Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - Fonduri de 20 milioane lei pentru eficientizare sistem de iluminat public din Ludus
Fonduri de 20 milioane lei pentru eficientizare sistem de iluminat public din Ludus
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 06 Dec 2019 07:15
Fondurile REGIO sustin modernizarea iluminatului public in Ludus – Mures, astfel incat aproape 2.200 de noi corpuri de iluminat si peste 120 de surse de energie regenerabila pentru acestea vor moderniza orasul, informeaza un comunicat al ADR Centru.
Orasul Ludus, din judetul Mures, este cel de-al treilea din Regiunea Centru, dupa Gheorgheni si Cugir, care obtine resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea iluminatului public. Contractul de finantare a fost semnat de Ioan Cristian Moldovan, primarul orasului Ludus si Simion Cretu, director general al ADR Centru, la sediul agentiei din Alba Iulia. Acest proiect completeaza lista proiectelor deja contractate in Ludus, unde sunt investite fonduri REGIO pentru refunctionalizarea unor spatii urbane, pentru reabilitarea a peste 150 apartamente din sase blocuri, dar si pentru modernizarea unei scoli si constructia unei crese complet noi. Cu acest din urma proiect, a carui valoare totala depaseste 20 de milioane de lei, in acest oras de pe cursul mijlociul al Muresului se vor derula investitii finantate de Programul REGIO in valoare totala de peste 50 de milioane de lei.
Buget cu putin peste 20 milioane de lei pentru iluminatul public
Contractul pentru cererea de finantare cu titlul „Modernizarea si eficientizarea sistemului de iluminat public” are o valoare totala de 20.015.452,49 lei, din care 18.802.820,52 lei reprezinta fonduri nerambursabile solicitate (respectiv, peste 4 milioane euro, la cursul din luna ianuarie 2018, adica 1 euro = 4,652 lei). Finantarea nerambursabila se va aloca din bugetul Regiunii Centru, alocat prin Axa prioritara 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede „Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor - iluminat public”. Data la care beneficiarul finantarii – Primaria orasului Ludus - estimeaza finalizarea proiectului este 31.10.2022.
„Un lucru greu de crezut in ultimii ani s-a petrecut in actuala perioada de programare. Oferim sanse reale pentru dezvoltare oraselor mici si mijlocii, cu fonduri europene. Am semnat deja cu edilii din Ludus alte patru contracte de finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional 2014-2020 si sustinem investitiile pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Abordate in esenta lor, aceste investitii sunt dedicate cresterii eficientei energetice si pentru utilizarea eficienta a resurselor, fapt pentru care credem ca nu numai mediul va fi mai sanatos in acest oras, dar si calitatea vietii se va schimba, ca urmare a folosirii chibzuite a banului public. Orasul Ludus nu este singular la nivelul regiunii Centru si nici la nivelul judetului Mures, din punctul de vedere al interesului administratiei publice locale pentru valorificarea beneficiilor aduse de apartenenta noastra la Uniunea Europeana. Pe langa aceste avantaje, fondurile europene permit celor ce asigura managementul urban sa gestioneze mai bine resursele publice de care dispun si sa investeasca in domeniile unde este cea mai mare nevoie”, a declarat Simion Cretu, director general al ADR Centru.
„Prin realizarea acestei investitii, urmarim reabilitarea integrala a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim, pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor de intretinere, dar si pentru a avea un sistem care va deservi populatia pe o perioada mai lunga de timp. Vom inlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurand astfel siguranta si buna vizibilitate atat pentru toti conducatorii auto, cat si pentru cetateni. E un proiect pe care l-am propus pentru ca toti cei aproape 20.000 de cetateni din oras sa beneficieze de un sistem de iluminat public modern si eficient. Iar toate celelalte proiecte - pentru reabilitarea blocurilor, pentru modernizarea parcului si a Scolii Vladutiu, dar si pentru constructia unei noi crese – vor dovedi cetatenilor ca dorim sa oferim servicii publice de calitate”, a subliniat la randul sau primarul orasului Ludus, Cristian Moldovan.
Lucrarile prevazute in proiect presupun eficientizarea iluminatului stradal
Potrivit comunicatului, investitia propusa consta in schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele mai eficiente energetic. In aceste conditii, modernizarea sistemului de iluminat public in orasul Ludus va duce la eficientizarea sistemului de iluminat stradal, asigurand atat clasa de iluminat corespunzatoare strazilor deservite, cat si diminuarea cheltuielilor de functionare, la nivel urban. Cererea de finantare a prevazut montarea de aparate de iluminat performante, fara a mai fi necesare cate doua sau mai multe corpuri de iluminat pe un stalp, cu exceptia cazurilor izolate. Prin proiect se are in vedere si extinderea sau reintregirea retelelor existente, cu pastrarea stalpilor existenti, daca ei fac parte din reteaua comuna cu DEM, precum si folosirea lor in totalitate ca suporti pentru noile aparate de iluminat. Un aspect foarte important al proiectului este ca se va optimiza consumul si se va eficientiza controlul sistemului de iluminat, prin implementarea unui sistem de telegestiune, care sa preia si sa imbunatateasca functiunile serviciului. In plus, pe cat posibil, se vor utiliza sursele ecologice de producere a energiei electrice.
Concret, prin acest proiect, se vor schimba 2.184 corpuri de iluminat si se vor instala 127 de noi surse de energie regenerabila pentru iluminatul public, pe stalpi existenti, iar datorita lucrarilor de extindere, intregul sistem de iluminat public din Ludus va masura 74.860 metri liniari, in crestere cu mai mult de patru kilometri, fata de valoarea de 70.760 metri liniari din prezent. Acest lucru se va realiza prin instalarea unui numar de 127 noi stalpi, care vor include si echipamentele de energie regenerabila.
Aspectele referitoare la caracterul ecologic al acestei investitii sunt relevate de faptul ca nivelul emisiilor echivalente de bioxid de carbon (exprimate in kg/mp/an) se va reduce la mai putin de jumatate, de la o valoare de peste 35, pana la 15,43. De asemenea, in trei ani, va scadea si consumul anual de energie din iluminat public cu mai mult de 50%. Pentru a descarca fisa proiectului, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
rigips
ness project
leviatan
noark
quadratum
MAKITA
viarom
siniat
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Ubitech
theda mar
strabag nivel 1
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander