Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CNAS: Cum sunt platiti asiguratii care intra in carantina din cauza coronavirusului
CNAS: Cum sunt platiti asiguratii care intra in carantina din cauza coronavirusului Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 05 Mar 2020 06:32
In contextul riscurilor de infectare cu coronavirus, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, conform reglementarilor cuprinse in OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Pentru perioada de carantina, cuantumul brut lunar al indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) precizeaza ca concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
"Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica. In caz de carantina, certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara, dar numai pentru luna in curs sau luna anterioara", se arata intr-un comunicat CNAS.
Casa de asigurari mai precizeaza ca durata concediilor medicale pentru carantina nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni, iar in cazul in care aceasta depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
"Mentionam ca, in cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantina, nu se aplica restrictia prevazuta la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia «medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boala, in una sau mai multe etape», intrucat carantina semnifica o suspiciune a unei persoane de a fi contaminata cu o boala transmisibila si nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boala).
Pentru aplicarea in mod unitar a prevederilor legale privind acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru carantina, CNAS a transmis o circulara catre toate casele teritoriale de asigurari de sanatate.
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
Acvatot 2019
theda mar
ness project
noark
CDS
viarom
concelex
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
EDIT-Structural
Ubitech
strabag nivel 1
siniat

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander