Agenda Constructiilor
Duminica, 23 Februarie 2025
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - INS: Ponderea persoanelor subocupate din populatia activa a fost de 1,9% in 2020
INS: Ponderea persoanelor subocupate din populatia activa a fost de 1,9% in 2020 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 10 Mai 2021 07:31
Rata somajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta fortei de munca in gospodarii, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice si sociale. Alaturi de acesta, pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica, cu periodicitate anuala, un set de 3 indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume:
- persoane subocupate;
- persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul;
- persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul” si „persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul”), alcatuiesc impreuna „forta de munca potentiala aditionala”.
Setul de 3 indicatori constituie „arii” de intrepatrundere intre populatia ocupata si cea in somaj, pe de o parte, si intre someri si populatia inactiva, pe de alta parte.
In anul 2020, 171,0 mii persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate. Aceasta categorie de persoane a reprezentat 1,9% din populatia activa, 2,0% din populatia ocupata si 29,4% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 21,6 mii.
Din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (5760,3 mii persoane), 117,9 mii persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in crestere cu 2,1 mii fata de anul precedent). Dintre acestea:
- 117,4 mii erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2020, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 1,3%.
- doar un numar nesemnificativ de persoane* care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
EURO BUILD
theda mar
Ubitech
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
SIGM
BogArt
AED
CDS
MAKITA
concelex
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
konsent
noark
MCA
ELECTROGRUP
quadratum
DRS
Acvatot 2019
SSAB
EDIT-Structural
Eco Garden Construct
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<