Nuclearelectrica: Grant de 14 milioane USD pentru dezvoltarea reactoarelor modulare |
Info-Santiere Publicat de AG&F 28 Iun 2022 11:33 |
Nuclearelectrica saluta anuntul facut de Presedintele Biden cu ocazia lansarii „Initiativei Parteneriat Global pentru Infrastructura”, in cadrul Summit-ului G7: alocarea unui grant in valoare de 14 milioane de dolari pentru o noua etapa a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici in Romania de catre NuScale - Etapa Preliminara a Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania.
In dezvoltarea acestui studiu Nuclearelectrica si NuScale vor colabora cu USTDA pentru initierea unui pachet de studii si activitati de inginerie si proiectare, precum si analize tehnice ale amplasamentului potential de la Doicesti, care vor furniza Romaniei date esentiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din Romania. Aceste informatii sunt esentiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasa a activitatilor si definirea proiectului prin raportare la cerintele de autorizare si reglementare nationale si internationale aplicabile. De asemenea, in aceasta etapa vor fi identificati potentialii furnizori de servicii si pentru productia componentelor si asamblarea acestora in Romania.
„Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima si singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale Romaniei, contribuind in acelasi timp la independenta energetica si prosperitatea tarii noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegand o tehnologie deja aprobata si validata de catre un reglementator cu experienta, Romania se asigura, de asemenea, ca proiectele sale in domeniul energiei nucleare respecta cele mai inalte standarde de siguranta nucleara. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste peste 25 ani de operare la cele mai inalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mandra sa contribuie cu expertiza la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa si sa ofere un exemplu pentru alte tari interesate sa dezvolte programe nucleare civile”, a declarat Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.
Romania, prin Nuclearelectrica, face astfel primii pasi spre implementarea in acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module, si o putere instalata 462 MWe. Se estimeaza ca centrala electrica NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de munca permanente, 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie si va ajuta Romania sa evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
|