NUCLEARELECTRICA anunta investitii de 9 miliarde euro in contextul taxonomiei |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 15 Feb 2022 15:05 |
SN Nuclearelectrica SA are in derulare proiecte de investitii strategice in valoare estimata de 9 miliarde euro, ce includ retehnologizarea Unitatii 1, proiectul de constructie a Unitatilor 3 si 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici in cooperare cu NuScale, dar si proiecte suport pentru operarea curenta, cum este Instalatia de Detritiere. Proiectele de investitii ale SNN vor contribui cu energie curata, fara emisii de CO2, la stabilitatea energetica a Romaniei, la dezvoltarea socio-economica locala si nationala, la dezvoltarea industriei nucleare si la formarea unei noi generatii de specialisti.
"Proiectele de investitii ale Nuclearelectrica contribuie atat la securitatea energetica, cat si in procesul de decarbonare, fiind o sursa curata de energie, in conformitate cu masurile Comisiei Europene aferente «Fit for 55» si noului Act Delegat Complementar care a inclus energia nucleara in domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finantarea Durabila. Realizarea proiectelor de investitii ale SN Nuclearelectrica SA vor conduce, dupa anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum si estimativ 66% din energia fara emisii de CO2 la nivel national, precum si la evitarea eliberarii in atmosfera a aproximativ 24 milioane de tone de CO2 anual, a declarat Cosmin Ghita, directorul general al Nuclearelectrica.
Guvernul sustine proiectele de investitii ale companiei nucleare, a transmis luni prim-ministrul Nicolae Ciuca, cu prilejul unei vizite la Cernavoda impreuna cu mai multi membri ai Guvernului, consilierul prezidential Cosmin Marinescu si presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Avand in vedere taxonomia recent aprobata de Comisia Europeana, care a acceptat energia nucleara ca fiind energie de tranzitie, Guvernul sustine proiectele de operationalizare a unitatilor 3 si 4, cat si retehnologizarea unitatii 1. Totodata, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental Romania - SUA. Aceste proiecte vor contribui la independenta energetica a Romaniei, in acord cu viziunea europeana de protejare a mediului si reducere a emisiilor de dioxid de carbon", a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca.
La nivel global, conform datelor publicate intr-o analiza McKinsey, 275.000 de miliarde de dolari, sau aproximativ 9.200 miliarde USD/an, reprezinta fonduri necesare activelor fizice in perioada de tranzitie, pana la nivelul anului 2051. Fara investitii in industria nucleara, costul tranzitiei catre o economie sustenabila creste cu 1.600 miliarde dolari, conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) 3.
Potrivit raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agentia Internationala pentru Energie (IAE)2 in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara (OECD-NEA) in 2020, retehnologizarea genereaza cel mai scazut cost al electricitatii dintre toate sursele de energie - in medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliana, 56 USD/MWh pentru panourile solare sau 91 USD/MWh pentru centralele pe carbune. Costul energiei generate de capacitati nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, in timp ce costul energiei produse de reactoarele modulare mici (SMR) NuScale este 64 USD/MWh, la costul fortei de munca din SUA.
|