Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - SKANSKA implementeaza primele celule solare pe baza de perovskit
SKANSKA implementeaza primele celule solare pe baza de perovskit
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 23 Ian 2018 14:29
Divizia de dezvoltare comerciala a companiei Skanska din Europa Centrala si de Est va fi primul dezvoltator la nivel mondial care va acoperi fatada cladirilor de birouri cu celule solare perovskitice semi-transparente. Astfel se va revolutiona abordarea cladirilor autonome din punct de vedere energetic, Saule Technologies fiind furnizorul acestei tehnologii. Testele initiale pentru implementarea acestei solutii sunt programate pentru anul 2018, in cladirile Skanska din Polonia, urmand ca in etapa urmatoare solutia sa fie implementata si in celelalte tari din Europa Centrala si de Est.
Cladirile de birouri independente si autonome din punct de vedere energetic sunt tot mai aproape de deveni realitate cu ajutorul tehnologiei perovskite, gata sa fie integrata in fatadele cladirilor. Skanska, in calitate de pionier mondial in construirea proiectelor „verzi”, va implementa celulele-test in proiectele pe care compania le dezvolta incepand cu anul 2018, creand astfel un punct de referinta foarte important in ceea ce priveste investitiile in cladiri de birouri performante, cu consum de energie aproape de zero si emisii de carbon reduse semnificativ.
Celulele solare perovskitice constituie o solutie „verde” pentru fatadele cladirilor de birouri si actioneaza totodata ca o bariera de poluare fonica. Utilizarea materialelor perovskitice aduce beneficii atat dezvoltatorului, cat si chiriasilor din cladiri, dar si comunitatilor - costuri de implementare avantajoase, costuri de energie electrica scazute si reducerea amprentei de carbon.
In baza unui acord incheiat cu Saule Technologies, Skanska are drepturi exclusive de utilizare a acestor celulele solare pe toate pietele in care activeaza la nivel global (tarile nordice, Europa si SUA).
Ce este Perovskitul?
Perovskitul este un material cu o structura cristalina, cu un potential ridicat de a intrece in popularitate siliconul - momentan cel mai folosit semiconductor in aplicarea de celule solare la nivel mondial. Saule Technologies este un dezvoltator de panouri solare, care utilizeaza inca din 2014 acelasi principiu folosit de imprimantele cu cerneala pentru a fabrica panouri solare pe baza de materiale perovskitice in forma libera. Aceasta tehnica permite formelor si suprafetelor acoperite de fiecare strat de celule sa fie personalizate conform nevoilor. Datorita stabilitatii si rezistentei la apa, panourile solare devin o oportunitate grozava pentru industria constructiilor. Compania intreprinde cercetari avansate in captarea energiei solare si in optoelectronica prin aplicari perovskitice, alaturi de universitati de top din Marea Britanie, Israel, Germania, Italia si Spania. Avand investitor japonez in board, sprijin din partea Centrului National Polonez pentru Cercetare si Dezvoltare, precum si subventii pentru cercetare in valoare totala de peste 20 milioane de euro, Saule Technologies lucreaza in prezent la linia de productie a prototipului, pe scara larga.
Celulele fotovoltaice pe baza de perovskitice in constructia cladirilor de birouri
„Celulele fotovoltaice pe baza de perovskitice aduc noi oportunitati arhitectilor si companiilor de constructii care doresc sa utilizeze energie solara. Panourile noastre sunt mai usoare, mai subtiri si mai usor de utilizat decat cele mai populare celule fotovoltaice din silicon. Putem personaliza forma, culoarea si dimensiunea panoului solar in functie de nevoile clientului si le putem instala oriunde exista o suprafata libera, si nu neaparat pe acoperisul cladirii”, spune Olga Malinkiewicz, cofondator si CTO al Saule Technologies.
In timp ce tehnologia celulelor fotovoltaice este analizata de giganti respectati precum NASA, Skanska are oportunitatea de a o utiliza in vederea dezvoltarii cladirilor de birouri, acesta fiind un pas important pe care dezvoltatorul il face pentru a construi cladiri neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.
„Nu mai este deloc o viziune stiintifico-fantastica. Cu ajutorul oamenilor de stiinta talentati de la Saule, putem transforma fictiunea in realitate si dezvolta cladiri care sunt mult mai eficiente energetic si neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Pana in prezent, acest lucru nu a mai fost posibil pe scara larga. Schimbarile climatice sunt una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta lumea moderna, acestea contribuind la evenimentele meteorologice extreme care devin tot mai frecvente si severe la nivel global. In consecinta, exista si o crestere a presiunii legislative de a conduce afaceri intr-o maniera sustenabila si atenta”, comenteaza Katarzyna Zawodna, CEO al segmentului de dezvoltare comerciala in CEE al Skanska.
Grupul suedez Skanska si-a asumat mereu intreaga responsabilitate si a profitat de orice oportunitate de a inova si de a-si aduce contributia la dezvoltarea oraselor sustenabile. Inca din 2001, Skanska este semnatar al United Nations Global Compact. In 2009, fiind unul dintre primii dezvoltatori din CEE, Skanska a introdus certificarea LEED pe piata de birouri si a anuntat implementarea celui mai nou Standard, WELL Building, in 2017. Utilizarea celulelor fotovoltaice pe baza de perovskitice pentru cladiri cu un consum de energie aproape egal cu zero este cea mai recenta inovatie Skanska pentru constructii sustenabile.
Skanska Commercial Development Europe
Skanska Commercial Development Europe initiaza si dezvolta proiecte imobiliare sustenabile de birouri si logistice. Operatiunile companiei sunt concentrate in zone metropolitan din Cehia, Ungaria, Romania si Polonia si sunt gestionate de patru unitati locale: Skanska Property Republica Ceha, Skanska Property Ungaria, Skanska Romania si Skanska Property Poland.
Skanska Group
Facem parte din Grupul Skanska, fondat in anul 1887. Grupul este una dintre cele mai mari companii ce furnizeaza servicii de constructii si dezvoltare din lume, avand in prezent 41.000 de specialisti angajati in Europa si S.U.A.. Construim in conformitate cu principiile de dezvoltare sustenabila, punand accent pe nevoile viitoare ale comunitatilor in care operam. Ne axam pe modul in care proiectele noastre vor influenta vietile oamenilor si dezvoltarea tarii pe termen lung. Participam la unele dintre cele mai inovatoare constructii si lucram in prezent cu 10.000 de proiecte in intreaga lume. Veniturile companiei Skanska au totalizat in 2016 aproximativ 16 miliarde euro, iar profitul operational a fost de 866 milioane euro. Sediul companiei se afla la Stockholm, Suedia. Skanska este listata la Bursa de Valori din Stockholm din 1965. Standardele de lucru ale Skanska sunt descrise in "Codul de Conduita". Pe fiecare piata, ne desfasuram activitatea conform unor valori comune: pretuim viata, ne comportam etic si transparent, suntem mai buni in echipa si suntem dedicati clientilor nostri. In Polonia, Skanska are aproape 7.000 de specialisti angajati in 3 unitati operationale: Skanska S.A., Skanska Property Poland, Skanska Residential Development Poland.
Saule Technologies
Saule Technologies este una dintre primele companii din lume care isi concentreaza activitatea asupra comercializarii mineralului de tip perovskite in noua generatie a celulelor fotovoltaice. Compania utilizeaza aceeasi tehnologie folosita de imprimantele cu cerneala pentru fabricarea panourilor solare perovskitice flexibile, usoare in greutate, semi-transparente si eficiente.
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
CDS
noark
viarom
Acvatot 2019
leviatan
FRONTALE
quadratum
concelex
strabag nivel 1
Ubitech
theda mar
MAKITA
ness project
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander