SAPE respinge ofertele pentru studiul de fezabilitate al CHEAP Tarnita - Lapustesti |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 21 Oct 2024 16:05 |
Comisia de evaluare din cadrul Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) a respins ambele oferte depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate si a documentatiei tehnico-economice aferente obiectivului de investitii Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnita - Lapustesti. Cele doua oferte, depuse de Baran Israel Ltd, respectiv de asocierea SMM Invest Co (lider) - Hydro Proiect Invest - Hidrotim - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Pentru Inginerie Electrica ICPE, CA Bucuresti Subunitatea Icemenerg, au fost evaluate ca nefiind conforme cu cerintele caietului de sarcini, in conditiile in care, la reluarea licitatiei, acesta a fost modificat si adaptat pentru a fi mai accesibil si flexibil. Raportul de evaluare a fost publicat in Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice (SICAP).
"Din pacate, ofertele depuse nu au raspuns solicitarilor expertilor ce au intocmit caietul de sarcini. In plus, nici legislatia, in special cea privind conditionalitatile de mediu, nu este atragatoare pentru astfel de proiecte complexe. Nu ne-a ajutat cadrul legislativ si nu a fost o vointa clara, ferma si asumata intr-un act normativ, respectiv sa fie declarat un proiect strategic, de importanta nationala, ceea ce, in opinia noastra, a reprezentat, probabil, cauza principala pentru care a fost depus un numar atat de mic de oferte, desi interesul initial a fost foarte mare. (…) SAPE sustine, in continuare, cu tarie, proiectul hidroenergetic Tarnita - Lapustesti, pentru ca il considera o necesitate pentru sistemul energetic national, pentru securitatea energetica a tarii, dar si a intregii regiuni", a precizat Bogdan Nicolae Stanescu, presedintele Directoratului SAPE.
In urma acestui anunt, Sebastian Burduja, ministerul Energiei, a transmis ca va pune in aplicare "planul B", care vizeaza un parteneriat strategic cu consortiul format din Itochu (Japonia) - EDF (Franta), pentru implementarea proiectului.
"Cele doua mari companii sunt interesate de proiect si dispuse sa realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi sa duca pana la capat proiectarea si executia centralei. Un proiect de mare anvergura are nevoie de parteneri seriosi, stabili, de incredere si care au dovedit ca stiu si pot sa implementeze proiecte mari. Asa cum este Tarnita-Lapustesti pentru tara noastra", a declarat Sebastian Burduja.
EDF este cea mai importanta companie de utilitati din Europa, care produce peste 16% din energia electrica din Uniunea Europeana, dar si cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajati. Totodata, gigantul japonez Itochu are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adica 28% din PIB-ul Romaniei.
Proiectul CHEAP Tarnita - Lapustesti presupune o investitie greenfield de peste un miliard euro, centrala urmand a avea o putere instalata de 1.000 MW. Potrivit SAPE, construirea si functionarea centralei imbunatateste regimul de functionare a centralei atomo-electrice de la Cernavoda, mai ales in perspectiva construirii Unitatilor 3 si 4, dar si a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrica de la gol, la varf de sarcina. De asemenea, noua centrala furnizeaza putere reactiva si functionarea in regim compensator, asigurand respectarea standardelor de calitate a energiei electrice, imbunatateste participarea SEN la piata unica europeana de energie electrica, marind gradul de siguranta pe ansamblul SEN si creste posibilitatea exploatarii SEN in conditii tehnice si economice superioare.
***
SAPE SA s-a infiintat in anul 2013, prin divizarea partiala a Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile si obligatiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia si Electrica Muntenia Sud. Cele mai importante detineri ale SAPE, in prezent, sunt Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion Romania (49%), PPC Energie (37%), Retele Electrice Dobrogea (24,9%), Retele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman (20%), PPC Energie Muntenia (10%) si Retele Electrice Muntenia (10%).
SAPE SA are un capital social in valoare de 868,5 miliarde lei, impartit pe actiuni nominative, cu o valoare nominala de 10 lei fiecare.
|