Agenda Constructiilor
Marti, 31 Martie 2020
 
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CNAS: Cum sunt platiti asiguratii care intra in carantina din cauza coronavirusului
CNAS: Cum sunt platiti asiguratii care intra in carantina din cauza coronavirusului Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 05 Mar 2020 07:32
In contextul riscurilor de infectare cu coronavirus, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, conform reglementarilor cuprinse in OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Pentru perioada de carantina, cuantumul brut lunar al indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) precizeaza ca concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
"Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica. In caz de carantina, certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara, dar numai pentru luna in curs sau luna anterioara", se arata intr-un comunicat CNAS.
Casa de asigurari mai precizeaza ca durata concediilor medicale pentru carantina nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni, iar in cazul in care aceasta depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
"Mentionam ca, in cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantina, nu se aplica restrictia prevazuta la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia «medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boala, in una sau mai multe etape», intrucat carantina semnifica o suspiciune a unei persoane de a fi contaminata cu o boala transmisibila si nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boala).
Pentru aplicarea in mod unitar a prevederilor legale privind acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru carantina, CNAS a transmis o circulara catre toate casele teritoriale de asigurari de sanatate.
 
TeraSteelALLBIMCOVID-19ACAD
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
EURO-Constructii 2020
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere