Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ANALIZA: Una din trei licitatii este suspecta de fraudare prin comisioane ilicite
ANALIZA: Una din trei licitatii este suspecta de fraudare prin comisioane ilicite
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 03 Oct 2013 15:31
Una din trei licitatii organizate in Romania pentru proiecte finantate din fonduri europene este suspecta de fraudare prin "comisioane ilicite", practica raspandinta in mod egal in toate sectoarele economice, inclusiv in cel al constructiilor, potrivit unui studiu publicat recent de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF). Probabilitatea ca aceste licitatii sa fie fraudate, este, potrivit specialistilor, cuprinsa intre 28% si 35%. Studiul a fost realizat pentru 8 tari europene, fiind analizate licitatii din mai multe sectoare economice, printre care s-au aflat constructiile rutiere si feroviare, lucrarile pentru extinderea retelelor de apa/canalizare si constructia de centre de management al deseurilor, pentru executia de constructii urbane/ de utilitati, formare profesionala, cercetare/dezvoltare etc. Din esantionul de licitatii analizate a rezultat ca, in Romania, 56% din bugetele proiectelor finantate din fonduri europene sunt pierdute din diferite considerente: fraude, incompetenta sau faptul ca proiectele nu mai sunt eficiente. Totusi, aceste pierderi sunt concentrate in proiecte mici, iar ponderea generala a bugetului pierdut este de 16%. Este important de mentionat ca Romania se situeaza pe locul al treilea din cele opt tari analizate la acordarea de "comisioane ilicite", adica la mituirea functionarilor publici responsabili de licitatiile pentru proiecte cu finantare structurala.
 
Costurile coruptiei au ajuns pana la 2,2 miliarde euro pentru cele 8 state analizate
Potrivit datelor OLAF, pagubele publice directe intalnite in cazurile de coruptie analizate se ridica la 18% din bugetele totale ale proiectelor in cauza, din care 13% pot fi atribuite coruptiei. "Astfel de pagube rezulta, de obicei, din depasiri de costuri, intarzieri in implementare si din pierderi in eficacitate (inclusiv calitate inferioara si utilitate indoielnica). Ponderea bugetelor pierdute prin coruptie tinde sa fie mai mare in cazul proiectelor mici, insa sumele totale pierdute sunt, evident, mai mari in cazul proiectelor de anvergura. In termeni relativi, cele mai importante pierderi directe din fonduri publice sunt in cazul proiectelor de formare profesionala (44% din totalul bugetului), urmate de constructiile urbane/utilitare (29%), lucrarile de drumuri si cai ferate (20%), de proiectele de apa si deseuri (16%) si de cercetare/dezvoltare (5%)", se arata in studiul citat. In ansamblu, in 2010, costurile totale directe ale coruptiei in achizitiile publice pentru cele cinci sectoare studiate din cele 8 state membre analizate sunt cuprinse intre 1,4 miliarde euro si 2,2 miliarde euro.
Pentru a consulta un rezumat al raportului intocmit de OLAF, click aici!
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
quadratum
viarom
MAKITA
noark
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
siniat
CDS
theda mar
Ubitech
ness project
strabag nivel 1
EDIT-Structural
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander