TRANSGAZ obtine un imprumut sindicalizat de 400 milioane de euro pentru investitii |
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 02 Aug 2024 12:10 |
SNTGN Transgaz SA, operatorul tehnic al Sistemului National de Transport al gazelor naturale, a semnat un contract de imprumut sindicalizat in valoare totala de 1,93 miliarde lei (circa 400 de milioane de euro), pentru asigurarea finantarii proiectelor de investitii cuprinse in Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport gaze naturale.
Potrivit unui comunicat transmis de Transgaz Bursei de la Bucuresti, UniCredit Bank a coordonat creditul sindicalizat in calitate de Aranjor Principal Mandatat Coordonator, Bookrunner, Creditor, Agent de Documentatie si Plati si Agent de Facilitate. Bancile participante in tranzactie, in calitate de Aranjori Principali, sunt: Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank si CEC Bank.
"Am fost preocupati mereu de asigurarea unui mix de finantare competitiv pentru finantarea programului de investitii astfel incat sa reusim obtinerea celor mai bune rezultate, a celor mai bune performante. Scopul imprumutului sindicalizat il constituie asigurarea finantarii/refinantarii cheltuielilor aferente proiectelor de investitii strategice cuprinse in Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale aprobat de ANRE, investitii strategice sustinute de Guvernul Romaniei si menite sa contribuie in mod real la indeplinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabila si competitiva a infrastructurii de transport al gazelor, la asigurarea si consolidarea securitatii si solidaritatii energetice nationale, regionale si europene", a declarat Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, citat in comunicatul companiei.
Sursa de finantare contractata impreuna cu alte surse de finantare disponibile Transgaz va fi utilizata atat pentru proiecte de investitii strategice cuprinse in Planul de Dezvoltare al SNT cat si proiecte care permit racordarea la sistemul de transport gaze naturale a localitatilor de pe teritoriul Romaniei, a precizat acesta.
Sterian a aratat, in context, ca este de importanta strategica ca gazele naturale extrase din Marea Neagra sa fie transportate prin SNT pe piata romaneasca si europeana, pentru a spori securitatea aprovizionarii cu gaze naturale in Romania si UE si a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni si din regiune.
"Dintre aceste proiecte mentionez: Gazoductul Tuzla -Podisor, BRUA faza II, Conductele de transport gaze naturale Ghercesti - Jitaru; Prunisor - Orsova - Baile Herculane - Jupa; Conducta de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Silistea si transformarea in conducta godevilabila; Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia; Cresterea capacitatii de transport a SNT si a sigurantei aprovizionarii cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Isalnita si a Sucursalei Electrocentrale Turceni. Transgaz are de asemenea programate investitii pentru dezvoltarea SNT pe noi directii de consum in scopul asigurarii transportului gazelor destinate unor sisteme de distributii gaze naturale nou infiintate si alimentarii a noi consumatori racordati, pentru modernizarea si retehnologizarea SNT, investitii pe care le sustine din fonduri proprii", a adaugat directorul general al companiei.
La randul sau, Raluca Popescu, vicepresedinte executiv Corporate UniCredit Bank, a adaugat ca Transgaz este una dintre cele mai importante companii din sectorul energetic national si ocupa a patra pozitie in topul operatorilor de transport si sistem gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa lungimea infrastructurii de transport gestionate.
"Transgaz S.A. este astazi una dintre cele mai importante companii din sectorul energetic national, este unicul operator al Sistemului National de Transport gaze naturale din Romania si ocupa a patra pozitie in topul operatorilor de transport si sistem gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa lungimea infrastructurii de transport gestionate. Este o companie listata la bursa si are implementat sistemul de guvernanta corporativa, fapt ce sporeste increderea noastra in capabilitatea managementului companiei de a implementa in mod eficace strategia nationala in domeniul transportului intern si international de gaze naturale", a sustinut Raluca Popescu.
Bogdan Cernescu, director executiv Corporate Banking, BCR, a precizat ca aceasta finantare sindicalizata demonstreaza capacitatea Transgaz de a realiza proiecte importante, cu multiple beneficii.
"Sustinem proiectele majore de infrastructura, care consolideaza securitatea energetica si rolul strategic al Romaniei in regiune. Iar aceasta finantare sindicalizata demonstreaza capacitatea Transgaz de a realiza proiecte importante, cu multiple beneficii. De la cresterea accesului utilizatorilor finali la reteaua de gaze, la imbunatatirea sigurantei in aprovizionare si dezvoltarea interconectarii retelelor de gaze. Toate acestea sunt componente esentiale pentru stabilitatea si fiabilitatea energetica, atat pe plan local, cat si european", a afirmat Bogdan Cernescu, in comunicatul citat.
Directorul Executiv Mari Clienti Corporativi de la Banca Transilvania, Cosmin Calin, a subliniat ca prin aceasta finantare BT isi reafirma interesul pentru sustinerea economiei romanesti si a proiectelor de importanta strategica pentru Romania.
"Prin aceasta finantare reafirmam interesul Bancii Transilvania pentru sustinerea economiei romanesti si a proiectelor de importanta strategica pentru tara noastra. Suntem onorati ca am avut ocazia sa contribuim la structurarea si inchiderea cu succes a acestei tranzactii. De asemenea, suntem convinsi de capacitatea Transgaz de a duce la bun sfarsit aceste proiecte de investitii", a afirmat Cosmin Calin.
Catalin Cepisca, senior director in Departamentul Energie al Raiffeisen Bank Romania, a reafirmat angajamentul bancii de a sustine tranzitia la economia verde, utilizand surse de gaze disponibile in Romania.
"Suntem bucurosi ca am contribuit si, alaturi de celelalte banci participante, am acordat finantarea intr-un termen scurt, dar cu beneficii pe termen lung prin sustinerea planului de investitii in reteaua nationala de transport. Aceasta finantare confirma inca o data angajamentul Raiffeisen Bank si al partenerului nostru de a sustine tranzitia la economia verde, utilizand surse de gaze disponibile in Romania, prin crearea coridoarelor de transport necesare pentru a investi resursele in economia locala", a precizat Cepisca.
Presedintele CEC Bank, Constantin Neacsu, a amintit ca pentru banca pe care o reprezinta este o traditie sa fie alaturi de companiile romanesti.
"Pentru CEC Bank este deja o traditie sa fie alaturi de companiile romanesti, fie ca vorbim despre IMM-uri, fie ca vorbim despre companii de calibru, de importanta nationala, cum este Transgaz. Ne bucuram ca am avut ocazia sa sprijinim aceasta tranzactie cu proiecte de mare impact pentru sectorul nostru energetic", a declarat Neacsu.
Transgaz a afisat un profit net de 241,94 milioane de lei dupa primul trimestru al acestui an, in crestere cu 93% fata de acelasi trimestru al anului trecut, potrivit Rezultatelor financiare trimestriale la 31 martie 2024.
|