Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - AKTOR a inceput sa sape al doilea tunel de pe sectiunea CF Apata-Cata
AKTOR a inceput sa sape al doilea tunel de pe sectiunea CF Apata-Cata
Infrastructura Publicat de AG&F 29 Mai 2024 12:36
Compania Aktor a pornit cel de-al doilea utilaj TBM, denumit Varvara, pentru saparea tunelurilor gemene de la Ormenis, in muntele de langa Racos, pe traseul viitoarei cai ferate Brasov – Simeria, parte a Coridorului Rin – Dunare, sectiunea Brasov - Sighisoara, subsectiunea 2: Apata-Cata. Varvara (numita dupa Sf. Varvara, protectoarea minerilor) va sapa alaturi de Eleni, primul utilaj TBM care a pornit pe 5 martie 2024.
Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana, iar contractul a fost semnat de Compania Nationala de Cai Ferate (CFR SA) cu consortiul Aktor SA – Alstom Transport SA – Compania Arcada.
Cele doua TBM-uri vor fora in munte tunelurile gemene Ormenis, cu o lungime de 6,9 km fiecare, intre Racos si Ormenis, pe segmentul sudic al tronsonului de cale ferata care va strapunge dealurile din zona.
Intre timp, pana la sfarsitul saptamanii trecute, Eleni a sapat 102 metri (echivalentul a 68 de inele prefabricate de beton) in interiorul muntelui. Ritmul forajului s-a accelerat dupa faza de teste si calibrari complexe necesare pentru a seta o astfel de masina uriasa in directia si la inclinatia corecte. Echipa Aktor va aplica aceleasi proceduri de accelerare a forajului cu Varvara ca si cu primul TBM, Eleni: intai faza de testare, iar apoi treptat, frontul de foraj va castiga viteza.
 
 
Exista si aspectul privind structura solului prin care sapa Eleni, acelasi caruia va trebui sa ii faca fata si Varvara. Potrivit lui Sotirios Koropoulis, directorul de proiect pentru tronsonul Apata-Cata, santierul Lotului 2, litologia actuala pe care echipa Aktor o exploateaza poate fi clasificata drept argila. Compozitia solului este unul dintre elementele care dicteaza abordarea de forare. 
„Acest proiect este o capodopera inginereasca pentru calea ferata dintre Brasov si Sighisoara. Foram cele mai lungi tuneluri feroviare din Romania prin muntele dintre Apata si Racos. Singularitatea provocarilor tehnice datorate structurii variabile a solului face ca acest proiect sa fie o premiera pentru Romania. De asemenea, evidentiaza capacitatea Aktor de a implementa proiecte de constructii complexe si provocatoare si sprijinul nostru puternic pentru cresterea tarii”, a declarat Alexandros Exarchou, CEO al Grupului Intrakat.
 
 
Ca detaliu tehnic, echipa din echipa Eleni a pozitionat pana acum 68 de inele prefabricate din beton, cele care formeaza peretele circular al tunelului. Fabrica din Zarnesti care produce inelele a asigurat un stoc impresionant de 875 de astfel de prefabricate pentru aceasta prima pereche de tuneluri.
O a doua pereche de tuneluri, numita Homorod, cu o lungime de 5,1 km fiecare, va fi forata intre Racos si Homorod, iar inceperea lucrarilor acestora este programata pentru aceasta vara. TBM-urile 3 si 4 au fost livrate 100% si sunt in proces de asamblare in diferite etape. Conform planului de executie, acestea sunt programate sa inceapa in iulie, respectiv, august, urmand sa foreze aproximativ 15 luni, Homorod fiind un tunel mai scurt decat Ormenis.
Tunelurile vor fi conectate prin galerii de legatura: 13 galerii de legatura, cu o lungime totala de 601 metri liniari pentru tunelul Ormenis, respectiv 10 galerii de legatura, cu o lungime totala de 417 metri liniari pentru tunelul Homorod.
 
 
Pasajele subterane Ormenis/Homorod vor fi formate fiecare din cate doua tuneluri feroviare cu cate o linie de cale ferata. Distanta dintre cele doua tuneluri forate va fi variabila si este planificata sa fie cuprinsa intre 30 de metri langa zonele de intrare si 70 m langa zona cu suprasarcina mare. 
Cele patru tuneluri vor avea un diametru interior de 8,6 metri (un diametru exterior de 9,4 metri, datorita captuselii din beton). Acestea vor fi forate cu ajutorul a patru TBM-uri, construite de compania Herreknecht. 
Primele doua TBM-uri, Eleni si Varvara, au o lungime remarcabila: Eleni are aproximativ 105 de metri lungime, iar Varvara are aproximativ 84 de metri.
Un utilaj TBM poate sa foreze tuneluri la scara mare cu o medie de 10-15 metri pe zi, sase zile pe saptamana si o zi de intretinere.
 
 
Pe langa tronsonul Brasov-Sighisoara, subsectiunea 2: Apata-Cata, Aktor lucreaza non-stop la finalizarea tronsonului A0 Bucuresti Sud, Lotul 3, al carui termen limita este inceputul lunii septembrie.
Aktor Construction este membra al Grupului Intrakat, un lider al industriei in sectoarele Greciei de constructii, infrastructura, concesiuni/parteneriate public-private (PPP), surse regenerabile de energie (SRE), stocare de energie, dezvoltare imobiliara, proiecte de mediu si tehnologii digitale, cu o prezenta semnificativa in Europa de Sud-Est. Fondata in 1987, Intrakat este listata la Bursa de Valori din Atena din 2001.
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
viarom
rigips
quadratum
MAKITA
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
konsent
concelex
ness project
leviatan
noark
Acvatot 2019
BogArt
siniat
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
strabag nivel 1
theda mar
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander