ITM: Amenzi de 4,7 milioane lei pe santiere, pentru munca nececlarata in constructii |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 24 Oct 2022 11:10 |
In perioada 05 - 07.10.2022, s-au desfasurat, la nivel national, actiuni de control pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor - cod CAEN 41,42,43, precum si pentru verificarea respectarii de catre angajatori a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca.
Inspectorii de munca au verificat: angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de munca in aplicatia REVISAL, in termenul legal si utilizarea muncii copiilor si a tinerilor); timpul de munca si timpul de odihna; repausuri periodice (repausul saptamanal, repausul zilnic, sarbatorile legale); garantarea in plata a salariului minim in constructii, potrivit O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.
Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat:” Desi derulata doar pe parcursul a trei zile, aceasta campanie in domeniul constructiilor ne-a pus, din nou, in fata celui mai nociv fenomen de pe piata muncii: munca nedeclarata. Au fost depistate 248 de persoane prestand munca nedeclarata, pentru care li s-au aplicat angajatorilor amenzi in valoare de 4.720.000 lei, iar pentru situatiile de munca subdeclarata amenda a fost de 8.000 lei. 4 angajatori au fost sanctionati pentru utilizarea muncii nedeclarate a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 - 18 ani. Pentru incalcari in domeniul relatiilor de munca, altele decat munca nedeclarata si subdeclarata, s-au aplicat amenzi in valoare de 224.300 lei. Inspectorii de munca au depistat un numar de 50 de salariati pentru care nu s-a garantat nivelul salariului prevazut de O.U.G. nr. 114/2018. Scopul campaniei a fost acela de crestere a gradului de constientizare, atat a angajatilor cat si a angajatorilor in ceea ce priveste necesitatea aplicarii si respectarii legislatiei muncii pentru diminuarea cazurilor de munca nedeclarata si subdeclarata. La acest capitol, suntem in fata unui paradox, intrucat, din practica, interactionand cu angajatorii, ne este semnalata o criza acuta de forta de munca in acest domeniu, insa, cu toate acestea, foarte multi angajatori recurg la folosirea lucratorilor fara intocmirea de forme legale de munca, cu toate dezavantajele, pentru angajat si angajator, care decurg de aici.”
|