SAPTE grupuri mari de producere a energiei pe baza de gaz, finalizate pana in 2027 |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 27 Iun 2024 13:56 |
Ministerul Energiei implementeaza investitii majore in dezvoltarea a 7 noi grupuri pentru productia de energie pe baza de gaze naturale, pe care si-a propus sa le finalizeze pana la sfarsitul anului 2027. Institutia a demarat, astfel, procesul de implementare a tuturor celor patru investitii de la Craiova, Constanta, Arad si Ramnicu Valcea. Noile capacitati de producere a energiei electrice in cogenerare au putere totala instalata de 486,2 MW electrici si 355,8 MW termici, mult superioara tintei asumate de 300 MW. Investitia totala este de 3,5 miliarde lei, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
La Complexul Energetic Oltenia, un alt proiect major de investitii, a fost lansata licitatia pentru construirea centralei electrice cu ciclu combinat pe baza de gaz natural, de aproximativ 850 MW, la Isalnita, judetul Dolj. Investitia depaseste 500 de milioane de euro, din care 50% reprezinta finantare nerambursabila din Fondul pentru Modernizare. Noua centrala va inlocui doua instalatii vechi (blocuri) pe carbune, de 315 MW fiecare.
In cazul termocentralei Mintia, au ajuns primele echipamente ale noii centrale, iar in 2026 lucrarile vor fi finalizate. Investitia privata va face ca termocentrala sa devina cea mai mare capacitate energetica de acest fel din Europa, cu o putere instalata de 1.700 MW, potrivit ministrului Energiei.
Totodata, lucrarile de la centrala de la Iernut (430 MW) sunt in grafic si Ministerul Energiei estimeaza ca va incepe sa produca energie la finalul acestui an.
In plus fata de cele 7 proiecte, saptamana trecuta au inceput si lucrarile de construire a platformei marine din cadrul proiectului Neptun Deep.
"Pana la acest moment am reusit sa punem in linie dreapta toate investitiile pe gaz, astfel incat cel tarziu in 2027 sa facem un pas mare spre statutul de lider regional, cu un grad ridicat de securitate energetica. Investitiile in noile capacitati pe gaz vor asigura furnizarea de energie electrica si termica consumatorilor, la preturi corecte, si vor reduce emisiile in atmosfera a gazelor cu efect de sera si a celor poluante", a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
|