Agenda Constructiilor
Luni, 26 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - MTI: Toate sumele pe POIM au fost accesate, inclusiv o suplimentare de 10%
MTI: Toate sumele pe POIM au fost accesate, inclusiv o suplimentare de 10%
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 21 Iun 2023 10:00
Ministerul Transporturilor si infrastructurii a terminat sumele din fonduri europene care ii erau destinate, toti banii din POIM (Programul Operational Infrastructura Mare) fiind accesati, iar suplimentarea de 10% solicitata este si aceea accesata aproape integral, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
"Toate sumele pe POIM, asa cum stiti, au fost accesate. Deja am terminat sumele din fonduri europene destinate Ministerului Transporturilor. Am cerut o suplimentare de 10%, adica aproximativ jumatate de miliard. Si pe aceea aproape am accesat-o total. O sa avem discutii, asa cum a spus primul ministru, cu Ministerul Fondurilor Europene, astfel incat, din sumele care la alte ministere sau agentii sau axe nu sunt cheltuite pana la sfarsitul acestui an, in loc sa le trimitem inapoi catre Bruxelles, mai bine le dam la transporturi, pentru ca noi suntem in stare", a spus ministrul, dupa intalnirea de lucru cu premierul Marcel Ciolacu.
Grindeanu a precizat ca el si premierul au tinut sa aiba, inainte de sedinta cu conducerea ministerului, o discutie cu reprezentantii celui mai important constructor roman - Grupul UMB - detinut de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu.
"Nu ca e cel mai important constructor roman, cred ca in acest moment nu exista companie in Europa care sa aiba in jur de 450 kilometri de autostrada sau drum expres in lucru, ceea ce il face probabil unul dintre cei mai importanti din Europa. M-as bucura si eu si primul ministru sa avem mai multi constructori de acest tip, iar intalnirea a avut ca scop un anumit schimb de informatii pe problemele pe care le au constructorii si cum putem sa imbunatatim tot acest flux, astfel incat sa mearga mult mai repede tot ce tine de investitii", a subliniat ministrul Transporturilor.
 
Ciolacu: Prioritatea in infrastructura de transport o reprezinta absorbtia fondurilor europene
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat ca in perioada mandatului sau la sefia Guvernului prioritatea numarul unu in privinta infrastructurii de transport o reprezinta absorbtia fondurilor europene aferente PNRR, precum si a banilor din exercitiul financiar viitor, subliniind in context ca in aceasta privinta Ministerul Transporturilor a fost cel mai performant minister.
Seful Executivului a efectuat prima vizita de la preluarea mandatului la Ministerul Transporturilor, unde colegul sau de partid, social-democratul Sorin Grindeanu, a fost reconfirmat in functie.
"Ministerul Transporturilor a fost cel mai performant minister in ceea ce priveste investitiile, atat din fondurile de la bugetul de stat, cat si din fondurile europene. Sunt ferm convins ca vom avea o absorbtie record pe exercitiul financiar trecut, 2016-2020 si cu extensia pe trei ani. Acest lucru se datoreaza si echipei si ministrului de la Transporturi (...) Ultima suplimentare deja au cheltuit-o si sunt ferm convins ca va avea, din nou, o discutie cu domnul ministru de la Fonduri, domnul Caciu, pentru o noua suplimentare. Sa vedem ce nu s-a inchis pana in acest moment, fiindca stim cu totii ca dupa 31 decembrie acesti bani se vor pierde", a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul l-a felicitat pe ministrul Transporturilor, exprimandu-si speranta ca in urmatorii ani vor fi depasite si alte recorduri, referindu-se, in special, la recordurile privind numarul de kilometri de autostrada finalizati.
"Mi se pare ca recordul Romaniei este de 100 de kilometri intr-un singur an. Eu sunt ferm convins, la cat il cunosc de ambitios pe domnul ministru si, acum, dupa ce am vazut intreaga echipa, la cat de ambitioasa este intreaga echipa, vom depasi si acest record", a declarat Ciolacu.
Seful Executivului a punctat ca prioritatea pe perioada mandatului sau in privinta infrastructurii de transport o reprezinta absorbtia fondurilor europene, intrebat in acest sens.
"Cum e normal, prioritatea sunt fondurile europene. Tot ce avem fonduri europene trebuie consumati si fazati banii, stiti ca PNRR e doar pana in 2026, cel putin pana in acest moment. Avem si exercitiul financiar viitor. Cred ca asta este prioritatea numarul 1", a declarat Ciolacu.
Totodata, el s-a referit la "marea provocare" reprezentata de razboiul din Ucraina, cu trimitere la importanta Portului Constanta, in actualul context regional.
"Si aici, cu intreaga echipa a domnului ministru, am detaliat un pic lucrurile si in ceea ce priveste exportul din Ucraina si din Republica Moldova. Vedem ce se intampla pe front, cum se spune. Fiindca, in continuare exista un blocaj major la Portul Odesa, Portul Constanta a devenit cel mai important port la Marea Neagra. De fapt, legatura, nu numai a Ucrainei, si a Caucazului, si a zonei din Asia catre Europa. Mai sunt porturile din Galati si Braila", a detaliat Ciolacu.
El a reliefat si importanta ce trebuie acordata infrastructurii de transport feroviar.
"Nu in ultimul rand, aici am vorbit cu domnul Simu, este marea provocare pe infrastructura de cai ferate, unde trebuie sa intram in alta dinamica ", a precizat Ciolacu.
In context, seful Executivului a confirmat ca in cadrul vizitei la Ministerul Transporturilor a discutat si cu Dorinel Umbrarescu, patronul firmei de constructii UMB, despre stadiul proiectelor pe care compania le are in derulare, si si-a manifestat increderea ca, dupa peste 30 de ani de la Revolutia din 1989, Autostrada Moldovei prinde contur real.
"Vom avea, in sfarsit, Autostrada Moldovei", a spus Ciolacu. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 179 (Noiembrie-Decembrie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Ubitech
top 500
Acvatot 2019
concelex
CDS
MAKITA
noark
leviatan
rigips
top 500
FRONTALE
theda mar
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
top 500

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu