BestJobs: Salariile din constructii au crescut cu pana la 10% in primele 6 luni |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 15 Iul 2022 06:08 |
Anul 2022 a adus schimbari pozitive pe piata muncii. In primele sase luni, volumul joburilor publicate pe BestJobs s-a triplat fata de aceeasi perioada a anului 2020 si a crescut cu 50% fata de 2021, ajungand astfel la 230.000 de oportunitati pentru cei 1,1 milioane de candidati. Ridicarea restrictiilor a impulsionat nevoia angajatorilor de a-si mari echipele, iar cresterea inflatiei a influentat si marirea salariilor. In plus, pornind de la noua directiva europeana cu privire la respectarea dreptului la un salariu egal in toate statele membre UE, transparentizarea salariilor in anunturile de angajare se contureaza ca o noua tendinta, potrivit raportului BestJobs pentru prima jumatate a anului.
"In perioada ianuarie - iunie 2022, 21% dintre joburile active au publicat deja salariul si preconizam ca acest procent va creste, in linie cu tendinta care se creeaza. In contextul inflatiei crescute si al incertitudinii economice globale, candidatii prioritizeaza siguranta financiara adusa de un job si prefera oportunitatile care afiseaza salariul. Mai bine de un sfert dintre aplicari sunt la joburile cu salariul la vedere, iar 87% dintre candidati au spus intr-un sondaj ca vor sa stie salariul din anuntul de angajare", spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
Cele mai mari cresteri salariale fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate in Medicina (cu 14%), pe fondul cresterii numarului de oferte de angajare cu relocare in strainatate, in HoReCa si Turism (cu 10%), pentru a atrage personal dupa instabilitatea generata de pandemie, si in Constructii si Instalatii (cu aproape 10%). La polul opus, joburile in Management sunt si cu 7,6% mai prost platite, in Marketing, cu 3,3%, iar in Financiar/Contabilitate, cu 2,8%.
Cele mai multe joburi noi sunt in sectorul de constructii
Fata de prima jumatate a anului 2021, numarul ofertelor de joburi a crescut cel mai mult in judetele Bucuresti si Ilfov (cu 63%), Mures (cu 61%), Sibiu (cu 60%), Prahova (cu 60%), Arad (59%) si Timis (58%).
Domeniile care au condus topul celor mai mari cresteri in ceea ce priveste numarul de joburi sunt Constructiile (cu 68%), Financiar/Contabilitate (cu 66%) si IT (cu 63%). Nevoia de forta de munca specializata s-a simtit intens si in Medicina (cu o crestere de 51%), Inginerie (cu 50%) si Vanzari (cu 47%).
Cel mai mult se cauta candidati white collar, 57% dintre joburi fiind adresate acestei categorii. Alte 22% dintre oferte vizeaza candidatii blue collar, iar 21% pe cei gold collar.
Cu 5% mai multe CV-uri completate fata de primul semestru al lui 2021
Prima jumatate a acestui an a insumat 1,1 milioane de candidati pe platforma BestJobs, cu 10% mai multi decat in 2021. Dintre acestia, aproape jumatate au fost contactati pentru interviu.
In vederea obtinerii unui interviu, 21% dintre candidati spun ca isi actualizeaza periodic CV-ul, pentru a se asigura ca acesta reflecta corect experienta profesionala, in timp ce 60% isi aduc datele la zi doar cand cauta activ un loc nou de munca.
Creste activitatea in randul tinerilor, care au inregistrat in acest semestru 16% dintre aplicari, comparativ cu 11% anul trecut. Cel mai activ segment de varsta a fost cel de 35-44 de ani, cu 25% dintre aplicari, urmat de 25-34 de ani (cu 23%) si 45-54 de ani (cu 22%). 14% dintre aplicari au fost efectuate de cei de peste 56 de ani.
Recrutorii vor ca angajatii sa se intoarca la birou
Ridicarea restrictiilor din luna martie a readus in discutie revenirea angajatilor la birou, in timp ce 25% dintre candidati au spus in cadrul unui sondaj BestJobs ca isi cauta un loc de munca ce le ofera flexibilitate. Dupa cei doi ani in care angajatii au lucrat de oriunde, a fost nevoie de o solutie care sa acopere nevoile ambelor parti. Astfel, a aparut modul de lucru hibrid, pe langa cel remote, care a continuat sa castige teren.
Potrivit datelor din platforma, 14% din totalul aplicarilor sunt pentru joburi remote sau hibrid. Oferta de joburi care permit lucrul de oriunde (remote) a crescut cu 10% fata de inceputul anului, iar cele hibrid, cu 26%.
Previziunile pentru a doua jumatate a anului 2022
In perioada iulie-decembrie, joburile cu program hibrid, mix intre birou si munca de acasa, vor deveni cele mai „vanate” de catre candidati. Asteptarile BestJobs pentru urmatoarea jumatate de an mai includ cresterea interesului din partea candidatilor pentru joburi cu jumatate de norma, din dorinta de suplimentare a veniturilor, mai multa transparenta in ceea ce priveste oferta salariala, noi instrumente introduse in procesul recrutare si de asemenea o atentie sporita acordata abilitatilor digitale, nu doar in segmentul de activitate IT. In plus, reputatia locului de munca va fi din ce in ce mai mult analizata de candidati si va influenta decizia de angajare.
|