Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - MMAP: Program de 220 milioane euro pentru constructia de instalatii de reciclare
MMAP: Program de 220 milioane euro pentru constructia de instalatii de reciclare
Info-Santiere Publicat de AG&F 05 Mar 2024 15:28
Ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet, a participat astazi, alaturi de presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Laurentiu Adrian Neculaescu, la evenimentul de lansare a ghidului de finantare al programului "Fabrici de reciclare”, care a avut loc la fabrica Green Glass din Popesti-Leordeni, judetul Ilfov.  La eveniment au participat si Gemma Web, CEO Returo, Constantin Damov, presedintele Green Group, precum si alti reprezentanti ai industriei de profil.
Conform calendarului propus prin PNRR, pana la data de 30.06.2026, vor fi construite si puse in functiune 26 de astfel de instalatii de reciclare a deseurilor.
Alocarea financiara acordata prin Planul National de Redresare si Rezilienta pentru lucrarile destinate construirii instalatiilor de reciclare a deseurilor este de 220 milioane de  euro. Valoarea maxima eligibila a ajutorului de stat acordat in cadrul unui proiect este de 8.4 milioane euro, echivalentul a 41.6 milioane lei fara TVA. Valoarea minima eligibila care poate fi solicitata in cadrul proiectului este de 500 mii euro, calculata la cursul euro stabilit in cuprinsul ghidului de finantare.
"Venim in sprijinul mediului privat si, astazi, am trimis la Monitorul Oficial Ordinul de ministru in care ne propunem sa finantam cu 220 de milioane de euro, respectiv un miliard de lei, un numar aproximativ 26 de fabrici de reciclare pe care urmeaza sa le finantam intr-un procent care poate ajunge la 75%. Asadar, 25% capital al beneficiarului si 75% finantare pe care o va acorda Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu, bani din PNRR. Pentru a fi completa aceasta Hora a reciclarii despre care discutam, mai avem nevoie de inca un lucru, si anume de aceste fabrici care vor trebui sa gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care ne propunem sa le strangem in fiecare an”, a subliniat ministrul Mircea Fechet. 
Demnitarul a punctat ca Romania produce extrem de multe deseuri municipale, peste 6 milioane de tone ajungand in fiecare an la gropile de gunoi. 
"Un alt lucru negativ se refera la cifrele rusinoase la colectare separata si reciclare deseuri, pentru ca astazi Romania reuseste ca 12-13% din cantitatea de deseuri sa o trimita in fabricile de reciclare. Alt lucru la care ma voi referi este legat de gunoiul trimis la groapa. Peste 80% din ceea ce producem ajunge in gropile de gunoi, fata de 20 si ceva la suta, media Uniunii Europene. Iar aceste chestiuni la care m-am referit mai devreme pot fi remediate in parte, e adevarat, si folosindu-ne de Sistemul Garantie-Returnare, pentru ca SGR-ul isi propune anul acesta sa atinga o performanta de 65%, iar incepand cu al treilea an de functionare, tinta pe care am propus-o prin lege este de peste 90%, tinta dovedita a fi fezabila de performantele altor sisteme de garantie-returnare din Europa”, a adaugat ministrul mediului, apelor si padurilor. 
"Astazi lansam, probabil, cea mai importanta axa de finantare pe care AFM o pune la dispozitia antreprenorilor. Discutam de o axa de finantare dedicata exclusiv IMM-urilor, discutam de, speram noi, un minim de 26 de noi capacitati de reciclare, la nivelul Romaniei, care, pe langa faptul ca ne scapa de gunoaie le si transforma in ceva benefic; inseamna locuri de munca, taxe, impozite si o economie dezvoltata pe orizontala. Ghidul de finantare este elaborat impreuna cu colegii de la AFM si am incercat sa il facem cat mai accesibil, cu cat mai putine conditionalitati, astfel incat orice agent economic care doreste, fie ca lucreaza deja in aceasta industrie, fie ca isi doreste sa isi diversifice activitatea, poate fi eligibil in cadrul acestei finantari. Pornind de la conceptul de economie circulara, in cadrul acestei axe de finantare, va fi eligibila inclusiv activitatea de obtinere de produs finit, daca acesta are in componenta lui cel putin 50% din materia prima secundara rezultata in urma procesului din fabrica de reciclare, astfel incat sa putem avea si un plus valoare la finalul fluxului tehnologic”, a precizat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Laurentiu-Adrian Neculaescu. 
Solicitanti eligibili sunt operatorii economici autorizati sa desfasoare cel putin una dintre activitatile corespunzatoare  acestor coduri CAEN: 3,821 - tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase;  3,822 - tratarea si eliminarea deseurilor periculoase; 3,832 - recuperarea materialelor reciclabile sortate; 3,831 - demontarea (dezasamblarea) masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor; 3,811 - colectarea deseurilor nepericuloase; 3,812 - colectarea deseurilor periculoase.
Cheltuielile eligibile sunt cele legate de realizarea constructiilor necesare amplasarii si montarii utilajelor, instalatiilor si echipamentelor achizitionate, cu dotarile aferente - instalatii electrice, alimentare cu gaze naturale, instalatii de incalzire, ventilare, climatizare (aferente doar incintei constructiilor), cheltuieli cu achizitia si montajul utilajelor, instalatiilor si echipamentelor necesare indeplinirii obiectivelor proiectului (vehiculele specializate necesare activitatilor din cadrul proiectului, achizitionate in cadrul acestei masuri, vor fi echipate cu cea mai buna tehnologie disponibila din punctul de vedere al respectarii mediului), cheltuieli cu achizitionarea activelor necorporale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
viarom
EDIT-Structural
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
theda mar
quadratum
CDS
Acvatot 2019
siniat
concelex
CONCEPT STRUCTURE
ness project
noark
strabag nivel 1
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander