Semnare contract de 581 milioane lei pentru constructia noului CET din Constanta |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 07 Mar 2024 11:16 |
Primaria municipiului Constanta a semnat contractul pentru proiectarea si executia noului CET ce va fi ridicat in urma unei investitii de 581,3 milioane de lei, in oras. Potrivit autoritatilor locale, noua centrala termoelectrica vine in completarea proiectului de reabilitare si modernizare a retelei de transport si distributie a agentului termic.
Contractul de proiectare si executie a fost adjudecat de asocierea Elsaco Electronic (lider) - Elsaco Engineering - Vestra Industry, din echipa de proiect urmand a face parte si companiile Energomontaj, Aquaterm Green Energy, Electro-Alfa International si Alrosel Project.
"In urma unei contestatii depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), prin care a fost contestata achizitia, procedura a fost intarziata cu aproximativ o luna. CNSC a respins contestatia, iar dupa analizarea amanuntita a ofertelor, Elsaco Electronic a fost desemnat castigatorul licitatiei. Astfel ca vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrari", au transmis reprezentantii Primariei Constanta.
Prin acest proiect se asigura constructia unei unitati de productie a energiei termice si electrice in cogenerare de inalta eficienta in sectorul incalzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce in amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit in curtea vechiului CET, iar capacitatea instalata in cogenerare de inalta eficienta pe gaz va fi de 97 MW.
"Noul CET este sursa de agent termic a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica, care mai contine in afara de sursa, reteaua de transport a agentului termic pana la punctele termice, vorbim de 136 de puncte termice si, ulterior, reteaua de distributie, de la punctele termice pana la consumatori. (...) Centrala este un sistem ultramodern de generare-cogenerare in regim de inalta eficienta. (...)
In 2021 am accesat trei programe POIM prin care schimbam, prima data, reteaua primara unde erau pierderile cele mai mari si ulterior ne extindem pe retelele secundare. (...) Etapa unu de schimbare a retelelor de termoficare am finalizat-o, valoarea contractului - 115 milioane de lei; etapa doi este in executie fizica, valoarea contractului - 116 milioane de lei; etapa trei, in zona centrala, este in executie fizica, se schimba acum, valoare - 52 de milioane de lei; etapa patru, avem contractul de finantare semnat cu Ministerul Dezvoltarii, valoarea este de 146 milioane de lei; etapa cinci - in momentul de fata suntem destul de avansati cu studiul de fezabilitate; (...) etapa sase, in asteptare, cautam surse de finantare. Reprezinta lucrari pe retelele de distributie pana la consumatori", a declartat Vergil Chitac, primarul municipiului Constanta.
Termenul de finalizare a noii centrale este stabilit in decembrie 2025.
Proiectul, denumit "Sursa de productie energie utila termica si electrica prin cogenerare de inalta eficienta in municipiul Constanta" beneficiaza de finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Contractul de finantare a fost semnat in decembrie 2022, iar in luna iunie 2023 a fost aprobata Hotararea de Guvern prin care bunurile mobile si imobile ale Centralei Electrice de Termoficare "CET Palas" au fost trecute din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Energiei, in domeniul public al municipiului Constanta.
Studiul de fezabilitate a proiectului a fost intocmit de compania Proarcor Consulting, din Cluj-Napoca.
|