Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - LINDEC efectueaza Investitii in tehnologii VNA, pentru constructii logistice moderne
LINDEC efectueaza Investitii in tehnologii VNA, pentru constructii logistice moderne
Izolatii & Finisaje Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Mai 2022 06:51
Oficialii Lindec Romania observa ca tendinta inceputa din 2021 si continuata inclusiv in prima parte a exercitiului financiar in curs este aceea de dezvoltare a sectoarelor logistic, industrial si rezidential, in detrimentul celui de office-building. Pe directiile semnalate, este tot mai evident interesul marilor dezvoltatori pentru produse destinate proiectelor cu un grad ridicat de tehnologizare, pentru implementarea tehnologiilor de tip VNA (Very Narrow Aisle), pentru economia de spatiu, timp si forta de munca. Lindec a acordat in ultimii ani o atentie deosebita ridicarii la un inalt nivel calitativ a serviciilor si produselor oferite, astfel incat in prezent compania reuseste sa exploateze acest trend al pietei dezvoltarii proiectelor logistice. Pentru o tehnologie de tip VNA, planeitatea si calitatea pardoselilor din beton se cere a fi una foarte buna si, de aceea, in ultima perioada selectia clientilor a vizat firmele capabile sa execute pardoseli superplane si fara rosturi taiate, domenii in care Lindec Romania are o competenta ridicata. In continuare, managerul general Cristina Budu face o radiografie obiectiva a pietei de profil.
 
- Care sunt premisele de dezvoltare pentru 2022?
- In contextul crizei economice si alimentare care se prefigureaza si, pe cale de consecinta, in conditiile incurajarii domeniului productiv in tarile care detin resurse - unde Romania a avut si are un mare potential neexploatat in ultima perioada - nu ne ramane decat sa speram ca apartenenta la Uniunea Europeana ne va permite si ne va antrena intr-o activitate de productie. Altadata, sectoarele productive erau foarte prezente si dotate cu forta de munca inalt calificata, resurse de cercetare si fabricatie, iar tara noastra era plasata favorabil pe plan mondial in acest sens. Daca dupa anii ’90 am fost incurajati si directionati, desigur cu concursul guvernantilor, spre o economie preponderent de consum si servicii si chiar spre desfiintarea unor capacitati de productie importante si eficiente din punct de vedere economic, poate ca acum este momentul ca economia nationala sa se reorienteze spre productie, in ramuri precum agricultura, realizarea bunurilor de consum, sectorul petrolier, productia de energie, tehnica de calcul, in care a avut in trecut si poate avea si in viitor un rol important. Paradoxal, poate reusim acum, in cel de-al 12-lea ceas, sa profitam de acest moment economic dificil pe plan mondial si sa ne folosim resursele si capacitatile, repunand economia acolo unde ii este locul. Repornirea motoarelor ar trebui sa se realizeze la nivelul actual al tehnologiilor superioare, performante si nu preluand, achizitionand ceea cu nu mai este de folos altora. Prin urmare, este necesar ca dotarile capacitatilor de productie sa fie corespunzatoare. Deci pardoselile industriale de cea mai inalta tehnologie, realizate de societati cum este a noastra isi vor gasi clienti pe masura calitatii pe care o promovam.
 
 
- Cum a evoluat cifra de afaceri a companiei in primele trei luni ale anului in curs, comparativ cu aceeasi perioada din 2021 si care estimati ca va fi dinamica sa la nivelul intregului an fiscal?
- Vanzarile realizate de societatea noastra in primul trimestru din 2022 au inregistrat un usor regres fata de perioada similara a anului 2021, explicabil, in opinia noastra, prin contractia generala a pietei constructiilor, cauzata de criza materialelor, de scumpirile care au afectat ramura materialelor si care au dat frau liber fie tendintelor speculative, fie stoparii anumitor proiecte sau trecerii lor intr-o stare de asteptare.
 
- Cum se resimtiti efectele majorarilor de preturi si dificultatilor de pe lanturile de aprovizionare?
- Desigur, cresterea tarifelor la energie a produs reactii in lant in ceea ce priveste scumpirea materialelor si a tuturor serviciilor, insa cu viteze de reactie distincte, pe diferite domenii, in functie de dinamica fiecaruia. Cum constructiile au fost, in ultimul an, un domeniu activ si expansiv, era firesc sa fie cel mai rapid si mai consistent afectat. Domeniul analizat, spre deosebire de altele, produce in mod preponderent pe masura ce are desfacere si nu lucreaza pe stocuri, ca pe segmentul fabricatiei bunurilor de larg consum, de exemplu. De aceea, cresterile costurilor se reflecta imediat si mult mai rapid in preturi. Bugetele si planurile financiare sunt, de asemenea, mai dinamice si imediat afectate.
 
- Ce obiective aveti planificate pentru anii urmatori, cu deosebire in ceea ce priveste investitiile?
- Daca tendinta din domeniul constructiilor logistice si de productie se pastreaza, intentionam sa investim si in continuare in tehnologiile cele mai avansate, precum si in calificarea superioara a personalului companiei (deoarece avem angajati proprii cu o vechime consistenta si de a caror perfectionare suntem preocupati permanent). Desigur sumele pentru dezvoltare vor fi alocate in concordanta cu tendinta cresterii pietei si permanent cu atentia atintita asupra crizei mondiale.
 
 
- Care sunt cele mai mari dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada?
- Problemele pe care le intampinam sunt aceleasi de ani de zile si, din pacate, nimic nu se schimba in bine. Dimpotriva, descoperim metode tot mai perfectionate, mai sofisticate de a defecta normalitatea, din partea celor care functioneaza pentru a face rau societatii. In principal, indentificam doi dusmani: concurenta neloiala si indiferenta vinovata a statului, care nu intervine prin masuri legislative pentru protejarea companiilor care aplica normele legale si firesti de functionare. Solutii exista, sunt masuri care se pot impune, dupa modelul altor state care stiu sa incurajeze si sa protejeze platitorii corecti de taxe si impozite. Mai mult decat atat, exista tari care stiu sa isi protejeze firmale autohtone, pe care le incurajeaza si le sustin in a accesa proiecte si nu le indeparteaza prin diverse criterii, pentru a face loc strainilor, care scot banii ”unde trebuie”. De aceea, cei mai buni specialisti romani lucreaza in afara tarii si se integreaza perfect in sisteme care functioneaza pe principii normale, sanatoase. Ne luptam cu concurenta firmelor care se infiinteaza cate trei pe an, cu aceiasi actionari, fara studii sau calificare intr-un anumit domeniu si care eludeaza astfel obligatiile legale. Acest fenomen ar fi usor ar fi de depistat si de inlaturat. Deseori firmele de executie sunt la capatul lantului valoric si, din motive inventate, nu mai sunt platite, intrucat banii se cam termina pe parcurs, fiind consumati in comisioane, servicii de consultanta, lobby-uri, intermedieri etc. Din pacate, tocmai de aici isi trag seva cei care, in mod paradoxal, dar intr-o logica negativa, ar trebui sa intervina si sa schimbe lucrurile. Desi munca de executie de specialitate este realizata corect, platita de client catre antreprenorul general, acesta nu isi mai achita obligatiile. Pentru astfel de practici, in tarile normale, exista rezolvari simple si rapide cu oprire la sursa si proceduri juridice rapide si imediate. La toate acestea se adauga, de cele mai multe ori, lipsa culturii muncii la nivel superior si a calificarii personalului managerial activ in organizatiile antreprenoriale. Aroganta, aerul de superioritate nejustificat si de multe ori ’”spatele asigurat”, fac ca foarte multi antreprenori generali aiba atitudinea celui puternic, in loc sa se preocupe de crearea unor parteneriate solide cu firmele de specialitate si sa promoveze o atitudine constructiva. Deficitul de cultura a muncii si primitivismul celor care uneori se trezesc plasati in structuri pe care nu le inteleg, neavand o pregatire corespunzatoare si, prin urmare, stiinta de a actiona normal, genereaza cele mai mari probleme. Din pacate, aceste structuri se dezvolta tot mai mult in masa critica in detrimentul celor normale, profesioniste si sanatoase. Astfel sistemul are tendinta de imbolnavire si nu de insanatosire.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
theda mar
Ubitech
rigips
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
concelex
ness project
viarom
strabag nivel 1
noark
MAKITA
leviatan
quadratum
CDS
ERBASU CONSTRUCT
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander