ORADEA: Proiecte europene de 25 milioane euro, finantate din bugetul local |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 21 Aug 2019 12:02 |
Primaria Oradea va finanta din bugetul local o parte a proiectelor depuse si aprobate pentru finantare europeana, dar care au ramas fara fonduri in urma limitarii de catre Autoritatea de Management a supracontractarii la 100%. Aceste proiecte se refera la reabilitarea bulevardului Nufarul-Cantemir, realizarea centrelor de cartier si a unor noi parcuri, in cartierul Grigorescu, strada Ion Bogdan si Soarelui.
Primarul Ilie Bolojan a explicat modul de derulare a proiectelor pe fonduri europene in cadrul conferintei de presa de marti, 20 august 2019, avand in vedere masura de limitare a supracontractarii care a fost adoptata de Autoritatea de Management la inceputul lunii iunie a acestui an.
„Masura adoptata de Autoritatea de Management ne afecteaza in mod direct, pentru ca, practic, proiectele pe care le-am depus, pe care le-am si castigat si care deja au fost aprobate, nu se mai finanteaza din fonduri europene, daca procentul de incadrare in alocarea apelului de proiecte pe municipiu resedinta de judet depaseste 100%", a precizat primarul Ilie Bolojan.
Impactul acestei masuri este evident asupra a doua categorii de proiecte: proiectele pe mobilitate urbana si proiectele pe regenerare urbana, adica cele care se refera la amenajare de spatii verzi pe terenuri degradate din municipiul Oradea.
Primaria Oradea isi asuma finantarea proiectului pe mobilitate urbana, ramase fara finantare europeana
Din proiectele depuse de municipalitate pe axa de mobilitate urbana, urmeaza sa fie finantate pe fonduri europene doar primele doua, respectiv achizitia de 10 tramvaie intr-o prima etapa si a inca 10 tramvaie in etapa a doua. In ceea ce priveste centrele de cartier (Magnoliei, Cazaban, Nufarului) si reabilitarea bulevardului Nufarul-Cantemir, acestea urmeaza sa fie realizate din bugetul local, ca urmare a limitarii supracontractarii decisa de Autoritatea de Management, ulterior depunerii si aprobarii acestor proiecte. „Aceasta interventie a Autoritatii de Management o consideram una anormala, pentru ca ne-au permis sa depunem 200% si e incorect ca dupa ce am castigat proiectele sa se vina cu aceasta modificare. In aceasta situatie aveam urmatoarele posibilitati: sa nu mai facem nimic, sa renuntam la 10 tramvaie si sa introducem alte proiecte, ceea ce ar fi generat complicatii majore pentru ca deja am semnat contractele pentru tramvaie, am facut plati, iar fabrica le-a pus deja in lucru. A treia varianta pe care o vom pune in practica este sa ne asumam riscul, sa semnam aceste contracte in continuare, mergand pe niste cofinantari din partea municipiului de aproape 100%. Prin urmare, am luat decizia sa realizam aceste proiecte din bugetele locale", a explicat primarul Ilie Bolojan. El a subliniat si faptul ca exista posibilitatea sa se constate peste o jumatate de an sau un an ca din nou nu suntem in stare la nivel national sa cheltuim banii europeni alocati si atunci, avand aceste proiecte declarate castigatoare, sa ni se aloce finantarile pentru acoperirea lor.
Centrele de cartier, reabilitarea B-dului Nufarul - Cantemir vor fi finantate tot de Primaria Oradea
Celalalte proiecte, respectiv proiectul "Mobilitate policentrica in Municipiul Oradea - coridor Magnolia, Cazaban, Nufarului" (viitoarele centre de cartier ale orasului) si proiectul "Cresterea mobilitatii urbane din zona Nufarul - Cantemir" (reabilitarea integrala a B-dului Nufarul de la intrarea in oras pana la Blocul Cicero , acolo unde acest proiect se racordeaza la pasajul subteran care urmeaza sa fie realizat anul viitor) fiind direct afectate de masura de limitare a supracontractarii adoptata de Autoritatea de Management, vor fi finantate tot din bugetul local.
In ceea ce priveste B-dul Nufarul - Cantemir, in afara de reabilitarea bulevardului, pe partea carosabila a trotuarelor, a liniei de tramvai, zona stalpilor se va realiza si o pista pentru biciclisti, dar si alei pietonale. Aceasta lucrare va presupune dezafectarea locurilor de parcare situate in dreapta liniei de tramvai, la iesirea din oras catre Baile Felix si relocarea acestor spatii de parcare in spatele blocurilor. Pentru realizarea acestei investitii se vor derula proceduri de expropriere in doua etape: etapa I (tronsonul 2 si 4) - in septembrie 2020, etapa II (tronsonul 1 si 3) - vara anului 2021. Harta cu tronsoanele afectate de exproprieri poate fi vizualizata in atasament.
Primarul Ilie Bolojan a explicat modul de derulare a lucrarilor: "Planificarea lucrarilor pe B-dul Nufarul se va face dupa urmatorul grafic: proiectul tehnic va fi gata la finalul lunii octombrie, apoi se va demara procedura de licitatie si din primavara anului viitor vom putea incepe efectiv lucrarile, care sunt estimate sa dureze un an si jumatate. Prin urmare, pana la finalul anului 2021, tot bulevardul ar urma sa fie reabilitat, inclusiv zonele laterale ale bulevardului".
Coridorul verde de pe Barcaului si cel din str. Coriolan Pop sunt finantate din fonduri europene
Cel de-al doilea pachet de proiecte afectate de masura Autoritatii de Management sunt cele pe Axa 4.2 de Regenerare Urbana, axa prin care se realizeaza cca 10 ha de parcuri noi in Oradea.
Primele doua proiecte, respectiv "Coridorul verde din str. Barcaului", unde se amenajeaza 3,8 ha de teren si unde lucrarile efective vor incepe luna viitoare si proiectul "Amenajare coridor verde din str. Coriolan Pop din Cartierul Veteranilor", unde este vorba de o suprafata de aproape 1 ha de teren, se realizeaza pe finantare europeana.
De mentionat ca coridorul verde de pe str. Coriolan Pop, aflat in imediata vecinatate a Blocurilor ANL construite la iesirea din Oradea, pe partea dreapta, dupa Paraul Peta, va asigura zona verde atat pentru Cartierul Veteranilor, cat si pentru locuitorii blocurilor ANL, dar si pentru zona de blocuri dintre str. H. Ibsen si Paraul Peta. Contractul de finantare este deja semnat si se estimeaza ca pana in aceasta toamna vor incepe lucrarile. Primaria doreste ca pana in primavara anului viitor cele doua parcuri, care insumeaza impreuna o suprafata de cca 5 ha, sa fie finalizate.
Primaria Oradea va suporta o cofinantare de 70% pentru realizarea parcurilor din Grigorescu, Ion Bogdan si Soarelui
Celelalte proiecte pe regenerare urbana nu au mai putut fi semnate pentru ca atingeau limita de 100%. Este vorba de proiectul "Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea - etapa II (Coridor verde din str. Ion Bogdan, Coridor verde din str. Aurel Covaci in Cartierul Soarelui si Coridor verde in Cartierul Grigorescu). In aceasta situatie, solutia pe care o avea municipalitatea era de a nu mai derula nici un proiect sau de a-si asuma cofinantarea intr-o cota mai mare.
Astfel, urmatoarele trei parcuri cu o suprafata cumulata de cca 5 ha: Parcul din zona Grigorescu - Ciheiului, cel din zona str. Ion Bogdan - langa Apele Romane (pe un teren in curs de preluare de la Ministerul Agriculturii) si parcul din zona str. Soarelui pe amplasamentul fostei caramidarii vor fi finantate din bugetul Primariei Oradea, care va suporta o cofinantare de 70% , diferenta ramanand de la sumele eligibile pe proiectele europene.
"Prin urmare, din cei 21 milioane de lei care reprezinta costurile finantarii acestor 5 ha de parcuri, aproximativ 17 milioane de lei va fi cofinantarea asigurata de Municipiul Oradea, diferenta fiind din fonduri UE. Estimam si aici ca, in partea a doua acestui an sau cel mai tarziu anul viitor, se va constata ca nu se face absorbtia de fonduri estimata si acesti bani ne vor fi returnati", a incheiat primarul Ilie Bolojan
Pana in aceasta toamna, proiectele tehnice urmeaza sa fie finalizate, urmand ca lucrarile efective sa poata incepe fie in aceasta toamna, fie in primavara anului viitor.
|