BASF si MAN Energy edifica una dintre cele mai mari pompe de caldura din lume |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Stelian DINCA 18 Iul 2022 11:13 |
BASF si MAN Energy Solutions au incheiat un parteneriat strategic pentru a construi o pompa de caldura la scara industriala la fabrica BASF din Ludwigshafen. Acest proiect isi propune sa aduca o contributie importanta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, la implementarea utilizarii de tehnologii cu emisii scazute de CO2 in productia chimica si la reducerea consumului de gaze naturale pe platforma de productie. Ca prim pas, partenerii proiectului realizeaza un studiu de fezabilitate care ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2022.
Pompa de caldura la scara industriala va permite producerea de abur folosind electricitate din energie regenerabila, exploatand caldura reziduala din sistemul de racire a apei de la BASF, ca sursa de energie termica. Caldura reziduala din apa va fi procesata prin compresie pentru a produce abur, care va fi alimentat in reteaua fabricii. Prin integrarea pompei de caldura planificate in infrastructura de productie a fabricii, se pot produce pana la 150 de tone metrice de abur pe ora, echivalentul unei puteri termice de 120 megawati. Proiectul ar putea reduce emisiile de CO2 de la fata locului cu pana la 390.000 de tone metrice pe an. In acelasi timp, ar face sistemul de racire a apei mai eficient si mai putin dependent de conditiile climatice si meteorologice.
Aburul este cea mai importanta sursa de energie in industria chimica. In Ludwigshafen, BASF necesita aproximativ 20 de milioane de tone metrice de abur pe an. Instalatiile fabricii folosesc o mare parte ca abur de proces in productie, spre exemplu, pentru uscarea produselor, incalzirea reactoarelor sau pentru distilare. Aproximativ jumatate din aburul necesar la amplasamentul Ludwigshafen este deja produs prin recuperarea caldurii din instalatiile de productie, printr-un proces cu emisii scazute de CO2. Cererea de abur ramasa, de aproximativ 50%, este satisfacuta de centralele electrice cu gaz si abur, care emit CO2 in timpul generarii.
Dr. Martin Brudermüller, Presedintele Consiliului de Administratie al BASF SE: „Pe termen mediu, dorim sa ne reducem emisiile de CO2 cu 25%, pana in 2030. Utilizarea unor tehnologii precum pompele de caldura de mari dimensiuni, care exista deja si pot sa fie extinse la dimensiune industriala, ne aduce mult mai aproape de acest obiectiv. In cadrul cooperarii noastre cu MAN Energy Solutions, combinam expertiza unei platforme de productie chimice Verbund cu know-how-ul necesar pentru implementarea tehnologica a unui astfel de proiect. Aceasta tehnologie are, de asemenea, potentialul de a deschide calea pentru proiecte in alte locatii BASF.”
Dr. Uwe Lauber, CEO MAN Energy Solutions SE, a adaugat: „Asteptam cu nerabdare colaborarea stransa cu BASF. Incalzirea spatiului si caldura de proces reprezinta aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de sera din Germania. Impreuna cu BASF, ne dorim sa raspundem acestei cereri semnificative cu o solutie inovatoare. Suntem convinsi ca solutia pompei de caldura poate aduce o contributie decisiva la furnizarea de abur prietenos cu mediul inconjurator la Ludwigshafen. BASF este un pionier global in transformarea energiei in industria chimica, un model de urmat pentru implementarea tehnologiilor inovatoare pentru protejarea planetei si un partener de proiect important. Industria si protectia climei deopotriva se bazeaza pe inovatiile care decurg din astfel de parteneriate puternice.”
Dr. Uwe Liebelt, Presedinte European Verbund Sites, BASF SE: „Transformarea care se afla in fata noastra necesita, mai presus de toate, deschidere catre noile tehnologii. In Ludwigshafen, testam si dezvoltam mai multe tehnologii si procese alternative pentru a inlocui combustibilii fosili - ceea ce include productia electrica de abur. Protejarea climei inseamna nu numai evitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, ci si utilizarea durabila a energiei - pompele de caldura industriale permit indeplinirea ambelor obiective. In viitor, acestea vor fi o parte esentiala a infrastructurii energetice durabile din cadrul fabricii Ludwigshafen.”
Prin acest proiect, cei doi parteneri doresc sa castige experienta in integrarea si operarea pompelor de caldura la scara industriala si sa deschida calea pentru standardizarea si implementarea tehnologiei in alte locatii. Constatarile studiului de fezabilitate cu privire la viabilitatea economica, eficienta si competitivitatea tehnologiei vor sta la baza procesului decizional ulterior pentru constructia pompei de caldura.
BASF si-a stabilit obiectivul de a atinge emisii nete zero de CO2 pana in 2050. Pe langa utilizarea energiilor regenerabile si cresterea eficientei energetice in productie, noile tehnologii, precum electrificarea productiei de abur, vor contribui la indeplinirea acestui obiectiv. Extinderea unor astfel de procese ecologice la nivel industrial va influenta decisiv transformarea catre o productie chimica cu emisii scazute de CO2.
MAN Energy Solutions a stabilit in centrul strategiei sale viitoare solutiile tehnice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din industrie, productia si transportul de energie. Pe langa tehnologiile de evitare a emisiilor nocive, compania se concentreaza in special pe reducerea sau compensarea emisiilor reziduale inevitabile din industrie.
|