ASTALDI: Pretentii de circa 21 milioane de lei, solicitate in instanta |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 21 Oct 2016 14:34 |
La data de 7 octombrie a.c., pe rolul Tribunalului Bucuresti a fost inregistrat dosarul cu numar unic 36945/3/2016 (modificat la 18 octombrie a.c., dar fara a fi alocat momentan unui complet din cadrul sectiei a II-a de contencios administrativ si fiscal), prin intermediul caruia reclamantul reprezentat de asocierea Astaldi SpA - Euroconstruct Trading ’98 - RCV Global Group (ce lucreaza la pasajul Piata Sudului, din Capitala) pretinde, ca reclamant, achitarea sumei de peste 20,93 milioane lei, obligatie ce ar reveni paratului Municipiul Bucuresti. Cauza se va judeca pe fond de magistratii unui complet ce nu a fost momentan nominalizat si la un prim termen ce va fi stabilit ulterior.
Conflictul dintre asocierea de antreprenori si Primaria Capitalei a ajuns, astfel, in instanta, dupa ce, in vara acestui an, reprezentantii autoritatilor locale au comunicat public ca sunt nemultumiti de stadiul lucrarilor la pasajul Piata Sudului si ca nu pot achita asocierii conduse de Astaldi o suma de 12 milioane de lei, deoarece antreprenorii nu prezinta documente justificative. Mai mult, in iulie 2016, cand stadiul lucrarilor la pasaj era de 59%, primarul Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, a solicitat Curtii de Conturi sa efectueze un audit referitor la contractul aferent acestui proiect. „In cazul pasajului de la Piata Sudului, exista o suma pe care Primaria Municipiului Bucuresti - PMB nu a decontat-o, pentru ca nu a recunoscut cheltuielile indirecte aferente situatiei de plati, din cauza ponderii foarte mari, de 59,4% din total, fara ca acestea sa fie justificate cu documente suport. Am solicitat Curtii de Conturi un audit in legatura cu acest contract. In plus, auditul ar trebui sa mai arate modul in care s-au realizat aceste lucrari, de ce s-au pierdut bani europeni si de ce autoritatile locale trebuie, eventual, sa suporte penalitati. Solicitam constructorilor sa renunte la sumele care chiar nu pot sa fie justificate sub nicio forma si sa inteleaga situatia in care se afla primaria”, a declarat in acel moment Gabriela Firea.
Asocierea de antreprenori nu si-a exprimat un punct de vedere oficial in acest sens, luand decizia, pe de-o parte, de a continua lucrarile la pasaj (realizat actualmente in proportie de 76%), iar pe de alta parte, de a inainta o actiune in instanta, in vederea achitarii unei sume considerabile, daca magistratii Tribunalului Bucuresti si, eventual, ai instantei superioare vor pronunta o hotarare in acest sens, ce va ramane definitiva si irevocabila.
S-au atras doar 18 milioane de lei din fonduri europene
Constructia pasajului subteran din zona Piata Sudului este considerata a fi cel mai important proiect de infrastructura rutiera realizat din fonduri europene in Capitala. Obiectivul, in valoare totala de 127 milioane de lei (circa 28 milioane de euro), a fost atribuit in anul 2014 asocierii dintre Astaldi si Euroconstruct Trading ’98, valoarea contractului de lucrari fiind de 88 milioane de lei. Dupa finalizare, pasajul va avea o lungime totala de 356 de metri, in care 85 metri vor fi in subteran, 111 metri va fi lungimea rampei de iesire catre Calea Vacaresti, iar 160 metri va fi cea a rampei catre strada Nitu Vasile. Lucrarile la acest pasaj au inceput in iunie 2014 si aveau ca termen de finalizare luna decembrie 2015, de atunci si pana in prezent fiind consemnate intarzieri. Proiectul a demarat cu fonduri europene si, pentru ca nu a fost definitivat la timp, termenul a fost prelungit pana la 30 iunie 2016. Ulterior, fiindca nici acest termen nu a fost respectat, pentru ca banii europeni absorbiti deja sa nu fie returnati Comisiei Europene, avand in vedere gradul de intarziere a lucrarilor, reprezentantii municipalitatii au semnat un act aditional la contractul de finantare, prin care Municipiul Bucuresti este obligat sa finalizeze lucrarile cel tarziu pana in decembrie 2018, dar termenul estimat de constructor pentru finalizarea proiectului a fost stabilit in martie 2017, potrivit datelor furnizate de autoritatile locale. Pana la 30 decembrie 2015, Primaria Capitalei a absorbit pentru aceasta lucrare numai 18 milioane de lei, din cele 83 de milioane de lei, cat reprezentau fondurile europene aprobate, iar dupa aceasta data nu s-au mai facut deconturi din bani europeni. Diferenta va fi asigurata de la bugetul local. La data de 21 octombrie 2016, Gabriela Firea a efectuat o vizita pe santier, dand asigurari ca „pasajul va fi definitivat in primavara anului viitor, intr-un termen de cel mult de 5-6 luni, daca totul va merge conform planului”. Cu doua zile inainte de vizita, reprezentantii PMB au anuntat ca „strapungerea pe sensul str. Nitu Vasile - Calea Vacaresti a pasajului Piata Sudului a fost finalizata, estimand ca, pana la finalul lunii octombrie, va fi definitivat si celalalt sens de circulatie. Ulterior, mai trebuie realizate lucrari pentru devierea unei retele de internet prin fibra optica si in vederea reconstituirii traseelor RATB, dupa care urmeaza semaforizarea, iluminatul public in zona, pasajele pietonale, sistemele de canalizare in interiorul tunelului, carosabilul si finisajele”. Pentru informatii suplimentare, www.just.ro si www.pmb.ro
|