Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - STUDIU: Deficit de finantare in infrastructura de 34 miliarde euro, pana in 2030
STUDIU: Deficit de finantare in infrastructura de 34 miliarde euro, pana in 2030
Infrastructura Publicat de Cosmin Dincu 20 Iun 2018 17:24
Investitiile necesare in infrastructura de transport a Romaniei depasesc 70 miliarde euro, in timp ce resursele disponibile pana in anul 2030, conform Masterplanului de transport, sunt de 36 miliarde euro - aceasta este numai una dintre concluziile unui studiu specializat, publicat la data de 20 iunie 2018, de Euler Hermes. Cu toate acestea, potrivit cercetarii elaborate de specialistii Euler Hermes, sectorul transporturilor trece printr-o perioada favorabila, legata direct de contextul economic, in principal de cresterea consumului privat care, in 2017, a sporit cu mai mult de 10%. In acest context, aproape un sfert din exportul total de servicii al Romaniei, efectuat anul trecut, care insumeaza 20 miliarde euro, a fost realizat de ramura transportului rutier de marfuri.
"Totusi, infrastructura ramane o piedica majora pentru dezvoltarea sectorului de transport si, in sens larg, a economiei nationale (cu doar 800 km de autostrada si alti 60 km previzionati a se inaugura in 2018). Calitatea infrastructurii reprezinta unul dintre factorii luati in considerare in indicii care masoara competitivitatea economiilor, cum ar fi, de pilda, indexul competitivitatii globale al World Economic Forum (WEF), in care, in 2017, Romania pierde sase pozitii fata de 2016, fiind clasificata pe locul 68 din 137 tari. Din estimarile recente, investitiile necesare in infrastructura de transport a Romaniei depasesc 70 miliarde euro, in timp ce resursele disponibile pana in 2030 (conform Masterplanului de transport) sunt de 36 miliarde euro. Solutiile de finantare ar fi utilizarea instrumentelor financiare, asa cum sunt fondurile structurale, cat si cele din Fondul European de Investitii Strategice, precum si utilizarea parteneriatului public-privat pentru o orientare mai buna a proiectelor catre nevoile concrete de dezvoltare a economiei", se arata in concluziile studiului specializat.
Potrivit sursei citate, piata transporturilor din Romania (estimata la cel mult 6 miliarde euro pe an sau echivalentul a 6% din PIB) este dominata de transportul rutier si de industriile conexe, fiind axata pe spatiul comunitar cu mai mult de 90% din transporturile efectuate.
„Cresterea sectorului de profil este alimentata de serviciile integrate de depozitare si transport (care servesc retail-ul modern aflat in continua expansiune), respectiv serviciile de curierat (datorita comertului electronic, piata de curierat a crescut la peste 400 milioane de euro in 2017) si transport de piese si subansambluri auto (in linie cu dezvoltarea accelerata a industriei de automobile). Transportatorii romani sunt in continuare competitivi din punct de vedere al pretului, in raport cu pietele din Europa de Vest, dar cu toate acestea avantajul se erodeaza, din cauza cresterilor de costuri (aferente politelor RCA si salariului minim pe economie) si aplicarii reglementarilor europene (timpul de repaus obligatoriu si regulile privind detasarea angajatilor). Suplimentar, cresterea economica aduce cu sine si un deficit de forta de munca (inalt sau nu calificata), ceea ce limiteaza oportunitatile de dezvoltare, date fiind investitiile reduse in automatizare si sisteme IT in domeniu, ce sunt inca percepute ca fiind inutile si prea costisitoare”, explica specialistii Euler Hermes.
***
Euler Hermes ofera clientilor sai business-to-business (B2B) servicii financiare care sprijina managementul creantelor comerciale si al lichiditatilor. Reteaua proprie de informatii urmareste si analizeaza schimbarile de zi cu zi ale solvabilitatii corporative in randul companiilor mici, medii si multinationale, pe piete ce reprezinta 92% din PIB-ul global. Cu sediul principal in Paris, compania este prezenta in peste 50 de tari, cu 6.050 de angajati. Euler Hermes este o filiala a Allianz, listata la Euronext Paris (ELE.PA), evaluata cu un rating AA de catre Standard & Poor's. Compania a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 2,6 miliarde de euro in 2017 si a asigurat tranzactii de afaceri la nivel mondial de 894 miliarde euro in expunere, la sfarsitul anului trecut.
Sursele datelor prezentate in studiul citat sunt: Institutul National de Statistica (INS), Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), World Economic Forum Global Competitiveness Index 2017-2018, Major Companies in Romania 2018 Report by ZF & Deloitte si studiul Euler Hermes intitulat „Modalitati de plata - Euler Hermes Economic Research”. Pentru informatii suplimentare, www.eulerhermes.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
CDS
rigips
Ubitech
MAKITA
concelex
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
leviatan
strabag nivel 1
viarom
noark
ness project
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander