Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Corina Cretu: Salariul minim ar putea fi de 3.500 lei, conform noii Directive europene
Corina Cretu: Salariul minim ar putea fi de 3.500 lei, conform noii Directive europene Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 08 Dec 2021 12:32
Consiliul Uniunii Europene a adoptat Directiva privind salariul minim european, avand ca obiectiv asigurarea unui trai decent tuturor lucratorilor, fie ca lucreaza la stat sau in privat. Directiva prevede ca fiecare stat sa asigure un salariu minim stabilit la circa 60% din salariul mediu brut pe economie.
"In Romania salariul mediu brut este 5.800 de lei, ceea ce ar insemna un salariu minim brut de 3.500 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decat in prezent. Sper ca la inceputul anului viitor Directiva sa fie dezbatuta in plenul Parlamentului European si apoi sa fie adoptata de Consiliu cat mai curand, pentru a fi transpusa in legislatia nationala", a declarat Corina Cretu, membru al Parlamentului European.
Salariile echitabile, care asigura un nivel de trai decent, reprezinta unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a imbunatati conditiile de munca si de trai, prezentul proiect de act legislativ stabileste un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor si pentru imbunatatirea accesului efectiv la protectia salariului minim pentru lucratorii care au dreptul la un salariu minim. Statele membre cu salarii minime legale au sarcina de a institui un cadru procedural pentru a stabili si a actualiza aceste salarii minime in conformitate cu un set de criterii stabile si clare. Salariile minime legale vor fi actualizate in mod regulat si prompt. In plus, cuantumul acestora poate fi ajustat prin mecanisme de indexare automata, detaliaza un comunicat de presa publicat pe site-ul Consiliului UE.
"Este o dezbatere care de ani de zile a fost tinuta deoparte, mai ales din cauza faptului ca starneste foarte multe controverse avand in vedere nivelurile diferite de dezvoltare are statelor membre, ca si sistemele sociale diferite, dar in fata acestei situatii a pandemiei, Parlamentul European a preluat initiativa si incearca sa-i ajute pe cei cu venituri foarte mici, precum lucratorii, oamenii care muncesc. Toate studiile arata ca sunt 450 milioane de cetateni ai UE, acum fara Marea Britanie, din care 25 milioane sunt la limita saraciei. Cei mai multi sunt in Europa Centrala si de Est, oameni care muncesc mai mult de 8h pe zi/40h pe saptamana, deci ar trebui ca din acest salariu sa-si poata asigura traiul de zi cu zi. Vorbesc aici de chirie, imbracaminte si hrana, ceea ce nu se intampla. Tocmai de aceea s-a demarat aceasta dezbatere. Pana la votul din Comisia pentru Munca si Afaceri Sociale au avut loc 45 de runde de negocieri si s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim sa fie de cel putin 60% din salariul mediu brut al fiecarei tari", a declarat Corina Cretu.
Deputatul european a mai aratat ca, desi aplicarea acestei directive ar fi o povara pentru guvernele statelor mai sarace din centrul si estul UE, in timp va accelera reducerea decalajelor privind bunastarea sociala. De asemenea, in cazul Romaniei, implementarea instrumentului salariului minim ar fi facilitat de cresterea economica constanta, dar si de negocieri colective mai puternice. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
konsent
quadratum
CDS
strabag nivel 1
AED
rigips
GEWISS
BogArt
MAKITA
VEGO
Arduro
ELECTROGRUP
DRS
theda mar
EURO BUILD
Acvatot 2019
SSAB
leviatan
Ubitech
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
noark
concelex
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<