Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - AFM incepe finantarea programului de iluminat public cu 384 de milioane de lei
AFM incepe finantarea programului de iluminat public cu 384 de milioane de lei
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Elena Icleanu 12 Iun 2020 13:35
Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Andreea Kohalmi - Szabo, a semnat astazi dispozitia de demarare a Programului privind sprijinirea eficientei energetice si a gestionarii inteligente a energiei in infrastructura de iluminat public. Programul finantat de AFM, in valoare totala de 384 de milioane de lei, se adreseaza administratiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru imbunatatirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente, care sa reduca semnificativ consumul de energie si, implicit, factura publica. Concret, in functie de proiectele depuse si de nivelul cofinantarii, programul va ajuta intre 400 si 750 de localitati din Romania.
"Estimarea noastra este ca, la finalul implementarii programului, aproape 7 milioane de romani vor beneficia de un sistem de iluminat public stradal modern, de buna calitate, mai putin poluant si mai ieftin. Odata cu implementarea noilor tehnologii, vom constata o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, iar facturile platite de catre primarii pentru iluminatul public vor scadea cu pana la 80%. Ceea ce, avand in vedere contextul bugetar si economic actual, reprezinta un ajutor extrem de important pentru reprezentantii oricarei comunitati", a declarat Andreea Kohalmi - Szabo.
Eligibile pentru accesarea acestui program sunt toate unitatile administrativ - teritoriale (UAT) din Romania, acestea fiind impartite in doua categorii: UAT-uri de pana la 4.000 de locuitori (suma maxima eligibila va fi de 500.000 de lei) si UAT-uri peste 4.000 de locuitori (suma maxima eligibila va fi de un milion de lei).
Este primul program derulat de AFM in care se introduce si principiul competitivitatii proiectelor, acestea aprobandu-se pe masura ce se depun, in baza unui punctaj minim obtinut care se poate atinge atat prin nivelul de economie de energie realizat, cat si prin gradul de cofinantare la care este dispusa fiecare administratie locala.
"Am dorit foarte mult ca Programul de Iluminat public stradal sa nu fie o simpla alocare de fonduri catre primarii pentru a cumpara becuri tip led, ci sa contribuie cu adevarat la cresterea economiei de energie si la scaderea facturilor pe care, intr-un final, tot cetateanul le plateste prin taxele si impozitele sale. De aceea, in calitate de presedinte al AFM, am sustinut introducerea acestui element de concurs ca administratiile locale sa fie incurajate sa achizitioneze solutii cat mai eficiente din punct de vedere energetic motivate fiind de o cofinantare mai mica, de minim 10%", a precizat presedintele AFM.
In plus, mecanismul competitiv nou introdus va permite AFM sa inceapa implementarea proiectelor in cel mai scurt timp de la lansarea Programului, contribuind astfel la cresterea gradului anual de finantare.
Sesiunea de depunere a dosarelor de finantare va incepe in data de 13 iulie 2020 si va dura maximum 60 de zile, in limita fondurilor disponibile alocate programului. Durata de realizare a proiectului, stabilita in cadrul contractului pentru finantarea nerambursabila, nu poate depasi 18 luni de la data semnarii contractului de finantare.
Programul de Iluminat public stradal este finantat din fonduri proprii ale AFM provenite din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
ELECTROGRUP
theda mar
DRS
BogArt
rigips
EDIT-Structural
SSAB
Acvatot 2019
SIGM
CDS
concelex
AED
quadratum
noark
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Ubitech
Arduro
VEGO
konsent
MCA
MAKITA
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<