Pericole si neconformitati la aparatele de ventilatie cu recuperare de caldura |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 30 Iun 2020 05:23 |
Ministerul Mediului a pus la dispozitia romanilor un nou proiect prin care pot accesa fonduri pentru a-si eficientiza locuintele din punct de vedere energetic. Pe langa sistemele de incalzire, iluminare si izolare termica, statul acorda sprijin si pentru sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura.
Aceste sisteme au luat amploare pe piata in ultima perioada si datorita „trend-ului” caselor pasive, dar si datorita eficientei - in adevaratul sens al cuvantului - de care dau dovada. Un astfel de aparat ales corect poate reduce costurile la intretinere cu pana la 30%. Dar intrebarile sunt: cum alegem corect un astfel de sistem si mai ales cum ne dam seama ca aparatul isi face cu adevarat treaba, in standardele comunicate de producator?
In proiectul Casa Eficienta Energetic, autoritatile acorda fonduri pentru casele deja construite, fara fi luate in calcul si cele noi. Pentru aceste cladiri, cel mai des folosite sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura sunt cele de tip descentralizat, montate direct pe peretii exteriori ai casei. Avantajul unui astfel de sistem este in principal modalitatea usoara de montare. Ne scapa de un nou santier, nefiind nevoie decat de carotarea peretului, fara a se monta un traseu de tubulaturi, cum ar fi in cazul sistemelor care functioneaza centralizat, cu un singur aparat prevazut intr-o incinta tehnica. Dar faptul ca recuperatoarele descentralizate sunt cele mai folosite, nu inseamna intotdeauna ca sunt si „cele mai bune” sau „ cele mai eficiente”. Mai mult, pot insemna doar o cheltuiala in plus, fara ca beneficarul sa stie daca isi fac cu adevarat treaba.
Dincolo de faptul ca sistemele descentralizate se monteaza fara tubulatura, aceste nu au prea multe beneficii care sa faca diferenta intre o casa cu sau fara astfel de sisteme. De exemplu, nu sunt dotate cu by-pass de vara, care este obligatoriu conform certificatului Ecodesign 2018, cum este cazul sistemelor centralizate. Prin acest by-pass este asigurata o racire mecanica in sezonul cald pe timp de noapte, atunci cand temperatura din exterior este mai scazuta decat cea din interior.
O alta problema pe care o putem intampina in cazul sistemului descentralizat este cea a zgomotului. Avand in vedere ca nu au tubulatura si se monteaza direct in peretele exterior, sistemele permit zgomotului stradal sa intre in casa. In plus, doar un singur aparat montat intr-o camera nu rezolva problema ventilatiei. Un astfel de dispozitiv nu are suficienta putere pentru a impinge aerul pe toata suprafata camerei. Practic el ventileaza zonal, la maximum doi metri de locul in care e montat, astfel aerul proaspat nu ajunge in intreaga incinta. De cele mai multe ori este nevoie de doua aparate care sa functioneze in tandem pentru o camera, avand in vedere ca trebuie creat un flux de aer care sa se miste. Iar daca la asta mai adaugam si restul camerelor, atunci investitia devine destul de consistenta. De asemenea, fiindca avem unitati independente in fiecare camera, eficienta energetica a incintei scade, ventilatoarele avand un consum mai ridicat.
Totodata, poate aparea o problema de reglare a debitului de aer intre interior si exterior, mai ales cand se deschid usile, iar aerul rece de afara intra necontrolat in casa si anuleaza o parte din beneficiile unui sistem de ventilatie, creandu-se un dezechilibru.
Pe ansamblu, la o locuinta de la bloc, sistemele de ventilatie descentralizate, montate in pereti, sunt cele mai potrivite. Dar daca vorbim despre o casa, atunci solutia cea mai adecvata si eficienta pe termen lung, este tot un sistem centralizat cu tubulatura, cu guri de ventilatie in toate camerele, chiar daca montajul presupune un disconfort. Daca totusi se opteaza pentru sisteme descentralizate, la ce ar trebui sa fim atenti pentru a nu ne pacali?
Atentie la producatorii non-UE!
Beneficiarii unui sistem descentralizat de ventilatie cu recuperare de caldura trebuie sa fie atenti in primul rand la tara de provenienta a aparatelor. Pentru a evita surprizele neplacute legate de eficenta acestor aparate, este bine sa ne orientam catre sisteme produse in Uniunea Europeana, pentru ca asa putem fi siguri ca sunt conforme cu legislatia in vigoare si au toate certificatele tehnice si energetice valabile. Uniunea Europeana este cea mai reglementata si evoluata piata din lume pe zona de ventilare si recuperare de caldura. In acest fel, un aparat produs in UE vine sa intareasca faptul ca am facut o alegere buna.
De exemplu, un certificat pe care trebui sa il luam in considerare este European Ecodesign 2018. Este important ca unitatea aleasa sa raspunda unor norme, care stabilesc valori-limita si impun respectarea unor masuratori exacte, precum consumul maxim de energie.
O alta norma europeana este nivelul de zgomot care trebuie sa fie sub 40 dB in punctul maxim de functionare sau alerta pentru schimbare filtre. Ceea din urma este, la fel, o caracteristica importanta, fiindca de cele mai multe ori beneficiarii uita sa schimbe filtrele si practic anuleaza aproape in intregime beneficiile unui sistem de ventilare cu recuperare de caldura.
Un alt indicator care atesta eficienta si la care trebuie sa fim atenti este parametrul SEC (Specific Energy Consumption) care tine cont de urmatoarele elemente: pierderea de presiune pe circuitul de introducere si circuitul de extractie. Consumul ventilatoarelor in regimul nominal trebuie sa tina cont de aceasta pierdere, iar eficienta recuperatorului de caldura in regim de vara, care trebuie sa fie peste 73%.
In functie de acesti parametri, recuperatoarele se incadreaza intr-o anumita clasa energetica, de la D la A+. Trebuie mentionat faptul ca cele mai multe modele de recuperatoare de caldura descentralizate de pe piata, nu pot sa indeplineasca normele de mai sus. In primul rand nu au by-pass de vara sau ventilatoarele sunt prea slabe. Mai mult, in urma unor teste realizate de specialisti pe anumite modele de astfel de recuperatoare de pe piata din Romania s-a constatat ca valorile mentionate in fisa tehnica a aparatului nu corespund cu functionarea reala. Spre exemplu, pentru modelul testat, se mentiona in fisa tehnica un volum de aer asigurat de 150m³/h, iar in functionarea la capacitatea maxima, respectivul aparat nu livra mai mult de 25m³/h. Testele au fost efectuate pe aparate care nu provin din Uniunea Europeana, in laboratoare acreditate din UE, dar si de specialisti de la Universitatile Tehnice din Romania.
In concluzie, in momentul in care ne decidem sa ne instalam un astfel de sistem trebuie sa fim foarte atenti la producatori, la fisele tehnice si la certificatele aparatului. De asemenea, beneficiarul ar trebui sa solicite montatorului o garantie si testarea functionarii cu aparatura specializata, dupa instalare, pentru a vedea daca parametrii din solutia tehnica (debitul de aer in primul rand si nivelul de zgomot) corespund cu realitatea. Pe langa debit si zgomot trebuie testat si nivelul de recuperare, prin masurarea temperaturii aerului la evacuare si la introducere.
*** Articol preluat de pe platforma Casoteca.
|