA: 800 de milioane euro pentru constructie stadion, muzee, instante si spitale
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 03 Mai 2024 06:25
Guvernul a aprobat, intr-o sedinta ce a avut loc la finalul lunii aprilie 2024, o Ordonanta de Urgenta prin care Compania Nationala de Investitii (CNI) devine structura de implementare pentru noi proiecte cu finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), din domeniul sanatatii, turismului si culturii si al bunei guvernante. Cele 7 proiecte vizate de actul normativ au o valoare cumulata de circa 800 de milioane de euro si vor fi implementate in Bucuresti, Ramnicu Sarat, Buzau, Galati si Alba Iulia.
Conform documumentului, la Timisoara va fi construit Institutul Regional de Oncologie (in valoare de 1,15 miliarde lei), iar la Bucuresti vor fi extinse Institutul de urgenta pentru boli cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" (cu o valoare de 1,4 miliarde lei) si un ambulatoriu pentru rezonanta magnetica, supraveghere post anestezie si terapie intensiva intermediara post-operatorie in cadrul Centrului medical de diagnostic, tratament si recuperare (15 milioane de lei). Ordonanta prevede si infiintarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania (268,2 milioane de lei), a Memorialului "Inchisoarea Tacerii" din Ramnicu Sarat si a Centrului Educational privind Comunismul in Romania (77,2 milioane de lei), dar si modernizarea sediilor Judecatoriilor din Buzau si Galati, precum si a Tribunalului Alba (cu o valoare totala de peste 276 milioane de lei).
 
 
 Proiectul Muzeului National de Istorie a Evreilor si Holocaustului din Romania (MNIEHR), ce va fi construit in Bucuresti, va beneficia de o investitie de 268,2 milioane de lei, iar constructia acestuia va dura 3 ani de la emiterea Ordinului de incepere. Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" a fost desemnat de Guvern inca din 2016 sa coordoneze organizarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania (MNIEHR). Prin Legea nr. 174 din 2019, cladirea Banloc-Goodrich, de pe Calea Victoriei nr. 218 din Sectorul 1, a fost transferata in administrarea Institutului "Elie Wiesel", in vederea realizarii viitorului muzeu, conform Notei de fundamentare care motiveaza indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Cladirea este veche si trebuie modernizata constructiv si reconfigurata pentru a implini functiunile unui muzeu modern. La conceptul arhitectural au lucrat arhitectii de la Westfourth Architecture, etapa de proiectare fiind incheiata.
 
 
 In aceeasi sedinta, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru constructia unui nou stadion de fotbal (categoria 4 UEFA) in Timisoara. Acesta va avea o capacitate de 30.000 de locuri, valoarea totala a investitiei este de 837 milioane de lei, iar durata estimata pentru executia lucrarilor este de 26 de luni.
In luna februarie a acestui an, Consiliul Judetean (CJ) Timis a obtinut de la Ministerul Finantelor avizul necesar demararii lucrarilor de demolare a stadionului Dan Paltinisanu, in vederea pregatirii constructiei unei arene noi. In iunie 2022, CJ Timis a scos la licitatie documentatia necesara demolarii Stadionului "Dan Paltinisanu", contractul de proiectare a lucrarilor fiind castigat de compania Archistudio, din Petrosani (Hunedoara). Demolarea si dezafectarea arenei se vor putea face abia dupa aprobarea demolarii vechiului stadion "Dan Paltinisanu" si construirea unuia nou pe acelasi amplasament.
 
 
 In ceea ce priveste proiectul de constructie a Institutului Regional de Oncologie Timisoara, acesta va necesita fonduri de circa 230 de milioane de euro. Noul spital va avea 250 de paturi si un ambulatoriu integrat cu 26 de cabinete medicale. Conform indicatorilor tehnico-economici, va fi construita o cladire cu regim de inaltime variat si o suprafata desfasurata totala de 65.419 mp. Complexul va fi ridicat pe Str. Grigore Alexandrescu nr. 139 (fosta adresa Calea Torontalului km. 5) din Timisoara. Structura functionala propusa va contine cladiri NZEB+, cu un consum de energie egal cu zero, toate paturile digitalizate, o sectie ATI si un bloc operator cu digitalizare implementata. Durata de implementare a investitiei este de 48 de luni.
Studiul de fezabilitate al proiectului a fost elaborat de asocierea Popp & Asociatii, Square Bau si Professional Tech Construct Design.
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Acvatot 2019
noark
viarom
quadratum
strabag nivel 1
CDS
EDIT-Structural
MAKITA
concelex
konsent
Ubitech
ness project
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander