PROIECT de parc industrial de specializare inteligenta de 20 ha dezvoltat in Oradea |
Info-Santiere Publicat de AG&F 12 Aug 2024 10:37 |
Daca in luna ianuarie 2024, Consiliul Local a aprobat infiintarea unui parc industrial de specializare inteligenta, precum si depunerea spre finantare a proiectului „Infiintarea parcului de specializare inteligenta Oradea”, in cadrul sedintei din 9 august, au fost aprobati indicatorii tehnico-economici necesari realizarii celui de-al doilea parc de specializare inteligenta din Oradea.
Aprobarea era necesara datorita faptului ca la data de 14.08.2024 se inchide apelul de proiecte privind Sprijinirea dezvoltarii parcurilor de specializare inteligenta, iar Primaria Oradea intentioneaza sa depuna cerere de finantare in vederea realizarii obiectivului de investitiiin cadrul apelului de proiecte cu titlul PRNV/2023/132.A.1/1, Prioritatea 1: O regiune competitiva prin inovare, digitalizare si intreprinderi dinamice, Obiectiv specific 1.3: Intensificarea cresterii durabile si a competitivitatii IMM-urilor si crearea de locuri de munca in cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investitii productive.
Proiectul va fi depus spre finantare de Directia Management Proiecte cu Finantare Internationala, iar studiul de fezabilitate a fost elaborat sub coordonarea ADLO.
Al doilea parc de specializare inteligenta din Oradea va fi amplasat pe strada Corneliu Baba, pe o suprafata de 195.123,00 metri patrati, iar parcul se va racorda la drumul de legatura Oradea – Santandrei, unde se va amenaja atat intrare cat si iesire la obiectiv.
Avand in vedere amploarea investitiei si numarul de locuri de munca create, realizarea acestui obiectiv este o prioritate pentru administratia oradeana.
Parcul de specializare inteligenta Oradea este un parc industrial in cadrul caruia se vor desfasura activitati de inovare, cercetare, dezvoltare experimentala, transfer de cunostinte, transfer tehnologic al unor rezultate referitoare la produse inovatoare obtinute prin activitati de cercetare-dezvoltare-inovare specifice domeniilor de specializare inteligenta.
Totodata, realizarea parcului de specializare inteligenta Oradea presupune construirea drumurilor de acces, precum si introducerea utilitatilor pentru parcelele aferente. Astfel, vor fi introduse urmatoarele categorii de utilitati: alimentare cu apa, canalizare menajera, canalizare pluviala, irigatii, lucrari de alimentare cu energie electrica (de joasa si medie tensiune), sistem fotovoltaic si sistem de iluminat public.
Acest tip de proiect are rolul de a sprijini firme care pot aduce valoare adaugata ridicata si care pot sa impulsioneze cresterea economica la nivelul municipiului, continuand eforturile Primariei Oradea de a sprijini mediul de afaceri. Reamintim ca tot prin intermediul fondurilor europene au fost realizate proiecte precum incubatorul de afaceri din str. Louis Pasteur, centrul intermodal pentru transport rutier si feroviar din Calea Borsului, construirea Pietei Cetate, construirea Pietei Rogerius sau realizarea Parcului Industrial Eurobusiness nr. 1 din Calea Borsului.
Valoarea totala a proiectului este de 48,07 milioane lei cu TVA inclus, iar valoarea nerambursabila este de 15,5 milioane lei, reprezentand 40% din cheltuielile eligibile. Rezerva de implementare si marja de buget sunt cheltuieli neeligibile in cadrul acestui apel de proiecte.
|