Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CE a adoptat orientari privind contractele colective de munca ale liber profesionistilor
CE a adoptat orientari privind contractele colective de munca ale liber profesionistilor Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 30 Sep 2022 12:21
Comisia Europeana a adoptat in 29 septembrie, Orientarile privind aplicarea legislatiei UE in materie de concurenta in cazul contractelor colective de munca.
Comisia Europeana a adoptat astazi, 29 septembrie, Orientarile privind aplicarea legislatiei UE in materie de concurenta in cazul contractelor colective de munca (denumite in continuare „orientarile”), referitoare la conditiile de munca ale persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati. Orientarile clarifica situatiile in care anumite persoane care desfasoara o activitate independenta isi pot uni fortele pentru a negocia in mod colectiv conditii de munca mai bune, fara a incalca normele UE in materie de concurenta.
Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva responsabila pentru o Europa pregatita pentru era digitala si comisar pentru concurenta, a declarat: „S-ar putea ca unele persoane care desfasoara o activitate independenta in economia digitala si in afara acesteia sa nu fie in masura sa isi negocieze individual conditii de munca adecvate, confruntandu-se, prin urmare, cu conditii de munca dificile. Unirea fortelor pentru a purta negocieri colective poate fi un instrument puternic de imbunatatire a acestor conditii. Noile orientari urmaresc sa ofere securitate juridica persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati, clarificand situatiile in care dreptul concurentei nu impiedica eforturile acestora de a purta negocieri colective pentru o obtine conditii de munca mai bune.”
 
Orientarile privind contractele colective de munca
Articolul 101 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene („TFUE”) interzice acordurile intre intreprinderi care restrang concurenta. Desi contractele colective incheiate intre angajatori si lucratori nu intra sub incidenta normelor UE in materie de concurenta, persoanele care desfasoara o activitate independenta sunt considerate „intreprinderi” si, prin urmare, risca sa incalce normele in materie de concurenta atunci cand poarta negocieri colective cu privire la onorariile lor sau la alte conditii comerciale. Prin urmare, deseori persoanele care desfasoara o activitate independenta nu sunt sigure daca isi pot negocia in mod colectiv conditiile de munca.
Orientarile se aplica persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati si care lucreaza pe deplin pe cont propriu si nu angajeaza alte persoane.
Orientarile clarifica circumstantele in care anumite persoane care desfasoara o activitate independenta fara angajati pot negocia in mod colectiv pentru a-si imbunatati conditiile de munca fara a incalca normele UE in materie de concurenta. In special, orientarile clarifica urmatoarele aspecte:
- dreptul concurentei nu se aplica persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati si care se afla intr-o situatie comparabila cu cea a lucratorilor. Printre acestea se numara persoanele care desfasoara o activitate independenta fara angajati si care: (i) furnizeaza servicii exclusiv sau predominant unei intreprinderi; (ii) muncesc alaturi de lucratori si (iii) furnizeaza servicii catre sau prin intermediul unei platforme digitale de munca.
- Comisia nu va aplica normele UE in materie de concurenta in cazul contractelor colective de munca incheiate de persoanele care desfasoara o activitate independenta fara angajati si care se afla intr-o pozitie de negociere slaba. Acest lucru este valabil, de exemplu, atunci cand persoanele care desfasoara o activitate independenta fara angajati se confrunta cu un dezechilibru in ceea ce priveste puterea de negociere din cauza faptului ca poarta negocieri cu intreprinderi mai puternice din punct de vedere economic sau atunci cand poarta negocieri colective in temeiul legislatiei nationale sau al legislatiei UE.
Prin intermediul Retelei europene in domeniul concurentei si al reuniunilor specifice cu partenerii sociali europeni, Comisia va monitoriza modul in care aceste orientari se reflecta la nivel national. Comisia va revizui aceste orientari pana in 2030.
Orientarile fac parte din actiunile menite sa asigure abordarea adecvata a conditiilor de munca ale lucratorilor pe platforme online, printre care se numara si propunerea de directiva a Comisiei si Comunicarea privind imbunatatirea conditiilor de munca pentru lucrul pe platforme. Cu toate acestea, domeniul de aplicare al orientarilor nu se limiteaza la persoanele care desfasoara o activitate independenta fara angajati si care lucreaza prin intermediul platformelor digitale de munca, ci include si situatia persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati si care sunt activi in economia offline.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
rigips
concelex
theda mar
noark
viarom
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Acvatot 2019
quadratum
EDIT-Structural
MAKITA
siniat
CDS
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander