Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ENEL: Decarbonizarea reprezinta o oportunitate de modernizare a economiei
ENEL: Decarbonizarea reprezinta o oportunitate de modernizare a economiei
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 13 Sep 2019 16:40
Cresterea productiei industriale, avansul numarului de locuri de munca si efectele pozitive asupra sanatatii, insotite de o reducere accentuata a costurilor socio-economice asociate: Europa se indreapta catre un viitor din ce in ce mai sustenabil cu ajutorul tranzitiei energetice. Aceasta este imaginea care rezulta din studiul Just E-Volution 2030, produs de The European House - Ambrosetti in colaborare cu Enel si Fundatia Enel si anuntat astazi, in cadrul The European House - Forum Ambrosetti, in cadrul unei conferinte de presa cu participarea lui Valerio De Molli, Managing Partner & CEO al The European House - Ambrosetti si Francesco Starace, CEO al Enel. La eveniment a participat presedintele Enel, Patrizia Grieco.
„Decarbonizarea reprezinta o oportunitate excelenta de modernizare a economiei europene, de revitalizare a sectorului industrial si de asigurare a unei cresteri sustenabile care sa dureze”, a declarat CEO-ul Enel, Francesco Starace. „Cu o baza de generare a energiei regenerabile in crestere, patrunderea treptata a energiei electrice in sistemul energetic ne va permite sa decarbonizam cele mai poluante sectoare ale economiei din punct de vedere istoric, creand totodata valoare in moduri noi, oferind noi servicii consumatorilor, care sunt, la randul lor, jucatori din ce in ce mai importanti in sistemul energiei electrice. Prin urmare, este esential ca beneficiile tranzitiei energetice sa fie impartasite si asociate cu masuri ample care vizeaza aspecte climatice, energetice, de mediu, industriale si sociale. "
„Daca exista un proiect capabil sa dezvolte o viziune pozitiva asupra viitorului Uniunii Europene, acela este fara indoiala cel legat de tranzitia energetica. Mesajul transmis de cetatenii europeni este puternic si clar: acestia solicita actiuni concrete pentru combaterea schimbarilor climatice si doresc ca Europa sa conduca acest demers", a declarat Valerio De Molli, Managing Partner & CEO al The European House - Ambrosetti. "Evaluarea impactului socio-economic care decurge din tranzitia energetica este o conditie necesara pentru definirea agendelor factorilor de decizie, cu scopul de a garanta o tranzitie care nu este «doar o tranzitie», ci o «tranzitie justa pentru toti». Din acest motiv, The European House - Ambrosetti a conceput un nou model economometric unic pentru a masura impactul socio-economic al tranzitiei energetice. Acest model combina in mod unic o abordare «macro» cu una «micro», pornind de la analiza a 3.745 de produse si tehnologii care caracterizeaza productia industriala europeana si estimeaza efectele pana in 2030 a tranzitiei energetice asupra productiei industriale si ocuparii fortei de munca in Uniunea Europeana, cu un accent pe Italia, Spania si Romania”.
Studiul a fost realizat de The European House - Ambrosetti, Enel si Fundatia Enel, care, in calitate de partener stiintific, a ajutat la dezvoltarea unui model econometric inovator care estimeaza impactul socio-economic al tranzitiei energetice, caracterizat prin trecerea treptata catre generarea de energie regenerabila, precum cea hidro, eoliana, solara si geotermala de la cea bazata pe combustibili fosili, precum carbunele si gazele. Aceasta evolutie este permisa de dezvoltarea tehnologiei, digitalizarea si sistemele care implica utilizatorii finali, inclusiv in privinta mobilitatea, incalzirii gatitului si a altor utilizari casnice. Tranzitia energetica va asigura beneficii de mediu majore prin scaderea accentuata a emisiilor de CO2 si oportunitati majore pentru tarile care sunt primele care vor profita de beneficiile economice si sociale legate de aceasta evolutie. Studiul evidentiaza impactul asupra productiei industriale si a ocuparii fortei de munca in UE, precum si in Italia, Spania si Romania, care deriva din raspandirea energiei electrice ca factor favorabil pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si atingerea obiectivelor UE de decarbonizare pentru anul 2030: reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera comparativ cu nivelurile din 1990; o pondere de 32% din consumul final de energie sa provina din sursele regenerabile si o imbunatatire de 32,5% a eficientei energetice.
