ALUMIL: Costurile initiale raman bariera principala in constructia de cladiri NZEB |
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 26 Nov 2024 06:15 |
Alumil Rom Industry SA, liderul pietei de sisteme arhitecturale din aluminiu, a inregistrat o cifra de afaceri de 56,4 milioane de lei in prima jumatate a anului 2024, o crestere de 1,4% comparativ cu aceeasi perioada din 2023. Profitul net al companiei s-a ridicat la 3,25 milioane de lei, marcand o usoara crestere fata de anul precedent. Rezultatele reflecta evolutia pozitiva a companiei, cu o crestere a profitului net peste asteptarile stabilite in bugetul anual. De asemenea, initiativele de digitalizare a proceselor de business au inceput sa aduca beneficii considerabile. In perioada urmatoare, compania isi va continua investitiile in transformarea digitala, consolidarea prezentei pe piata locala si promovarea sistemelor arhitecturale din aluminiu, care pun accent pe eficienta energetica si sustenabilitate.
Mai multe informatii despre planurile de dezvoltare a companiei si adoptarea principiilor de eficienta energetica si sustenabilitate la nivelul portofoliului si operatiunilor, ofera Marius Ionita, directorul general al Alumil Rom Industry S.A.
- Cum a evoluat piata romaneasca de produse pentru cladiri eficiente energetic/ NZEB in ultimii doi ani si cum credeti ca se va dezvolta acest sector in perioada 2025-2030?
- Piata romaneasca de produse pentru cladiri eficiente energetic si nZEB a cunoscut o evolutie semnificativa in ultimii doi ani, sustinuta de cativa factori esentiali. In primul rand, vorbim despre transpunerea directivelor europene. Romania a adoptat in legislatie reglementarile europene care impun standarde ridicate de eficienta energetica pentru cladiri noi si cele reabilitate. Acest lucru a impulsionat cererea pentru produse si solutii destinate cladirilor eficiente energetic, in cazul nostru, ferestre si usi cu coeficienti termici foarte buni.
Apoi, vedem o crestere a investitiilor in renovarea cladirilor existente. In ultimii doi ani, au existat diverse programe guvernamentale si finantari europene dedicate eficientei energetice si renovarii cladirilor pentru a indeplini cerintele nZEB. Aceste initiative au generat o crestere a pietei produselor de eficienta energetica, mai ales pentru reabilitarile termice ale cladirilor publice si rezidentiale. Sectorul rezidential, dar si cel comercial si industrial, au manifestat un interes mai mare pentru cladiri eficiente energetic, datorita economiilor pe termen lung si presiunilor pentru conformarea la standardele de mediu.
In urmatorii ani, cerintele legale privind eficienta energetica vor deveni din ce in ce mai stricte, pe masura ce UE va impune noi obiective in cadrul politicii "Green Deal". Toate cladirile noi vor trebui sa fie aproape zero energetic, ceea ce va stimula suplimentar piata produselor si solutiilor eficiente energetic. Automatizarea si digitalizarea vor deveni tot mai frecvente in cladirile eficiente energetic, contribuind la optimizarea consumului de energie. De asemenea, constientizarea publicului larg cu privire la beneficiile cladirilor eficiente energetic este in crestere, datorita atat a reducerii costurilor energetice, cat si a cresterii valorii proprietatilor.
- Ce produse dedicate cladirilor NZEB si eficiente energetic aveti in portofoliu si care au fost cele mai solicitate de piata in 2024?
- Printre produsele de top dedicate acestui standard regasim ferestrele si usile cu profile din aluminiu cu performante excelente de izolare termica si fonica. Acestea includ sisteme batante, dar si culisante, care asigura un control optim al pierderilor de caldura, imbunatatind astfel eficienta energetica a cladirilor. Putem mentiona, bunaoara, sistemele batante Alumil Smartia S67, Smartia S77 & Supreme S91, care se remarca prin multitudinea de avantaje in ceea ce priveste designul si performanta, in special pentru izolarea termica superioara, ceea ce le face alegerea ideala pentru eficientizarea termica a cladirilor. In special, Smartia S67 este disponibil in trei versiuni diferite de eficienta termica (standard, avansat, ridicat), iar sistemele Smartia S77 si Supreme S91 sunt certificate de Passive House Institute (PHI) pentru a fi utilizate in cladirile pasive.
