FORUM: IMM-urile vor sa profite de digitalizare si economia circulara |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Apr 2019 13:29 |
Un mediu de afaceri echitabil, competitiv si sustenabil, care incurajeaza intreprinderile sa inoveze, sa creasca investitiile si comertul - acestea sunt cerintele reprezentantilor oamenilor de afaceri romani si europeni.
Participantii evenimentului European Entrepreneurship Forum, care a avut loc la Bucuresti, cu sprijinul Administratiei Prezidentiale, sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, au convenit ca este timpul pentru o recunoastere politica a IMM-urilor, prin trecerea de la abordarea „ganditi-va mai intai la scara mica” la „sa actionam mai intai la scara mica”.
In cadrul Forumului, presedintii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Grupului de Angajatori ai Consiliului Economic si Social European si SMEunited, au semnat, in prezenta Presedintelui Klaus Iohannis, Declaratia de la Bucuresti. Documentul contine un set de propuneri pentru factorii de decizie menite sa stimuleze antreprenoriatul in Uniunea Europeana si sa permita IMM-urilor sa progreseze.
Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, a declarat “Prin semnarea Declaratiei de la Bucuresti, marcam un moment istoric pentru antreprenoriatul european. Europa Antreprenoriala 2030 este un deziderat al generatiei noastre, un proiect pe care il lasam mostenire generatiilor urmatoare!”
“Dezvoltarea antreprenoriatului este una dintre solutiile esentiale pentru intarirea convergentei economice si a coeziunii sociale a Europei. Acestea trebuie cimentate prin apartenenta la acelasi set de valori: democratie, libertate si domnia legii. Europa are toate ingredientele necesare pentru a reusi. Companiile noastre, angajatii acestora si toti cetatenii europeni asteapta masuri care sa ofere raspunsuri la provocarile cu care ne confruntam in prezent. Am convingerea ca «Declaratia de la Bucuresti privind antreprenoriatul» semnata astazi va sta la baza conturarii unei foi de parcurs utile in activitatea viitoarei Comisii Europene, dar si a statelor membre, in directia unei politici pragmatice, de consolidare a competitivitatii economice a Uniunii.”, a mentionat in deschiderea evenimentului Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis.
„Multumita antreprenorilor, cetatenii se pot bucura de modul de viata european. Este rolul factorilor politici de a oferi intreprinderilor conditii de crestere. Sa nu uitam de ele cu doar cateva saptamani inainte de alegerile europene”, a declarat Jacek P. Krawczyk, Presedinte al Grupului de angajatori ai Consiliului Economic si Social European.
“Europa are nevoie de o noua politica de strategie pentru IMM-uri care sa acopere toate tipurile de intreprinderi si sa utilizeze o abordare politica transversala „, a declarat presedintele SMEunited, Ulrike Rabmer-Koller. In opinia sa, „IMM-urile sunt gata sa asigure viitorul Europei si sa profite de oportunitatile noilor provocari, cum ar fi digitalizarea si economia circulara. Aceasta necesita ca Europa sa le ofere un cadru legislativ modern, fara sarcini administrative inutile si un mediu facilitator care sa asigure dezvoltarea abilitatilor adecvate, sprijin financiar, infrastructura si standardizare.”
Declaratia ridica problema accesului la finantare, la piete, la forta de munca calificata, a provocarii birocratiei cu care se confrunta companiile, precum si digitalizarii IMM-urilor. De asemenea, formuleaza asteptarile IMM-urilor fata de urmatorul buget al Uniunii Europene si a programelor sale.
|