Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - MONSSON dezvolta cea mai mare capacitate de stocare energie in baterii din Romania
MONSSON dezvolta cea mai mare capacitate de stocare energie in baterii din Romania
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 16 Oct 2024 15:38
Grupul energetic Monsson dezvolta, prin compania Vital Level SRL, cea mai mare unitate de stocare a energiei in baterii din Romania, in judetul Constanta. Unitatea are o putere instalata de 24 MWh - (6 MW x 4h), fiind construita intr-un proiect unic, aflat in curs de brevetare, si foloseste baterii produse pe plan local.
"Astazi este functionala o putere instalata de 24 MWh, iar de luna viitoare alti 96 MWh vor fi conectati la sistemul energetic national. Sistemul de stocare contine baterii produse in Romania, iar peste 60% din echipamentele folosite aici sunt produse in tara noastra", a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei, in urma unei vizite pe santierul proiectului.
Obiectivul vizitat de ministrul Burduja face parte dintr-o capacitate mai mare de stocare si reprezinta prima etapa a acesteia, care va avea un total de 216 MWh. Potrivit datelor Monsson, conceptul dezvoltat in judetul Constanta este modular si se preteaza la solutii de stocare de mari dimensiuni, utilizand cele mai noi tehnologii de monitorizare si siguranta disponibile in prezent in tara noastra pentru acest tip de produs.
 
 
Software-ul de monitorizare si control este creat de echipa Monsson si poate fi folosit pentru sisteme complexe, atat pentru proiecte hibride solare, eoliene si de stocare, cat si pentru tranzactionarea energiei. Unitatea de stocare este incarcata cu energie produsa de parcul eolian existent de 50 MW aflat in operare, cu energie fotovoltaica produsa de Parcul Fotovoltaic Galbiori 2 de 35 MW, finantat prin PNRR, precum si din reteaua nationala, atunci cand nu exista vant sau soare.
In prezent, Monsson dezvolta faza a doua a proiectului de stocare a energiei in baterii de 216 MWh, care consta in constructia a 96 MWh, formate din 3 blocuri de stocare de 8 MW x 4 h fiecare, aflate intr-o etapa avansata de constructie, mai exact peste 90%. Faza 3 a proiectului va incepe cel mai probabil in ianuarie 2025.
 
 
"Sunt bucuros sa vad in judetul Constanta, la Mireasa, un exemplu de ceea ce poate face Romania in tranzitia verde, cu energie curata, pentru generatiile urmatoare. Vorbim despre o capacitate de stocare in baterii care ne permite sa stocam o parte din energia verde intermitenta pe care o avem cand bate vantul sau cand straluceste soarele si sa o folosim in alte intervale de timp, beneficiind astfel de energie mai sigura, la un pret mai mic, o energie cu adevarat curata. Aici vorbim despre un exemplu de buna practica, deoarece 98% din toate echipamentele sunt fabricate in Uniunea Europeana, iar peste 60% sunt fabricate in tara noastra. Este foarte important ca parcul solar Galbiori 2 de 35 MW, care face parte din acest complex energetic, este finantat de Ministerul Energiei prin PNRR. Este unul dintre contractele de care suntem mandri.
 
 
Productia si stocarea energiei sunt obiectivele cheie ale mandatului meu, deoarece vor insemna siguranta si preturi echitabile in facturi. Pana acum am semnat 297 de contracte pentru noi capacitati de productie de energie regenerabila, cu o valoare totala de peste 2 miliarde de euro si o capacitate instalata de 1.881 MW. Suntem pe ultima suta de metri cu investitiile in stocare din PNRR - vom semna curand contractele pentru 1.500 MWh in capacitati de stocare. Vom vedea aceste investitii finalizate in 2025-2026", a declarat Sebastian Burduja.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAMTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
DRS
theda mar
SIGM
CDS
quadratum
noark
VEGO
AED
concelex
Arduro
MAKITA
BogArt
leviatan
EDIT-Structural
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
Acvatot 2019
rigips
EURO BUILD
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<