Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - SAINT-GOBAIN sustine responsabilitatea si colaborarea in cadrul Grupului
SAINT-GOBAIN sustine responsabilitatea si colaborarea in cadrul Grupului Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 09 Mai 2022 11:11
Primele baze ale managementului modern al muncii, puse la inceputul secolului XX, au fost in mod firesc modelate pe un model autoritar traditional. La acea vreme, se astepta ca un manager sa fie un „lider adevarat” care comanda, organizeaza si controleaza. Aceasta forma directiva de management exclude orice negociere sau discutie a ordinelor. Deciziile sunt luate la nivel inalt, fara consultare.
Acest model piramidal a prevalat mult timp in companiile din intreaga lume, lasand putin loc pentru dialogul sau creativitatea angajatilor.
Conceptul de leadership colaborativ a fost abordat pentru prima data in anii 1960 de catre Douglas McGregor, profesor la MIT Sloan School of Management din Boston (SUA), prin „Teoriile X si Y”. Vor mai trece multi ani pana cand abordarea „traditionala” de sus in jos va fi pusa progresiv sub semnul intrebarii si apoi inlocuita de leadershipul colaborativ, care castiga teren in prezent.
Acest nou tip de management, mai deschis, incurajeaza angajatii sa fie flexibili si sa implice pe toata lumea pentru a atinge un obiectiv comun.
 
Criza – un catalizator
Gestionare orizontala a echipelor, in special in lumea tertiara, a castigat treptat teren in ultimii ani, pentru a deveni o realitate concreta si chiar o conditie prealabila in timpul recentei pandemii.
Inchiderile succesive, trecerea la munca de la domiciliu au impus angajatilor sa devina mai autonomi, iar schimbarea structurilor organizationale le-a cerut acestora sa fie mai flexibili si mai adaptabili. Prin urmare, criza Covid-19 a servit drept rampa de lansare pentru remodelarea regulilor de management si a relatiilor interpersonale.
„Transformarea conducerii este acum inevitabila”, considera Valérie Gervais, director al Universitatii Saint-Gobain, intervievata pentru podcastul Hacking Human Resources. „Intr-o lume in care totul se misca foarte repede, angajatii au numeroase asteptari. Ei nu mai cauta manageri de tip Trivial Pursuit, cu raspunsuri la orice. Lumea are nevoie urgenta de un nou tip de lider mai flexibil. „De fapt, ne asteptam acum ca managerii sa fie capabili sa inspire angajamentul tuturor pentru a gestiona cu succes numeroasele transformari impuse de provocarile contemporane.”
 
Explorarea de noi metode de conducere
In opozitie radicala cu managementul traditional, adesea rigid, conducerea participativa incurajeaza angajatii sa isi ofere parerea, dar si sa dea dovada de creativitate - totul intr-un spirit de inovare comuna.
Sugestii, brainstorming, team-building: in acest model, managerul nu mai este rigid. In schimb, el devine un lider care se implica si care inspira si incurajeaza cooperarea si deschiderea fata de multiplele moduri de gandire.
Cu accent pus pe incredere, responsabilitate si colaborare in cadrul Grupului Saint-Gobain, exprimarea acestui stil de management mai transversal este incurajata zilnic. Prin aceasta pozitionare mai agila, Grupul doreste sa isi consolideze cultura de inovare prin promovarea creativitatii, a initiativei individuale si a asumarii de riscuri. Avand o puternica putere de actiune si de decizie, echipele se simt mai implicate, adera la cultura corporativa si participa pe deplin la performanta generala.
Acesta este scopul unei conduceri colaborative - trebuie sa ofere un mediu de lucru incluziv, sa fie exemplar si sa promoveze formarea pentru a imbunatati intelegerea diversitatii. Toata lumea are de castigat de pe urma acestui lucru, atat angajatii, cat si compania, care devine mai eficienta si mai agila intr-un mediu competitiv.
Un alt tip de leadership este managementul delegativ, care ofera echipelor o foaie de parcurs cu sarcini si rezultate de atins, acordandu-le in acelasi timp o putere de decizie semnificativa in urmarirea obiectivelor si in punerea in aplicare a planurilor de actiune.
Managementul persuasiv sau vizionar, dupa modelul fondatorului Apple, Steve Jobs, este o combinatie inteligenta de directiva si colaborare. Condus de un lider carismatic, acesta stabileste obiective precise, explica deciziile si cauta sa convinga. Arta acestei abordari consta in a provoca echipa sa atinga un nivel ridicat de performanta, oferindu-i in acelasi timp un cadru linistitor si creativ.
 
Nu exista o formula miraculoasa!
Nu exista o singura formula potrivita pentru o conducere de succes. Secretul unui bun lider este, in primul rand, sa stie sa adopte abordarea potrivita la momentul potrivit!
Cu alte cuvinte, un exercitiu de echilibru care necesita un bun nivel de autocunoastere, acceptand in acelasi timp sa renuntam la arhetipul traditional si sa fim deschisi la noi posibilitati.
Criza a accelerat tendinta catre acest management plin de intelegere (in acelasi timp colaborativ, vizionar si echilibrat), in care liderul este pe rand un ghid care arata calea si un formator care dezvolta calitatile fiecarui individ pentru binele colectiv. Un management care, in ultima instanta, urmareste sa dezvolte sentimentul de apartenenta la o „familie”, pentru a obtine un sprijin unanim.
Colaborativ, delegativ, vizionar, plin de compasiune: „Cheia succesului este de a lua oamenii asa cum sunt si de a-i face mai flexibili, mai completi. Trebuie dezvoltati lideri care sunt echilibrati, care reusesc sa se bazeze pe resursele lor interioare pentru a aduce o energie mai inspirata, mai grijulie si mai motivanta in munca lor”, considera Valérie Gervais.
 
*** Articol publicat de specialistii de la Saint-Gobain, lider pe piata globala de produse si tehnologii pentru constructii sustenabile.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
Acvatot 2019
SSAB
theda mar
VEGO
AED
EURO BUILD
leviatan
BogArt
strabag nivel 1
konsent
EDIT-Structural
Arduro
ELECTROGRUP
quadratum
DRS
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
rigips
concelex
CDS
noark
Ubitech
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<