PRAMAC GROUP: Comenzile de generatoare portabile sunt in crestere |
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Adrian Agachi 10 Iul 2013 13:11 |
Pramac Group este subsidiara locala a holdingului omonim, unul dintre liderii la nivel mondial pe piata de generatoare electrice. Gheorghe Nemtanu, managerul general al filialei, considera ca, in prezent, segmentul de activitate va fi marcat de o competitie tot mai sustinuta, insa acest aspect nu va afecta tintele vizate pentru anul in curs, estimarile vizand o stabilizare a cifrei de afaceri la nivelul din 2012. De asemenea, in ceea ce priveste produsele comercializate pe piata de profil, generatoarele portabile reprezinta segmentul aflat in crestere, in detrimentul celor industriale, trend care se va mentine si pe termen mediu, in opinia oficialului companiei.
Interviu cu Gheorghe Nemtanu, manager general al Pramac Group.
- Cum estimati evolutia afacerilor pentru anul in curs?
- Consideram ca in 2013 nu se va consemna o scadere fata de rezultatele inregistrate anul anterior, cu toate ca debutul exercitiului financiar in curs a fost mai dificil in comparatie cu perioada de referinta precedenta. In primul semestru din anul in curs am realizat o cifra de afaceri de 1,4-1,5 milioane de euro, fata de cele 1,8-1,9 milioane de euro inregistrate in intervalul similar al anului trecut. De asemenea, in ceea ce priveste vanzarile raportate la finalul lui 2012, acestea s-au situat la 4,8 milioane de euro si preconizam un rezultat similar pentru exercitiul financiar curent. Nivelul comenzilor din primul semestru se situeaza insa la un nivel optim, intrucat cunoastem din experienta anilor anteriori, ca ultimele patru luni aduc rezultate asemanatoare celor din primele opt luni. Speram ca in august 2013 sa ajungem la un nivel total al incasarilor de 2,5 milioane de euro.
- Ce cota de piata detineti in acest moment in Romania?
- Consideram ca segmentul de generatoare portabile are o valoare totala de pana la 15 milioane de euro, iar cota noastra pe acest sector al pietei se situeaza la 15%. Totodata, segmentul de generatoare industriale insumeaza intre 24 milioane de euro si 26 milioane de euro, iar compania noastra detine aproximativ 10% din piata. In ceea ce priveste firmele active pe piata, acestea sunt in jur de 12 companii semnificative. Rezultatele inregistrate in 2012 au fost atipice fata de cele din exercitiile financiare precedente, in sensul ca s-au comercializat mai multe generatoare portabile decat de obicei si mai putine echipamente industriale. De asemenea, am vandut mai putine generatoare mari, cu o putere de peste 1 MW, spre deosebire de intervalul 2010-2011, cand reuseam sa comercializam intre 10 si 12 unitati. Acest trend s-a mentinut si pentru anul in curs, pana in prezent.
- Pentru ce proiecte de anvergura livrati produse?
- In momentul de fata, cel mai important contract este cel incheiat cu societatea Aedificia Carpati, care efectueaza lucrari la Teatrul National Bucuresti, unde vom livra doua generatoare de 1,1 MW. De asemenea, suntem implicati in doua proiecte, in colaborare cu NX Data si Star Storage, pentru care asteptam finantare europeana si unde trebuie sa furnizam alte doua generatoare de dimensiuni mari. Acestea urmeaza sa se concretizeze la finalul lui 2013.
- Aveti in vedere lansarea de produse noi in perioada urmatoare?
- Incercam sa marim reteaua de distributie, insa cel mai probabil nu vom lansa pe piata produse noi, cu toate ca avem in vedere promovarea unei noi game de generatoare, care sa intre in competitie cu produsele din China si Turcia. In acest sens, am discutat cu managerii fabricii noastre din Spania, unde se produc generatoare industriale mai mici, pentru a obtine o gama cu motoare si alternatoare mai ieftine.
|