Potrivit studiului, pana in 2030, prin tranzitia energetica si prin inlocuirea treptata a combustibililor fosili cu sursele regenerabile, cresterea valorii economice a sectorului energiei electrice in diferite scenarii (pana la 199 miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni Europene) va genera o crestere neta estimata a productiei industriale cuprinsa intre 113 miliarde de euro si 145 de miliarde de euro, din care 14-23 miliarde de euro doar in Italia, 7-8 miliarde de euro in Spania si 2-3 miliarde de euro in Romania.
Tranzitia energetica va permite noi servicii digitale caracterizate printr-un potential ridicat de dezvoltare in urmatorii ani. In special, prognoza referitoare la valoarea productiei industriale valabila pentru anul 2030 are in vedere solutii precum tehnologii / baterii de stocare a energiei, Managementul Inteligent al Retelei, sisteme de echilibrare a retelei prin managementul consumului, care stimuleaza clientii sa isi reduca consumul in perioadele de varf, Platforma de partajare, Home-to-Grid, integrare vehicul electric-retea, sisteme de control a consumului de energie in locuinte cu ajutorul automatizarilor si senzori pentru mobilitate, cu o valoare estimata la aproximativ 65 de miliarde de euro la nivel european, din care 6 miliarde de euro in Italia, 4 miliarde de euro in Spania si 1 miliard de euro in Romania. In acelasi timp, studiul estimeaza ca tranzitia energetica va avea un impact pozitiv net asupra ocuparii fortei de munca, prognozand, pana in 2030, o crestere de pana la 1,4 milioane de noi locuri de munca in UE (173.000 in Italia, 97.000 in Spania si pana la 52.000 in Romania).
Studiul mai estimeaza si un efect pozitiv suplimentar al utilizarii surselor electrice in domeniul transporturilor si al sectorului rezidential printr-o reducere cu 3 miliarde de euro a costurilor legate de poluarea aerului pana in 2030 in UE.
Analiza se bazeaza pe observarea schimbarilor aflate in curs de derulare in sectorul energetic: reducerea costurilor cu tehnologia si noile moduri de productie, distributie si consum sunt insotite de un comportament din ce in ce mai virtuos din partea publicului, care este tot mai constient de problemele de mediu: pentru 67% dintre participantii la un sondaj realizat de Comisia Europeana, combaterea schimbarilor climatice si protejarea mediului ar trebui sa se afle in fruntea agendei factorilor de decizie.
Raspunsul la acest scenariu, care solicita o accelerare a procesului de decarbonizare ca prioritate pentru agenda globala, poate fi gasit in energia electrica din cel putin sapte motive. Daca energia electrica este generata de un amestec echilibrat cu o proportie semnificativa a surselor regenerabile, aceasta permite reducerea emisiilor de CO2; intareste rezistenta si securitatea aprovizionarii sistemului energetic; ofera niveluri mai ridicate de eficienta energetica; se integreaza usor cu digitalizarea, facilitand astfel gestionarea cererii; stimuleaza inovatia si sustenabilitatea stilurilor de viata si a proceselor industriale, ceea ce duce la produse mai bune; favorizeaza dezvoltarea de solutii in cadrul economiei circulare si, in final, reduce poluarea fonica.
Prin urmare, raportul sugereaza patru domenii de interventie pentru factorii de decizie, astfel incat toti actorii si grupurile sociale implicate sa poata profita de beneficiile asociate tranzitiei energetice: sa sprijine implementarea tehnologiilor electrice prin promovarea conversiei efective a lanturilor de valoare catre aceste tehnologii; gestionarea schimbarilor in natura si expertiza la locul de munca, cresterea posibilitatilor de angajare si abordarea problemei recalificarii si imbunatatirii abilitatilor; abordeaza problema consumatorilor de energie defavorizati; si promoveaza redistribuirea echitabila a costurilor asociate tranzitiei energetice.
In acest context, tranzitia energetica reprezinta o parte esentiala a dezvoltarii durabile, in care costurile si beneficiile sunt impartite in mod echitabil intre toate grupurile sociale (o abordare „doar pentru toti”). Pentru tarile care imbratiseaza mai repede aceasta tranzitie, aceasta evolutie poate fi o sursa de inovatie si un avantaj competitiv, cu posibilitatea de a putea exporta aceasta experienta deosebita. Pentru sumarul studiului Just E-Volution 2030, click aici!
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CDS
leviatan
EDIT-Structural
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Acvatot 2019
siniat
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
concelex
viarom
ness project
quadratum
MAKITA
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander