Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CBRE: Investitiile vor creste pe segmentele de birouri si industrial in 2019
CBRE: Investitiile vor creste pe segmentele de birouri si industrial in 2019
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 04 Iun 2019 10:13
Potrivit datelor CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, volumul investitiilor din primul trimestru (T1) al anului a fost de 117,5 milioane euro, situandu-se la un nivel similar cu Ungaria, unde s-au inregistrat 123 milioane de euro. Piata locala de investitii s-a situat peste cea din Slovacia, care a ajuns la 86,5 milioane de euro in primele trei luni ale anului, dar sub pietele din Cehia, Austria si Polonia, fiecare realizand volume investitionale de peste 700 milioane de euro. Cea mai importanta tranzactie vizeaza sectorul spatiilor comerciale si consta in achizitionarea la nivel national a portofoliului de parcuri de retail al Prime Kapital, de catre MAS Real Estate, printr-un acord de 113 milioane de euro.
„Am asistat la un prim trimestru mult mai bun decat in 2018, cand in primele trei luni nu s-au inregistrat tranzactii majore. Intr-adevar, tranzactia celor noua centre comerciale ale Prime Kapital este una dintre cele mai mari vanzari de portofoliu din ultimii ani. Totusi, faptul ca aceasta a dominat primul trimestru la nivelul pietei arata o anumita fragilitate a acesteia, dar si o oportunitate de crestere” a declarat Razvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania. „O schimbare notabila, care a fost anuntata de anul trecut, este decizia unor investitori traditionali, ca Globalworth si NEPI Rockcastle, de a se concentra si pe alte piete, cum este Polonia. Astfel, ramane loc pe piata locala pentru investitori noi, atat romani cat si din regiune, care vor aduce un suflu nou pe piata. Estimam ca nivelul investitiilor va creste, in special pe segmentele de birouri si industrial”, a continuat Razvan Iorgu.
Transformarile si tendintele care se manifesta in tarile de regiune vor influenta puternic piata locala si in 2019. Cel mai mare volum al investitiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) a fost inregistrat in T1 de Cehia, cu 963 milioane de euro, urmata de Austria, cu 829 milioane de euro. In ceea ce priveste repartizarea investitiilor din ECE in functie de sector, spatiile de birouri conduc clasamentul, avand o pondere de 55% din totalul investitiilor, in primele trei luni din 2019. La o distanta semnificativa se afla investitiile care au vizat hoteluri (18%), precum si cele de pe segmentul de retail (15%) si industrial (6%). Cea mai mica pondere la nivel investitional este de 3% si o au proiectele de tip mixed-use si rezidential, tendinta care persista de cinci ani.
In Romania, randamentul prime (randamentul inregistrat de proiectele de clasa A, din zonele cel mai bine cotate) a scazut atat in sectorul spatiilor comerciale, unde a ajuns la 6,5%, cat si pentru spatiile de birouri (7%) si industriale (7,75%). Cu toate acestea, pe plan local au fost raportate cele mai ridicate valori ale acestui indicator din ECE, semn ca piata autohtona mai are loc pentru crestere.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
FRONTALE
strabag nivel 1
ness project
CDS
quadratum
rigips
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
concelex
MAKITA
Ubitech
noark
leviatan
viarom

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander