ETEX: Optimism privind evolutia grupului in 2022, dupa o crestere de 19% in 2021 |
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 03 Mai 2022 06:31 |
Producatorul belgian de materiale de constructii Etex, proprietarul marcilor Siniat, Equitone si Promat, a inregistrat o crestere de 18,7% a veniturilor LFL in 2021, raportat la nivelul din 2020, si de +13,3% comparativ cu anul 2019, anterior pandemiei de coronavirus. Veniturile totale s-au apropiat, astfel, de pragul de 3 miliarde euro anul trecut, in timp ce indicatorul de profitabilitate operationala recurenta (REBITDA) s-a majorat cu 25,7%, in plan comparabil (LFL) fata de nivelul din 2020, respectiv cu 34,9% fata de anul 2019, ajungand la 398 milioane de euro la finalul anului trecut.
"In 2021, si pentru al patrulea an consecutiv, grupul Etex a inregistrat o crestere semnificativa. Compania a atins rezultate record in planul veniturilor, al REBITDA, al marjei REBITDA si al profitului net recurent, in timp ce nivelul generarii fluxului de numerar a atins noi cote in comparatie cu 2019-2020, fiind un an «anormal» din cauza pandemiei de Covid-19. Aceste rezultate remarcabile pot fi atribuite mai multor factori: unei cereri in plina expansiune (in special pe segmentul de reparatii si renovari rezidentiale), marjelor crescute datorita monitorizarii raportului cost-pret si eficientei sporite in activitatile de productie, dar si impactului pozitiv al initiativelor de economisire lansate in 2020", a declarat Bernard Delvaux, CEO al grupului Etex.
In 2021, compania belgiana a avut o agenda incarcata de fuziuni si achizitii, preluand operatiunile unui mare producator de gips-carton din Australia, dar si patru companii specializate in constructii modulare si offsite, in Europa. La inceputul acestui an, Etex a achizitionat producatorul de termoizolatii Ursa, lider european pe piata continentala de polistiren extrudat (XPS) si intre primii trei furnizori de vata minerala de sticla. Tranzactia este inca supusa aprobarilor din partea autoritatilor de concurenta din tarile in care produce efecte, dar achizitia Ursa incheie o etapa importanta de reconfigurare a portofoliului Etex, derulata inca din anul 2018, cand grupului si-a setat obiectivul de a deveni un competitor global in sectorul de constructii usoare si durabile.
"Pentru 2022, desi ne asteptam ca cererea sa ramana puternica in prima jumatate a anului, trebuie sa ramanem precauti. Volatilitatea a devenit «noua normalitate», asa cum demonstreaza cresterea continua a preturilor materiilor prime si energiei si razboiul actual dintre Rusia si Ucraina. Impactul acestor evenimente este global - trecand granitele si sectoarele economice - si provoaca multa incertitudine. Cu toate acestea, concentrarea strategica puternica a Etex, calitatea produselor si solutiilor si echipele implicate ne permit sa ramanem optimisti", a precizat Bernard Delvaux.
Crestere de peste 20% a diviziei de produse pentru cladiri
Pe divizii de activitate, veniturile sectorului de produse performante pentru cladiri (Building Performance) au crescut cu 20,6% LFL in 2021 fata de 2020 (+15,4% fata de 2019), depasind pragul de doua miliarde euro, evolutie atribuita vanzarilor de placi din gips-carton, a celor de protectie la incendiu, dar si a placilor de fibrociment, care au beneficiat de cererea mare provenita din domeniul renovarilor, dar si de efectele economice generate de ridicarea restrictiilor din perioada pandemiei.
Divizia de produse pentru exterior (Exteriors) a inregistrat o crestere de 14,5% LFL in 2021 fata de 2020 (+13,4% fata de 2019), la 648 milioane de euro, in special datorita cererii semnificative pentru fatade rezidentiale si sisteme pentru acoperisuri. Vanzarile din zona industriala (Industry) au crescut cu 11,8% (LFL) in 2021 fata de anul anterior, dar au ramas sub nivelul din 2019, iar divizia de inovatii (New Ways), stabilita in ianuarie 2020, a inregistrat venituri de 51 milioane de euro in 2021.
|