- Care sunt problemele majore existente pe piata, in acest moment, in domeniul constructiilor de cladiri NZEB/ eficiente energetic?
- Tehnologiile si materialele necesare pentru a construi cladiri eficiente energetic sau nZEB sunt semnificativ mai scumpe decat cele traditionale. Ferestrele si usile de calitate superioara pot creste considerabil costurile initiale de constructie. Acest lucru face dificil accesul la astfel de cladiri, mai ales pentru dezvoltatorii imobiliari cu bugete limitate sau pentru proprietarii de locuinte cu resurse financiare reduse. O parte semnificativa a pietei de constructii, in special in sectorul privat, este reticenta la implementarea solutiilor eficiente energetic din cauza mentalitatii traditionale orientate catre reducerea costurilor initiale, fara a lua in considerare economiile pe termen lung. De asemenea, unele proiecte nu prioritizeaza criteriile de sustenabilitate din motive de rapiditate sau buget redus. Sunt provocari ce influenteaza ritmul de adoptare si de dezvoltare a constructiilor nZEB, dar pe masura ce reglementarile devin mai stricte si constientizarea publicului creste, piata va fi fortata sa se adapteze la noile cerinte de eficienta energetica.
- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2025-2030?
- La Alumil ne concentram pe patru piloni majori. In primul rand, vom continua sa investim in sisteme arhitecturale de aluminiu si in cercetare si dezvoltare, pentru a imbunatati performantele produselor si pentru a sustine tranzitia catre o economie circulara si constructii verzi la nivel global.
In al doilea rand, avem mereu in vedere un viitor sustenabil. Compania deja foloseste sisteme din aluminiu reciclat in proportie de 80%, prin produsul pe care il numim LOOP 80. Abordare ce reduce nu doar necesitatea utilizarii materiilor prime, ci si o reducere substantiala a amprentei de carbon comparativ cu productia traditionala de aluminiu primar. Loop 80 este ideal pentru proiecte durabile de inalta performanta, contribuind la obtinerea certificarilor verzi precum LEED si BREEAM. Prin utilizarea deseurilor de aluminiu post-consum si pre-consum, acest produs reprezinta un pas major catre economia circulara, subliniind angajamentul pe termen lung al Alumil pentru responsabilitatea de mediu si dezvoltarea sustenabila.
In al treilea rand, Alumil se evidentiaza ca un deschizator de drumuri in domeniul transformarii digitale. Compania a dezvoltat un ecosistem de platforme digitale care sunt menite sa imbunatateasca semnificativ experienta partenerilor si a beneficiarilor finali. Pentru clientii sai, compania pune la dispozitie o baza de date cu toate informatiile necesare in procesul de lucru, ce contine manuale tehnice, certificari si multe alte informatii despre fiecare sistem in parte. Apoi, exista platforma de comenzi online B2B My Alumil, in care pot fi urmarite stocurile si livrarile. Platforma MyWindows, pe de alta parte, este destinata beneficiarilor finali, prin intermediul acesteia pot fi solicitate oferte pentru sisteme arhitecturale din aluminiu direct de la partenerii autorizati. MyWindows ofera, astfel, oportunitatea de a primi oferte din partea mai multor parteneri Alumil.
Nu in ultimul rand, acordam o atentie deosebita dezvoltarii personalului si construirii unui mediu relaxat, in care fiecare membru al echipei sa isi poata explora cele mai bune abilitati si cunostinte. Compania pune accent pe intelegerea profunda a nevoilor si asteptarilor fiecarui angajat si pe o comunicare deschisa, aspecte care contribuie la un climat de siguranta si libertate. De altfel, atentia depusa pentru dezvoltarea echipelor reprezinta formula succesului companiei, care este in crestere continua in ultimii cinci ani.
- Ce provocari si oportunitati intrevedeti in domeniul constructiilor eficiente energetic pe termen scurt si mediu?
- Construirea cladirilor eficiente energetic implica utilizarea unor materiale si tehnologii de ultima generatie care pot creste costurile initiale, ceea ce descurajeaza o parte din beneficiari sa investeasca. Un alt obstacol este lipsa de formare adecvata a fortei de munca, dar si lipsa acesteia, un fenomen ce afecteaza mai multe domenii. Consideram ca aceste provocari pot fi depasite pe termen mediu datorita sustinerii financiare si tehnologice, in timp ce oportunitatile din acest sector vor continua sa creasca odata cu adoptarea standardelor de sustenabilitate.
|